Arenele au înghiţit 1,5 miliarde de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De când FIFA a hotărât ca Germania să fie gazda Campionatului Mondial din 2006, oficialii nemţi au investit sume mari de bani pentru ca stadioanele să se ridice la standardul unui astfel de

De când FIFA a hotărât ca Germania să fie gazda Campionatului Mondial din 2006, oficialii nemţi au investit sume mari de bani pentru ca stadioanele să se ridice la standardul unui astfel de eveniment.
Suma cheltuită pentru modernizarea arenelor se ridică la impresionanta cifră de 1.442.000.000 de euro. Din această sumă, 280 milioane de euro au mers către arena din Munchen, care va găzdui meciul de deschidere, dintre Germania şi Costa Rica, dar şi una dintre semifinale. Pe locul doi se află Olympiastadion din Berlin, arenă care va găzdui finala, aceasta înghiţind aproximativ 242 milioane de euro. În ciuda investiţiilor masive, institutul pentru protecţia consumatorului "Stiftung Warentest" a redactat un raport în care critica anumite stadioane pentru faptul că nu oferă protecţie în cazul unor incendii, în timp ce altele aveau probleme cu rutele de evacuare. Arenele luate în calcul erau: "Olympiastadion" din Berlin, "Arena AufSchalke" din Gelsenkirchen, "Fritz-Walter-Stadion" din Kaiserslautern şi "Zentralstadion" din Leipzig. Raportul a fost criticat în termeni duri de către preşedintele Comitetului de Organizare, Franz Beckenbauer. "Stiftung Warentest ar trebui să se ocupe de creme, uleiuri şi aspiratoare. Să nu se bage acolo unde nu se pricep", a spus Beckenbauer. Totuşi, în ultimul timp, mai multe arene au avut probleme. De exemplu, la stadionul din Frankfurt, apa curge prin acoperiş, în timp ce arena din Kaiserslautern a fost închisă deoarece s-au găsit crăpături tot în acoperiş.

se joacă pe Gazon olandez
Săptămâna trecută, organizatorii CM au mai bifat un punct pe încărcata agendă a evenimentului: gazonul celor 12 arene. Cele 64 de meciuri ale turneului se vor juca pe un gazon acceptat de FIFA, importat din Olanda. Ultimul stadion în care a fost montat covorul de iarbă este cel din Hanovra, unde a fost adus aproape un hectar de gazon din ţara lalelelor, informează "Deutsche Welle".

Allianz Arena cel mai futurist stadion
Arena pe care evoluează echipele Bayern Munchen şi TSV 1860 Munchen este considerată cea mai interesantă din punct de vedere arhitectural. Învelişul exterior este format din 2.760 de perne transparente, ce sunt luminate în fiecare seară, în timpul Cupei Mondiale arena urmând să aibă culoarea albă. Pentru a nu crea probleme celor aflaţi în trafic, culorile sunt schimbate o dată la două minute. În plus, arena dispune de cea mai mare parcare subterană, aproape 10.000 de locuri.

Tehnologie de ultimă oră
Cele 12 stadioane germane unde vor avea loc meciurile din cadrul Cupei Mondiale la fotbal au fost echipate cu tehnologie de comunicaţii de ultimă oră, notează revista germană "Pictures of the Future". S-au instalat sisteme de construcţii şi de securitate, de detectare a incendiilor, monitorizare video, iluminat şi sisteme de control al accesului. În plus, există sisteme de trafic inteligent care înconjoară zona stadionului, sisteme de parcare, tehnologie IT şi comunicaţii. Biletele pentru meciuri vor fi citite prin unde radio de la o distanţă de 10 cm, pe stadioane urmând a fi folosite şi 80 de cititoare portabile de bilete. Acestea vor compara informaţia de pe bilete cu baza de date centralizată prin intermediul unui LAN wireless. Pentru stadionul din Munchen, infrastructura IT şi de energie are la bază 4.000 de kilometri de cablu şi 800 de kilometri de componente de fibră optică pentru transmiterea de date. Organizatorii aşteaptă la Cupa Mondială de anul acesta peste 3 milioane de vizitatori.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite