De unde vine teama de a avea copii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aducerea pe lume a unui nou membru al familiei dublează responsabilităţile şi limitează libertăţile personale În urmă cu 40 de ani, era un lucru normal ca după căsătorie cuplul să

Aducerea pe lume a unui nou membru al familiei dublează responsabilităţile şi limitează libertăţile personale

În urmă cu 40 de ani, era un lucru normal ca după căsătorie cuplul să aştepte cu nerăbdare venirea pe lume a unui nou membru. Acum, cele mai multe cupluri fertile nu vor să aducă pe lume prunci deoarece le este greu să renunţe la vechile obiceiuri pentru a face faţă altora noi. Numărul femeilor care aleg cu bună-ştiinţă cariera în locul familiei este şi el în creştere.

"Ideea de cuplu fără copii a început să devină tot mai răspândită în ultimii ani în rândul celor tineri. Hotărârea de a nu avea copii este în prezent tot mai agreată, iar oamenii au început să-şi dea seama că prin această decizie nu sunt cu nimic diferiţi de celelalte cupluri", a explicat într-un interviu acordat postului BBC, dr. Catherine Hakim de la Colegiul Economic din Londra.

Decizia de a nu avea copii este motivată diferit de la cuplu la cuplu. "Un copil implică operarea mai multor schimbări în propria viaţă. Nu îţi mai poţi permite să lucrezi peste program, să pleci în vacanţe sau să îţi planifici timpul liber fără să te gândeşti înainte la binele copilului", a explicat psihologul Diana Stoian.

Astfel, unele cupluri îşi bazează hotărârea pe faptul că nu iubesc în mod special copiii, invocând teama de a nu trece prin ceea ce alte cupluri trec în primele luni de viaţă ale micuţului. În acest timp, alte femei afirmă că prin activitatea întreprinsă (bone, asistente medicale, educatoare) şi-au petrecut prea mult timp în preajma copiilor, fiind astfel mult prea obosite pentru a trece prin aceleaşi experienţe cu propriii copii.

În cele mai multe cazuri însă, spaima cuplurilor de a avea copii este explicată prin lipsa de experienţă şi evitarea momentului în care trebuie să îşi schimbe vechile obiceiuri pentru a face loc altora noi.

Copilul este un angajament pe viaţă

"Un copil presupune un angajament pe viaţă. Este o responsabilitate de care nu te poţi debarasa oricând simţi că te plictiseşti sau că nu mai faci faţă. Multe cupluri evită acest moment tocmai pentru că venirea pe lume a copilului presupune dublarea responsabilităţilor şi limitarea propriilor libertăţi", a afirmat specialistul.

Ea a adăugat că în ultimii ani s-a putut constata o tendinţă a cuplurilor de a amâna momentul conceperii unui copil, deoarece priorităţile s-au schimbat. Împlinirea profesională conduce de cele mai multe ori în topul opţiunilor, atât pentru satisfacerea unor nevoi personale, dar şi pentru o condiţie materială mai bună, care să-i asigure copilului un viitor liniştit", a conchis psihologul.

Specialiştii îi sfătuiesc pe cei care trec prin această spaimă de a avea copii să îşi analizeze viitorul, atât individual şi în cadrul cuplului, să analizeze viaţa de cuplu actuală şi nu în ultimul rând să se autoanalizeze pentru a vedea dacă sunt sau nu pregătiţi să aibă un copil sau dacă îşi doresc cu adevărat să nu aibă unul. "Trebuie să pună în balanţă avantajele şi dezavantajele situaţiei actuale, dar şi pe cele aduse de apariţia unui copil în viaţa lor şi abia apoi să ia o decizie", a conchis psihologul Diana Stoian.

Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite