Obiceiurile proaste sunt molipsitoare în cuplu. Cine are o influenţă negativă mai mare într-o căsnicie?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Până moartea ne va despărţi"? Poate nu e valabilă zicala pentru o căsnicie, dată fiind frecvenţa divorţurilor, dar este valabilă pentru obiceiurile proaste pe care le luăm de la partenerii sau partenerelor noastre. Studiile arată că obiceiurile proaste ale celui drag sunt molipsitoare şi sunt, deseori, păstrate şi după despărţire.

Te-ai căsătorit cu el - sau ea - pentru simţul umorului, inteligenţa, fizicul atractiv sau cine ştie ce alte motive. "Febra pasiunii" te-a făcut să spui "da" şi ai trecut cu vederea anumite. Dar calităţile mai puţin atractive sunt cele contagioase şi rămân, deseori, şi după despărţire. Studiile arată că soţii au tendinţa să preia obiceiurile proaste ale partenerilor şi le păstrează şi după divorţ.

Ai spus "da" unui fumător înrăit sau un adept al mâncării de tip "junk food"? Ai şanse mari să deprinzi şi tu aceste năravuri şi să le păstrezi şi în după o eventuală despărţire.

Sau dacă eşti un adept al exerciţiilor fizice care a jurat să iubească şi să respecte un "trântor de canapea", cel mai probabil vei fi convins laşi genoflexiunile şi să leneveşti pe sofa.

Concluziile provin de la cercetătorii Universităţii din Cincinnati (SUA) care au descoperit că doi iubiţi ce au decis să-şi oficializeze relaţia au tendinţa să adopte unul de la celălalt obiceiurile dăunătoare, în loc să se ajute reciproc să scape de ele.

Totodată, studiul citat de publicaţia "The Daily Mail" arată bărbaţii au fost identificaţi - aproape mereu - ca fiind cei care au o "influenţă proastă" asupra jumătăţilor lor.

"Descoperirea că un partener este influenţat negativ în mod direct sugerează că indivizii care îşi reunesc stilurile de viaţă pe parcursul relaţiei adoptă obiceiurile nesănătoase ale celuilalt", a declarat profesorul Corinne Reczek din cadrul Universităţii din Cincinnati.

Spre exemplu, ambii parteneri vor mânca alimentele pline de grăsime pe care le-a cumpărat cel ce are mai puţină grijă cu sănătatea proprie.

Cercetătorii au desfăşurat interviuri pe 122 de bărbaţi şi femei care erau căsătoriţi sau implicaţi în relaţii de lungă durată. Subiecţii aleşi pentru studiu aveau legături stabile de la opt la 52 de ani cu partenerii. Teme studiate de oamenii de ştiinţă au fost fumatul, băutul, deprinderi de nutriţie, de somn, de a face sport, dar şi alte tabieturi care influenţează sănătatea.

Principala concluzie a studiului care va fi prezentat săptămâna viitoare la Las Vegas a fost că există o renunţare la responsabilitate în comportament. Cei care observă că partenerii lor se răsfaţă cu obiceiuri proaste nu încearcă să-i oprească şi chiar devin complici la viciul celui drag, pe care deseori îl adoptă şi îl continuă după o eventual despărţire.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite