Mai multe vitamine pentru nou-născuţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Există convingerea că, în afară de lapte, nou-născuţii nu mai au nevoie şi de alte vitamine sau minerale. Bebeluşii au nevoie însă şi de câteva suplimente nutritive.

Deşi majoritatea elementelor nutritive se găsesc în laptele matern sau în cel artificial şi mai apoi în sucurile şi preparatele introduse în momentul diversificării alimentaţiei, unele suplimente de vitamine şi minerale sunt recomandate pentru dezvoltarea nou-născutului. Spre exemplu, s-a demonstrat că nou născuţii hrăniţi exclusiv la sân, trebuie să ia un plus de vitamina K, necesară coagulării sângelui.

De asemenea, vitamina D, necesară împotriva rahitismului, nu se găseşte în cantităţi suficiente în lapte şi nici nu este sintetizată de nou-născut. De aceea, pediatrii recomandă administrarea aceasteia sub formă de picături, de la naştere, până la vârsta de trei ani.

Bebeluşii care primesc doze mari de vitamina D, au un risc mai scăzut de a se îmbolnăvi de diabet de tip I (insulinodependent sau diabetul copiilor), spre deosebire de cei care primesc doze mici de vitamina D.

Suplimentarea vitaminei A – retinol (2 500 Unităţi Internaţionale pe zi, pentru copiii de până la 2 ani) este importantă în stimularea sistemului imunitar, în dezvoltarea normală acartilajelor, a mucoaselor şi a pielii, ajută la adaptarea vizuală, la dezvoltarea normală a scheletului şi a smalţului dentar,  intervine în metabolismul proteinelor şi al sărurilor minerale şi în stimularea creşterii.

Importanţa fierului

De asemenea, încă de la naştere, pot exista şi carenţe de fier, mai ales dacă mama a avut rezerve insuficiente. Carenţa de fier poate produce anemie şi rezistenţă scăzută la infecţii a nou născutului. Prevenirea carenţei de fier a nou-născuţilor şi sugarilor începe din perioada prenatală, când femeia însărcinată trebuie să îşi controleze periodic nivelul de hemoglobină, iar la valori sub 12g % şi hematocrit sub 40% i se va prescrie un regim alimentar bogat în fier.

Copiii născuţi prematur şi copii născuţi din mame cu carenţă de fier, precum şi cei cu hemoragii la naştere, vor începe un tratament cu fier de la vârsta de două luni, tratament care va dura pe tot parcursul primului an de viaţă. Pentru a fixa mai bine fierul în organism este nevoie de vitamina C. Tocmai de aceea, medicii recomandă diversificarea alimentaţiei nou-născutului, după vârsta de patru luni, cu fructe şi legume proaspete care conţin cantităţi mari de vitamina C.

Protecţie împotriva diabetului

Cercetări recente efectuate în Statele Unite ale Americii au demonstrat că suplimentarea vitaminei E (tocoferol) în alimentaţia copiilor reduce în mod considerabil riscurile diabetului şi ale complicaţiilor cardiovasculare care pot să apară ulterior în evoluţia acestei boli.

Aportul suplimentar de vitamina E creşte nivelul de glutation - o substanţă care protejează împotriva radicalilor liberi şi care, în diabet, este deficitară în organism. O doză zilnică de 50 Unităţi Internaţionale de vitamina E (dublul necesarului zilnic pentru un copil de până la 4 ani), administrată timp de trei luni a dus la creşterea cu 9% a nivelului de glutation din sânge. Specialiştii studiază în prezent şi acţiunea protectoare a vitaminei B3 (nicotinamida) împotriva complicaţiilor induse de diabet.

Vitamina C este necesară atât pentru asimilarea mai bună a fierului, dar şi în transmiterea mesajelor chimice dintre neuronii implicaţi în menţinerea atenţiei. Nivelul vitaminei C din sânge este direct proporţional cu nivelul IQ-ului (coeficientul de inteligenţă) Cantităţile recomandate pentru copiii cu vârste de până la patru ani sunt de 100 mg zi, dublu pentru copii cu vârsta între 4 şi 7 ani şi triple peste această vârstă.

Vitaminele B1, B5, şi potasiul sunt necesare pentru sinteza acetilcolinei – mediator chimic din creier. Dozele până la vârsta de 2 ani sunt, pentru vitamina B1, de 1,5 mg pe zi, pentru vitamina B3, de 5 mg, vitamina B6 - 1,5 mg zi, vitamina B12 - 6 micrograme pe zi, vitamina PP (nicotinamidă) - 18 mg, vitamina B9 (acid folic) - 300 micrograme, vitamina B7 (biotină) - 35 micrograme.

Dozele se dublează între 4 şi 7 ani şi se triplează dupa 7 ani. Iodul, element esenţial în buna funcţionare a glandei tiroide, are un rol important şi în dezvoltarea normală a creierului şi a capacităţilor intelectuale. Acizii graşi omega 3 - se găsesc în special în grăsimea de peşte, dar sunt fabricaţi şi de organismul uman. Acizii omega 3 administraţi în primele patru luni de la naştere cresc performanţele intelectuale şi nivelul IQ-ului.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite