Cum să trăim o viaţă lungă şi fericită

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un medic german a conceput un program de prevenţie a îmbătrânirii care, cu minim de efort, ne poate asigura un trai liniştit, ferit de stres sau de probleme de sănătate. Oameni cu faţa

Un medic german a conceput un program de prevenţie a îmbătrânirii care, cu minim de efort, ne poate asigura un trai liniştit, ferit de stres sau de probleme de sănătate.

Oameni cu faţa brăzdată de riduri, sprijinindu-se în baston, imobilizaţi la pat, dependenţi de anumite medicamente sau de cei din jur. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, aceste imagini ne chinuiesc tot mai des şi ne determină să privim îmbătrânirea ca pe cel mai temut duşman. Spre norocul nostru, medicina secolului XXI ne pune la dispoziţie mijloacele prin care putem să purtăm această luptă cu trecerea anilor.

"Eşti atât de bătrân pe cât te simţi", spune o vorbă din popor, confirmată de realitatea zilelor noastre. Nu puţine sunt persoanele care, deşi au trecut de o anumită vârstă venerabilă, încă mai sunt în putere. "Vorbim aici de vârsta biologică, vârstă care poate fi diferită de cea cronologică cu unul până la două decenii", potrivit prof. Christoph M. Bamberger, specialist în antiîmbătrânire, directorul Centrului de Medicină Preventivă din Hamburg, Germania.

Potrivit acestuia, vârsta biologică nu poate fi determinată cu o precizie absolută, deoarece nu sunt cunoscute toate valorile care o pot influenţa. Însă ea poate fi indicată cu aproximaţie printr-un test efectuat de specialiştii în antiîmbătrânire. Totodată, graţie dotărilor de ultimă generaţie, pot fi detectate din timp modificările care au loc în organismul nostru.

De exemplu, cu ajutorul RMN-ului - rezonanţă magnetică nucleară - şi a unui soft special, specialiştii Centrului de Medicină Preventivă din Hamburg pot evalua, în 40 de minute, starea de sănătate a unei persoane. O astfel de diagnosticare costă în jur de 1.000 de euro, la care se mai adaugă încă 1.700 de euro dacă se mai face şi un set de analize complexe.

Afli în 40 de minute cât eşti de sănătos

"O evaluare completă a stării de sănătate se face în patru ore. De la deschiderea centrului, în urmă cu un an, am avut peste 1.500 de clienţi. Îi numesc aşa, deoarece oamenii vin la centru nu pentru că ar fi bolnavi, ci pentru că sănătatea este o prioritate pentru ei", potrivit prof. Bamberger. Printre bolile care pot fi diagnosticate din timp şi combătute se numără ateroscleroza (îngroşarea pereţilor arterelor), diabetul zaharat, unele tipuri de cancer, osteoporoza şi bolile de ochi.

Profesorul Christoph M. Bamberger este autorul unui program individual de prevenţie a îmbătrânirii, cuprins într-o carte lansată în urmă cu două zile în România, la Librăria Humanitas. Programul cuprinde trei module de prevenţie: prevenţia şi diagnosticarea timpurie, optimizarea stilului de viaţă, medicamentele şi hormonii, şi filozofia celei de-a doua jumătăţi a vieţii.

Somn suficient, tratamente hormonale şi suplimente de vitamine

În primul rând, medicul german ne recomandă să fim responsabili pentru corpul nostru şi să mergem la medic chiar dacă nu suntem bolnavi. Analizele medicale preventive urmăresc să identifice factorii de risc pe anumite boli, dar şi să descopere încă din stadiul lor iniţial, în care vindecarea este încă posibilă. O importanţă din ce în ce mai mare o au şi analizele de laborator, deoarece ele pot stabili valori importante în evaluarea factorilor de risc pentru îmbolnăviri.

Apoi, trebuie să acordăm o mai mare atenţie alimentaţiei. Ideal ar fi să luăm exemplul cretanilor, care asimilează puţine calorii, fără a avea sentimental că ţin permanent cură. Dietele trebuie să se afle pe locul doi în alimentaţie. Sportul nu trebuie să lipsească de pe agenda noastră zilnică. Alergarea, înotul, mersul cu bicicleta şi plimbarea în ritm susţinut sunt numai câteva recomandări de care autorul ne recomandă să ţinem cont. Printre factorii care pot încetini procesul de îmbătrânire se mai numără un somn suficient, suplimentele şi tratamentele hormonale.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite