„Amiralul“ de la Melbourne

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Adevărul“ vă prezintă povestea campionilor olimpici ai României. În 1956, canoistul Leon Rotman a câştigat medalia de aur la 1.000 şi 10.000 de metri.

După război, prin venirea comuniştilor la putere, disciplinele socotite înainte ca fiind academice sau aristocratice, precum canotaj, kaiak-canoe şi iahting, au fost practicate şi de oameni cu o condiţie mai modestă. Iar unul dintre ei a fost Leon Rotman.

Născut în 1934, într-o familie numeroasă - avea trei surori - el a fost atras de sport dintotdeauna. Deşi muncea ca strungar, la Uzinele „Timpuri Noi", încă din adolescenţă îşi găsea timp pentru a lua startul la câte un cros sau în a-şi măsura forţele în concursurile de lupte. Întâlnirea cu apa s-a produs pe când avea 18 ani, în momentul în care a ajuns la „Tânărul Dinamovist", pepiniera de atunci a clubului Dinamo.

Obligat să muncească - se mutase la o cazangerie de pe Calea Rahovei - el trebuia să se antreneze după-amiaza. Ieşea de la slujbă pe la ora 15.00, schimba două tramvaie, iar după circa o oră de mers prin Bucureşti reuşea să urce în barcă.

S-a răsturnat, dar a continuat cursa!

Leon Rotman putea să renunţe la sport, dar nu a făcut-o. Îi plăcea să se întreacă pe lac şi dorea să arate de ce este în stare. În cele din urmă, şi-a câştigat un loc în echipa de seniori a clubului Dinamo. A primit în sfârşit şi o ambarcaţiune mai bună - până atunci, el concura cu una care îl dezavantaja -, iar în 1954 a obţinut primul titlu naţional la canoe, pe distanţa de 10.000 de metri.

Şi a repetat performanţa în anul următor. În 1955, el reuşeşte să-l învingă pe ungurul Istvan Hernek, medaliat cu argint şi cu bronz la Campionatele Mondiale de la Macon. La Festivalul Mondial al Tineretului şi Studenţilor de la Poznan a reuşit o clasare pe locul 4, deşi barca lui s-a răsturnat - a împins-o la mal, a scos apa din ea, şi a repornit în cursă! Aceste rezultate l-au propulsat ca un candidat serios pentru includerea în lotul ce urma să reprezinte România la Jocurile Olimpice de la Melbourne, din 1956.

Înainte de a ajunge în Australia, Rotman şi colegii lui au reuşit să învingă Republica Democrată Germană, dar au pierdut în faţa Ungariei. De asemenea, se întrec pe Lacul Snagov cu sportivi din Uniunea Sovietică şi Polonia. Aceste concursuri şi pregătirea făcută n-au rămas fără urmări. Leon Rotman a câştigat la 1.000 şi 10.000 de metri, devenind primul dublu campion olimpic din istoria sportului românesc.
Iar această performanţă a fost confirmată şi la ediţia din 1960, de la Roma, când a obţinut „bronzul" pe distanţa scurtă.

Leon Rotman n-a fost singurul canoist care a cucerit titlul olimpic la Melbourne. La dublu, tot pe distanţa de 1.000 de metri la canoe simplu, Dumitru Alexe şi Simion Ismailciuc s-au dovedit cei mai rapizi. Cei doi aveau să cucerească mai apoi, în 1958, la Praga, şi titlul mondial. Iar Ismailciuc a obţinut o medalie de aur la CM din 1963 şi la canoe simplu.

S-a reîntors în Australia la JO din 2000

Cu toate că şi-ar fi dorit, Leon Rotman n-a putut participa şi la JO dn 1964, de la Tokyo. Mai apoi, o accidentare l-a obligat să se retragă. N-a reuşit să-şi găsească un post de antrenor, fiind nevoit să lucreze la Secţia 10 de Miliţie din Bucureşti. A făcut şi muncă de teren, fiind trimis uneori să aplaneze diverse scandaluri sau chiar să prindă infractori.

Treptat, a fost uitat, iar în 2000 a reuşit să ajungă la Jocurile Olimpice de la Sydney, pentru a revedea Australia, doar datorită sprijinului primit de la câţiva apropiaţi, inclusiv de la Nicolae Badea, unul dintre acţionarii lui FC Dinamo.

Nevoit să-şi taie canoea cu fierăstrăul la Olimpiadă!

La cele două participări olimpice, Leon Rotman n-a fost ocolit de probleme. În 1956, la verificarea tehnică dinaintea concursului, s-a descoperit că barca sa era mai lungă cu câţiva centimetri. Aşa că a fost nevoit să o scurteze tăind-o cu fierăstrăul! Patru ani mai târziu, şi-a pus plumb în ambarcaţiune pentru ca aceasta să respecte regulamentul în privinţa greutăţii. Pe atunci, bărcile se confecţionau manual, iar ele îşi mai schimbau dimensiunile din cauza folosirii frecvente, la contacul cu apa.



"Am fost marginalizat ca sportiv, dar şi după aceea. Eu nu am fost pupincurist. Îmi vedeam de antrenamente. Nu mergeam la petreceri. Eram mai retras de felul meu."
Leon Rotman
dublu campion olimpic la canoe simplu

Leon Rotman

Data naşterii: 22 iulie 1934
Locul naşterii: Bucureşti
Palmares
- A participat la concursuri de cros şi lupte, iar apoi a început să practice kaiac-canoe
- La Jocurile Olimpice de la Melbourne, în 1956, a cucerit medalia de aur la 1.000 m şi 10.000 m la canoe simplu
- La ediţia din 1960 a JO a obţinut „bronzul" la 1.000 m
- A fost multiplu campion naţional
- În 1965, a decis să se retragă din activitate

image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite