O comoară anglo-saxonă îi uluieşte pe experţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O comoară anglo-saxonă îi uluieşte pe experţi
O comoară anglo-saxonă îi uluieşte pe experţi

Arheologii britanici sunt fascinaţi de obiectele de preţ găsite pe un câmp de un şomer pasionat de cercetarea terenului cu detectorul de metale. Un englez în vârstă de 55 de ani a descoperit circa 1.500 de obiecte decorative şi piese de armament vechi de peste un mileniu.

Terry Herbert este pasionat de detectarea metalelor. Iar după 18 ani în care a încercat fără succes să găsească în acest fel obiecte vechi, a dat lovitura. În luna iulie, acesta a descoperit pe un câmp din Staffordshire o comoară pe care experţii o compară cu cea din mormântul faraonului Tutankhamon, relatează agenţiile internaţionale de presă.

Citiţi şi:


Dar descoperirea a fost anunţată public abia la sfârşitul săptămânii trecute. Acum, experţii evaluează cele aproximativ 1.500 de obiecte găsite. Operaţiunea va dura circa un an. Potrivit unei estimări prelimare, valoarea obiectelor s-ar ridica la cel puţin 1,6 milioane de dolari.

Potrivit legilor britanice, Terry Herbert ar urma să primească la finalul evaluării jumătate din valoare. Şomerul a afirmat că doreşte doar să-şi cumpere o casă.Comoara, care se pare că datează din secolul al VII-lea, conţine circa cinci kilograme de aur, peste două kilograme de argint, precum şi o mare cantitate de pietre preţioase.

Obiecte care au aparţinut aristocraţiei

Au fost găsite piese de armament cu cel puţin 84 de mânere de spadă şi 71 de teci pline de decoraţiuni. „Cantitatea de aur este impresionantă, dar şi mai important este că piesele sunt lucrate perfect. Este clar că această comoară a aparţinut înaltei aristocraţii“, a afirmat arheologul Kevin Leahy.

image

Multe dintre obiecte sunt din aur şi argint Foto: Epa

Câteva dintre piesele descoperite pot fi admirate până la data de 13 octombrie la Muzeul de Artă din Birmingham.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite