Cum să ţinem astenia la distanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un surplus de vitamine şi implicarea în activităţi fizice ne pot apăra de stările de melancolie specifice perioadei reci Depresiile sezoniere sunt afecţiuni ce apar numai în timpul

Un surplus de vitamine şi implicarea în activităţi fizice ne pot apăra de stările de melancolie specifice perioadei reci

Depresiile sezoniere sunt afecţiuni ce apar numai în timpul lunilor reci. Ele sunt cauzate în principal de existenţa unor dezechilibre ale unor substanţe din organism, dar şi de hormonii din creier, influenţaţi de absenţa soarelui. Printre simptome se numără starea de nelinişte, pierderea energiei, precum şi a capacităţii de concentrare.

Aceste dezechilibre ale organismului produc o gamă largă de simptome, inclusiv dorinţa de nestăpânit de consumare a carbohidraţilor, creşteri în greutate sau dimpotrivă pierderea unui număr mare de kilograme. Alte simptome frecvent întâlnite sunt: dorinţa de a dormi mai mult decât este necesar, o stare de nelinişte, pierderea energiei şi a capacităţii de concentrare şi prezenţa constantă a unei stări depresive.

"Fiecare dintre noi este setat pe anumite modele învăţate în timpul vieţii, iar melancolia specifică sezonului rece corespunde tocmai unei astfel de setări a organismului. Starea de spirit este întotdeauna corelată cu situaţia meteorologică, prezenţa sau absenţa luminii soarelui influenţându-ne într-o mare măsură", a explicat psihologul Andrei Chiriac.

Lipsa luminii soarelui, cauza melancoliei

Ceea ce deosebeşte astenia de toamnă de celelalte forme de depresie este faptul că aceasta apare în lunile reci şi este legată în mod direct de reducerea perioadei însorite şi implicit a timpului petrecut sub razele soarelui. Specialiştii consideră că afecţiunea este cauzată în principal de lipsa unei substanţe din creier, serotonina, responsabilă de reglarea apetitului şi a somnului.

În schimb, oamenii afectaţi de schimbarea anotimpurilor prezintă o altă substanţă în exces, melatonina, responsabilă cu încetinirea ceasului biologic, afectând somnul şi starea de spirit. Creşterea cantităţii de melatonină este o formă de răspuns a corpului în faţa scăderii puterii razelor soarelui.

"Chiar s-au făcut studii pentru a se demonstra felul în care lumina în general ne afectează starea de spirit. Astfel s-a monitorizat comportamentul unor persoane care au petrecut mai mult timp într-un spaţiu cu lumină puternică şi s-a constatat că aceştia au o stare de spirit mult mai bună în comparaţie cu cei care sunt privaţi de lumina soarelui", a continuat psihologul.

"Melancolia şi chiar starea de depresie cauzate de venirea sezonului rece nu pot fi evitate în totalitate, deoarece acesta este felul în care organismul se pregăteşte pentru iarnă şi implicit pentru o activitate mai redusă".

În mod artificial însă, se poate reduce această perioadă depresivă printr-un supliment de vitamine şi prin implicarea în diverse activităţi fizice, atât cât să nu lăsăm corpul să intre într-o stare de hibernare.
Mulţi dintre noi s-au obişnuit cu gândul că venirea sezonului rece aduce implicit şi instalarea unei stări depresive. Cu toate acestea există moduri în care putem diminua efectele schimbărilor climatice asupra organismului.

Scapă de depresiile sezoniere în 11 paşi

1. Permiteţi intrarea razelor soarelui în casă. Deschideţi geamurile pentru câteva minute, chiar dacă afară este frig. Vopsiţi pereţii în culori deschise şi calde care reflectă mai bine lumina.

2. Chiar dacă aveţi treabă în casă, petreceţi cât mai mult timp în preajma ferestrei. La muncă încercaţi să vă plasaţi, dacă se poate, biroul cât mai aproape de o sursă de lumină naturală.

3. Plimbaţi-vă. Psihologii au explicat că o oră de plimbare ziua, pe timp de iarnă, ne poate înviora pentru întreaga zi. Fiţi cât mai active, indiferent de vremea de afară.

4. Luaţi-vă câteva zile libere în sezonul rece, pe care să încercaţi să le petreceţi în natură.

5. Stabiliţi care sunt avantajele oferite de sezonul rece şi încercaţi să profitaţi de ele.

6. Păstraţi mereu un aer proaspăt în casă.

7. Profitaţi cât de mult de zilele însorite. Plimbaţi-vă prin parc, beţi cafeaua în aer liber, revigoraţi-vă!

8. Râsul ajută. Mergeţi la un spectacol de comedie sau uitaţi-vă la o emisiune amuzantă.

9. Îmbunătăţiţi-vă dieta prin: evitarea unei cantităţi mari de proteine şi de carne roşie, luaţi suplimente de vitamine şi magneziu, înlocuiţi cafeaua cu ceaiul verde.

10. Organizaţi cât mai multe întâlniri cu prietenii.

11. Dacă depresia este mai puternică încercaţi terapia cu lumină, care constă în a vă plasa lângă o sursă de lumină puternică.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite