Antrenori cu firmă, dar fără slujbă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Returul Ligii I a început fără ca unii dintre cei mai importanţi tehnicieni români din ultimii ani, atât din punct de vedere al experienţei, cât şi al performanţelor, să-şi găsească o echipă la care să lucreze.

Se schimbă garda în Liga 1! „Lupii tineri" din campionatul nostru au înlocuit treptat vechea generaţie de antrenori. Dacă unii dintre aceştia din urmă, tehnicieni cu mai multe trofee interne în palmares, pregătesc echipe din străinătate, cazurile lui Dan Petrescu, Olăroiu sau Stoichiţă, alţii pur şi simplu sunt şomeri şi mai au şanse mici să-şi găsească o echipă în acest sezon. Mai toate campionatele din Europa au început, astfel că singura oportunitate pentru „şomeri" ar fi apariţia unui post liber în Liga 1, bazându-se pe  statistica turului, când patronii de la noi au reuşit „performanţa" de a schimba un antrenor la fiecare etapă.

Hizo şi Cîrţu, fiecare peste 400 de meciuri

Surprinzător este faptul că printre tehnicienii rămaşi fără contract se numără nume grele, oameni cu peste 400 de meciuri la activ pe bancă în Liga 1 sau cu titluri şi cupe în palmares. Dintre „bătrâni", cei mai cunoscuţi sunt Viorel Hizo (65 de ani), demis la finalul turului de la Vaslui, şi Sorin Cîrţu (57 de ani), ultima oară antrenor la Steaua acum un an. „Dulăul" a decis să ia o pauză până la vară, în timp ce „Sorinaccio" a avut o tentativă în această iarnă de a prelua o echipă din Kazahstan, FC Taraz, dar afacerea a picat din motive financiare.

Rednic şi Andone, cei mai titraţi

Cei mai titraţi „şomeri" sunt foştii colegi de la Corvinul, Dinamo şi echipa naţională, Rednic şi Andone. Ambii au câte două titluri în palmares cu câte două echipe diferite. „Puriul" a fost demis în toamnă de la Khazar Lankaran (Azerbaidjan) şi de atunci a încercat să-şi găsească, fără succes, altă formaţie în acea zonă, în timp ce „Fălcosul" se „reface" şi acum după experienţa nereuşită de la Dinamo din sezonul trecut.

Alte cazuri sunt cele ale lui Sabău, care după demisia de la începutul campionatului de la Tg. Mureş a mai fost în discuţii cu FC Vaslui şi chiar cu fosta lui echipă, sau al lui Gabi Balint, şi el ofertat de mureşeni după ce şi-a încheiat contractul cu naţionala Moldovei. O situaţie aparte e a lui Gică Hagi, care şi-a anunţat posibila revenire pe banca tehnică din vară, dacă echipa pe care o patronează, Viitorul Constanţa, va promova în Liga 1.

"Sunt deschis oricăror oferte, chiar şi din Liga 1. Dar nu voi accepta să semnez în orice condiţii, aştept să mi se ofere un proiect serios.''
Gabi Balint antrenor

2
antrenori din Liga 1 au în palmares un titlu de campion: Dorinel Munteanu cu Oţelul şi Augusto Inacio (Vaslui) cu Sporting Lisabona.

Media de vârstă e de 43,3 ani

Campionatul a repornit la drum cu una dintre cele mai tinere şi neexperimentate echipe de antrenori din ultimii ani. Media de vârstă a celor 18 tehnicieni care pregătesc formaţiile din primul eşalon în acest retur este de doar 43,3 ani. Cel mai vârstnic este portughezul Vasluiului, Augusto Inacio (57 de ani), iar cel mai tânăr e Laurenţiu Reghecampf (37 de ani, foto), proaspăt ajuns la Concordia Chiajna.

Click pe infografie pentru a mări



De ce „stau pe bară"

Sunt antrenori scumpi. În plină criză financiară, cluburile de la noi s-au orientat în special spre tehnicienii fără mari pretenţii la bani. Până şi Steaua şi Dinamo îşi plătesc prost antrenorii, Ilie Stan câştigând 120.000 de euro pe an, iar Liviu Ciobotariu, doar 60.000 de euro. Iar echipele care nu se bat la cupele europene nu oferă nici măcar aceste sume. Hagi, Sabău, Rednic sau Andone au un prag de cel puţin 200.000 de euro pe an, astfel că salariul lor e un impediment serios.

Nu acceptă imixtiunea patronilor. Mai toţi dintre „şomeri" sunt foşti mari fotbalişti, mulţi chiar componenţi ai „Generaţiei de Aur". Au o personalitate foarte bine conturată şi o experienţă de jucători în campionatele de „afară". Patronii din Liga 1, obişnuiţi cu antrenori „docili", întâmpină dificultăţi în a lucra cu tehnicieni care nu tolerează imixtiunea în deciziile tehnice. Exemplul cel mai bun şi recent: Sabău la Vaslui. Adrian Porumboiu s-a răzgândit în privinţa numirii „Moţului" în locul lui Hizo după ce a văzut condiţiile puse de fostul tehnician de la Tg. Mureş.

Au intrat într-un con de umbră. În afară de problemele enumerate mai sus, tehnicienii „rămaşi pe bară" au intrat şi pe o pantă descendentă din punct de vedere al performanţelor în ultimii ani. De exemplu, ultimul titlu al lui lui Rednic a venit în 2007, iar al lui Andone, în 2008. Cîrţu n-a mai câştigat nimic din 1991, în timp ce Hizo şi Sabău n-au reuşit să obţină vreun trofeu.

image
image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite