Acasă la Bute

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lucian Bute a petrecut ultimele zile acasă, în localitatea natală. El a fost răsfăţat cu friptură de berbecuţ şi vin roşu, pe ritmuri de BUG Mafia. În comuna gălăţeană Pechea,

Lucian Bute a petrecut ultimele zile acasă, în localitatea natală. El a fost răsfăţat cu friptură de berbecuţ şi vin roşu, pe ritmuri de BUG Mafia.

În comuna gălăţeană Pechea, localnicii s-au obişnuit cu presa, zeci de ziarişti străbătând în ultimele zile străzile satului, în căutarea gospodăriei lui Ştefan şi a Maricicăi Bute. Adică locul unde s-a născut şi a copilărit cel care avea să devină campion mondial al categoriei supermijlocie în versiunea IBF.

Voia să fie fotbalist, în niciun caz pugilist

Am găsit familia Bute la fel de primitoare, campionul, în schimb, plecat vineri la Galaţi, la prieteni, prilej pentru cei doi părinţi copleşiţi de emoţiile ultimelor zile să ne povestească de unde a venit marea pasiune pentru box a lui Lucian.

Nu a avut întotdeauna ce şi-a dorit, a crescut într-o familie modestă, alături de alte patru surori. Tatăl a fost electrician la combinatul siderurgic din Galaţi, mai mereu plecat la muncă, dar mama le-a fost alături tot timpul, poate şi de aici apropierea dintre mamă şi unicul ei fecior.

"Avea 14 ani când a spus că vrea să facă box şi normal că nu am fost de acord să se antreneze pentru bătaie. Dar nu s-a lăsat şi a continuat să meargă la antrenamente pe ascuns, câteva săptămâni, iar noi ştiam că merge la fotbal", povesteşte Maricica Bute, mama campionului.

Avea 48 de kilograme când s-a apucat de box

"Văzând că nu o scoatem la capăt, l-am lăsat în cele din urmă, dar nu ne-am gândit nicicum că va ajunge aşa departe. Era înalt şi slăbuţ, avea 48 de kilograme când s-a apucat de box", adaugă tatăl său, Ştefan Bute, cu lacrimi în ochi, la amintirea acelor vremuri care nu prevesteau nimic din ce avea să urmeze.

Avea chemare pentru matematică

După ce a primit mănuşile de la Felix Păun, acolo, la Pechea, Lucian a ştiut sigur ce vrea să facă. "Nu era rău la învăţătură, îşi făcea temele fără să fim chemaţi la şcoală, dar pentru matematică avea parcă o chemare în plus. Nu mă gândeam să-l văd contabil, era devreme să-mi fac planuri, dar nicidecum nu ne‑am gândit că va ajunge atât de departe cu sportul", a mai spus Maricica Bute, care acum îşi doreşte ca fiul să-şi întemeieze o familie.

"Am discutat cu el când a fost ultima dată acasă şi i-am zis că, dacă va câştiga centura mondială, să facă bine şi să se retragă pentru a-şi întemeia o familie. Lucian ne-a promis că se va gândi serios la acest lucru. Cred că este greu să te retragi când eşti campion mondial şi când poţi să mai câştigi şi alte centuri, dar bătaia doare, mamă", povesteşte Maricica Bute.

Primit în ovaţiile a 200 de consăteni

Joi seară, Lucian Bute s-a întors campion în comuna natală, cu centura câştigată pe continentul american. Aproape 200 de consăteni i-au organizat o primire fastuoasă, cu mesajul "Bine ai venit, campionule!", cu soi de ring improvizat şi în ritmuri de hip-hop de la BUG Mafia în boxele scoase pe uliţă.

Lucian s-a îmbrăţişat cu toată lumea şi i-a tratat pe toţi ca pe o mare familie, petrecând în bezna satului mai bine de o oră şi fotografiindu-se inclusiv cu şeful de post. S-a retras apoi cu apropiaţii la friptura de berbecuţ şi un pahar de vin.

Pentru că "Lucian gustă din toate câte puţin când ajunge acasă," cum avea să ne mărturisească mama, de la care am aflat că "Mister KO" nu are preferinţe culinare deosebite, "nu se omoară cu dulciurile şi nici alcoolul nu l-a atras vreodată."

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite