"Nu vrem maturizarea forţată a copiilor!"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mulţi părinţi îşi arată nemulţumirea faţă de modificările din învăţământ, care ar putea să devină obligatoriu de la vârsta de trei ani Grădiniţa ar putea deveni

Mulţi părinţi îşi arată nemulţumirea faţă de modificările din învăţământ, care ar putea să devină obligatoriu de la vârsta de trei ani

Grădiniţa ar putea deveni obligatorie, conform pachetului de legi privind reforma în învăţământ care trebuie să fie gata la 1 septembrie. Astfel, învăţământul obligatoriu va fi între trei şi 16 ani, cuprinzând trei ani de grădiniţă, un an pregătitor, patru ani de şcoală generală şi restul de gimnaziu. Toate acestea ar putea fi doar vorbe în vânt dacă nu se vor construi spaţii suficiente.

Ministrul educaţiei, cercetării şi tineretului, Cristian Adomniţei, şi reprezentanţii celor patru federaţii sindicale din învăţământ au ajuns, miercuri, la un acord asupra structurii învăţământului preuniversitar.

"Astfel, învăţământul obligatoriu va fi de la 3 la 16 ani, apoi elevul va putea să aleagă dacă merge în piaţa muncii sau urmează cursurile liceale. Între 3 şi 6 ani copilul va merge la grădiniţă, urmând ca de la 6 la 7 ani să fie clasa pregătitoare, unde vor preda învăţători, de la 7 la 10 ani - generala, urmând ca până la 16 ani să fie gimnaziul", a precizat ministrul educaţiei.

Sate din Suceava fără grădiniţe şi şcoli

Gheorghe Izvoranu, preşedintele Federaţiei "Spiru Haret", ne-a declarat că "toate pregătirile pentru modificarea structurii învăţământului preuniversitar sunt doar vorbe în vânt, dacă nu vor exista o infrastructură, personal suplimentat sau măriri salariale cu 20%". Cât despre începerea obligatorie a educaţiei de la vârsta de trei ani, Izvoranu spune că "nu este un lucru rău dacă se va pune în practică.

Sigur, părinţii vor apela la această posibilitate. Mi se pare că această situaţie ţine mai mult de amănunt. Nu se va putea realiza din 2008, din cauza deficienţelor de clădiri".

În judeţul Suceava, învăţământul obligatoriu de la vârsta de 3 ani pare un vis pentru multe comunităţi. Satul Uideşti nu are nici grădiniţă, nici şcoală. Pentru a ajunge la cea mai apropiată unitate de învăţământ, în satul Ţoleşti, 32 de preşcolari şi 14 elevi de clasă primară sunt nevoiţi să meargă pe jos 7 km. În comuna Preuteşti, lucrurile stau şi mai rău. Trei sate nu au grădiniţe, iar soluţii de rezolvare a crizei nu par să existe pentru moment. În această situaţie sunt peste 100 de copii cu vârste între 3 şi 7 ani.

"Să ducem copiii în spaţii improvizate, fără condiţii minime de igienă, cu toalete în spatele casei sau fără apă curentă, implică o serie de riscuri. Dacă domnul ministru a visat că poate face învăţământ obligatoriu de la 3 ani fără să se asigure mai întâi că există o bază materială adecvată, se înşală amarnic", au declarat pentru "Adevărul" reprezentanţii primăriei din Preuteşti.

Avantajele şi dezavantajele grădiniţei la trei ani

Svetlana Preoteasa, secretar de stat pentru învăţământul preuniversitar din Ministerul Educaţiei, susţine că toţi copiii din ţările Uniunii Europeane urmează o formă de învăţământ de la vârste fragede. "Noi ne propunem ca, în următorii 10 ani, să avem spaţii ca ei să poată urma grădiniţa.

Insistăm mai mult pe copiii din mediul rural, pentru că ei nu se prea duc la grădiniţă şi doar grupa pregătitoare nu este suficientă", a adăugat ea.

Mai mulţi părinţi din Arad, care au copii în vârstă de trei ani, şi-au manifestat nemulţumirea faţă de ultima propunere legislativă a ministrului educaţiei. Părinţii spun că nu îşi vor da copiii la grădiniţă de la trei ani, preferând să-i lase acasă cu bunicii sau cu bona. "Nu sunt nebună să-i stric copilăria de la o vârstă atât de fragedă. Alessia, fiica mea, face trei ani în luna octombrie şi nici prin gând nu-mi trece să o dau la grădiniţă. Nu vrem maturizarea forţată a copiilor.

Cum ar fi să o oblig să se trezească în fiecare dimineaţă şi să o obişnuiesc cu un regim de disciplină care este greoi şi pentru un copil de 5-6 ani?", ne-a mărturisit Carmen Popa. Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Arad ne-au asigurat că, în eventualitatea aprobării proiectului de lege, nu vor exista cazuri în care micuţii să fie nevoiţi să parcurgă kilometri întregi până la grădiniţă. Svetlana Preoteasa nu e de acord ca micuţul să fie lăsat cu bunica sau bona.

"La grădiniţă îşi dezvoltă abilităţi, se face un program specific vârstei şi este bine supravegheat", conchide ea. Psihologul Ilie Marinescu ne-a spus care sunt avantajele şi dezavantajele învăţământului obligatoriu pentru un copil de trei ani. "La această vârstă, copilul începe să socializeze cu cei din jur. Deşi este un program destul de rigid, în viitor îi va folosi. Îi sunt stimulate inteligenţa şi imaginaţia".

Pe de altă parte, "riscă să nu se adapteze, să nu se obişnuiască cu mâncarea sau cu partenerii de joacă pentru că nu toţi copiii reacţionează la fel când sunt scoşi din mediul familial şi pot suferi anumite dezechilibre psihice", ne-a explicat psihologul. (Paula Bulzan, Gabriela Toma, Cosmin Pretorian)

Testele naţionale vor fi desfiinţate

După intrarea în vigoare a noii legi a învăţământului preuniversitar, testele naţionale vor fi desfiinţate. Admiterea la liceu se va face în două trepte, pe baza notelor obţinute la 18 teze în timpul ultimilor trei ani de gimnaziu, liceele cu renume putând să-şi păstreze şi examenele proprii.

Ministrul educaţiei, Cristian Adomniţei, a declarat, miercuri, la finalul întâlnirii cu reprezentanţii celor patru federaţii sindicale din învăţământ, că este nepotrivit ca elevii să susţină un examen naţional la sfârşitul celor opt clase, în condiţiile în care, în prezent, învăţământul obligatoriu
are zece ani.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite