An de coşmar pentru echipele României

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Socotiţi cei mai valoroşi reprezentanţi ai sporturilor de echipă, poloiştii şi handbalistele au terminat pe locul 12, respectiv 13 la CM. Alături de rugbyşti, ei sunt singurii care mai ajung la Mondiale.

Fără săli moderne, cu prea puţine stadioane la standardele mileniului III, cu întreceri desfăşurate deseori în anonimat şi cu o selecţie la nivel de copii făcută după ureche, sporturile de echipă de la noi au cunoscut un serios recul anul acesta.

Deranjant pentru majoritatea suporterilor, locul 12 ocupat de poloişti la Mondialele din China este, paradoxal, cel mai bun obţinut în 2011, pe o poziţie mai jos clasându-se şi handbalistele, cele de la care se aştepta o medalie sau măcar prezenţa în semifinale. Aceste clasări au fost obţinute exact de aceia de care se leagă încă speranţe într-o calificare la Jocurile Olimpice de anul viitor, de la Londra. Cele două naţionale au avut evoluţii asemănătoare, în sensul că ambele s-au poticnit în faţa unor adversare socotite a fi, pe hârtie, mai slabe.

La handbal, România a pierdut (27-28) cu Croaţia, iar la polo s-a consemnat un eşec neaşteptat (8-9) cu Australia, pentru ca în ambele sporturi naţionalele noastre să se împotmolească în faţa Japoniei: 28-28, respectiv 15-18. Explicaţiile pentru aceste insuccese sunt multiple: lot valoric restrâns, accidentările, lipsa de concentrare în momentele cheie ale meciurilor.

Rugbyştii au fost pe punctul să bată Scoţia

În timp ce naţionala de fotbal a ieşit prematur din lupta pentru calificarea la Euro 2012, iar cele de baschet nici măcar nu au contat, reprezentativa de rugby a alimentat iluziile noastre reuşind un meci palpitant cu Scoţia (24-34) la Cupa Mondială. Mai apoi, singura echipă masculină de la noi care a participat la toate turneele finale ale CM a rătăcit drumul, terminând pe penultimul loc, 19, în clasamentul general.

La volei, doar fetele au reuşit să prindă un loc la Europene. Ele au trecut de grupe, însă în „barajul" pentru sferturile de finală au cedat cu 0:3 în faţa Serbiei, care a şi câştigat competiţia. Mai apoi, în calificările pentru JO 2012, Nneka Onyejekwe şi colegele ei n-au reuşit să meargă mai departe, cedând în finala turneului din Rusia, în faţa echipei gazde.

Cu handbal şi polo la olimpiadă?

Anul viitor, tot echipele de handbal (feminin) şi de polo mai au şanse să ajungă la Londra. Prima va participa, între 25 şi 27 mai, la turneul de calificare găzduit de Franţa, urmând a se lupta cu echipa gazdă, Angola (sau Muntenegru) şi Japonia pentru primele două locuri, cele care asigură prezenţa la Jocurile Olimpice.

O misiune la fel de complicată vor avea şi poloiştii, care trebuie să se claseze pe podium la turneul de calificare de la Edmonton (Canada), între 1 şi 8 aprilie.



Cei mai bun ani pentru echipele României

 1975
- naţionala de rugby a ocupat locul 1 la CE
- naţionala feminină de volei a obţinut medalia de bronz la CE

 1977
- naţionala de rugby a ocupat locul 1 la CE
- naţionala masculină de volei a câştigat medalia de bronz la CM

 1980
- naţionala masculină de handbal a câştigat medalia de bronz la JO (varianta în 7 jucători)
- naţionala masculină de volei a câştigat medalia de bronz la JO

19 este diferenţa de goluri la care ne-a bătut Franţa la Mondialul de handbal. Pentru a ajunge la JO, vom juca iar cu Franţa.

Cei mai bun ani pentru echipele României
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite