Nu avem cu ce să tratăm dependenţa de fumat!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Societăţii Române de Pneumologie susţine că de cinci ani lipsesc substituenţii de nicotină din farmaciile româneşti Pneumologii din România se aşteaptă ca prezenţa

Preşedintele Societăţii Române de Pneumologie susţine că de cinci ani lipsesc substituenţii de nicotină din farmaciile româneşti

Pneumologii din România se aşteaptă ca prezenţa pictogramelor "horror" pe pachetele de ţigări să scadă măcar cu 8% numărul fumătorilor.

Românii vor şi nu prea să se lase de fumat. Legi există, dar trebuie aplicate. Cu voinţa este mai greu. Chestionaţi cu privire la interzicerea fumatului în spaţiile publice sau restaurante, decizie însuşită de o serie de state europene, mulţi au recunoscut că nu îşi doresc acest lucru.

Studiile arată că cei mai mulţi fumători provin din rândul celor cu "dare de mână", însă nici cei cu o situaţie materială precară nu se lasă mai prejos. Principalul motiv incriminat în dependenţa de tutun este stresul, o altă boală comună printre români. Abia atunci când sunt "atacaţi" de bolile care sunt favorizate de tutun, fumătorii se gândesc să abandoneze acest viciu. Există peste 25 de afecţiuni determinate de fumat.

Din nefericire, efectele negative ale fumatului nu se limitează numai la fumător, care inhalează numai 15% din fumul provenit de la propria ţigară. Restul de 85% ajunge în plămânii celor din jur.

În România există numai trei centre de consiliere a fumătorilor

Cei care doresc să scape de acest viciu, dar fără să consulte un medic, au surpriza să constate că farmaciile duc lipsă de substituenţi de nicotină.

Potrivit conf.dr. Florin Mihălţan, pneumolog la Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" din Capitală şi preşedinte al Societăţii Române de Pneumologie, în ţara noastră nu se mai găsesc substituenţi de nicotină de mai bine de cinci ani. Producţia singurului medicament pe bază de bupropionum (o substanţă care acţionează asupra centrului plăcerii, situat la nivelul creierului) a fost oprită acum doi ani, deoarece solicitările erau modeste. În prezent, tabagismul este tratat medical cu un produs care, printre altele, are şi această indicaţie.

Medicamentul se eliberează numai pe bază de reţetă medicală. În prezent, în România există numai trei centre de consiliere a fumătorului, în situaţia în care sunt peste opt milioane de persoane în această situaţie.

În schimb, spitalele mari europene dispun de nuclee de consiliere a celor care vor să scape de fumat.

Fumătorii se îndreaptă spre metodele alternative, în lipsa tratamentelor medicale. Din păcate, studiile arată o eficacitate îndoielnică a acestora
Conf.dr.Florin Mihălţan

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite