Cel mai tânăr geniu are doi ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elise Tan Roberts vorbeşte încontinuu, pune sute de întrebări şi reţine fiecare detaliu din răspunsurile primite. Are doar doi ani, patru luni şi două săptămâni şi ştie deja să recite alfabetul fonetic în limba engleză, să spună care sunt capitalele a 35 de state ale lumii şi să numere până la 10 în spaniolă.

Ea a devenit cel mai tânăr membru al Mensa, organizaţie care reuneşte cei mai inteligenţi oameni din lume, selectaţi pe baza unor teste de IQ. Elise are un IQ de 156, puţin mai mic decât cel al lui Albert Einstein, despre care se crede că ar fi avut aproximativ 160.

Pune întrebări şi învaţă din răspunsuri

Elise îşi împreunează degetele de la mâini într-o formă geometrică şi întreabă „ce-i asta?”. Jurnaliştii de la „The Daily Mail” şi „The Daily Mirror”, care au scris despre fetiţa-geniu, spun că înainte să apuce să-i răspundă, Elise şi-a anunţat singură isprava: „Un triunghi echilateral”.

Mama ei, Louise, de 28 de ani, spune că n-are nicio „vină” în comportamentul fetei. Niciunul dintre părinţi nu şi-a propus s-o bombardeze cu informaţie. Îi răspund doar la întrebări şi o încurajează să înveţe.

Profesorul Joan Freeman, specialistul în psihologia copilului care a testat inteligenţa fetei, spune că „marele dar” al Elisei e memoria ei. Se joacă cu păpuşi, dansează pe muzica de la televizor şi se uită la emisiuni cu Mickey Mouse, ca orice copil. Rezultatul la testul de IQ pe care i l-a făcut profesorul Freeman o situează însă între cei mai inteligenţi 0,2% copii de vârsta ei din Marea Britanie.

Părinţii ei şi-au dat seama că Elise e diferită imediat după ce s-a născut, pe 16 decembrie 2006. Era foarte interesată de oamenii şi de lucrurile din jurul ei. La cinci luni l-a privit în ochi pe tatăl ei Edward şi i-a spus „tata”. A început să meargă la opt luni, la 10 luni alerga deja, la 11 luni putea să-şi spună numele, iar la 16 luni, să numere până la 10. Acum ştie alfabetul fonetic şi aproape toate capitalele lumii.

Părinţii spun că nu vor s-o forţeze cu nimic. „Vreau să se joace şi să fie un copil normal. IQ-ul ei este foarte mare şi ar trebui să crească, dar dacă va scădea nu vom fi supăraţi, important e să fie fericită”, spune Louise. 

Ce poate face Elise

Să-şi spună numele pe litere, fonetic
Să citească cuvintele „mama” şi „tata”
Să numească cele trei tipuri de triunghi
Să spună 35 de capitale
Să recite alfabetul
Să numere până la 20 în engleză şi până la 10 în spaniolă
Să facă exerciţii simple de matematică, 1+2=3
Să numească mai multe forme geometrice, inclusiv hexagon, cerc, pătrat sau dreptungi
Să numească mai multe animale şi zgomotele pe care le fac

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite