De ce ne simţim deprimaţi?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oamenii alunecă într-o stare proastă atunci când nu mai au suficient timp pentru ei şi nu se simt apreciaţi. Prinşi în această plasă, devin incapabili să depăşească momentul şi intră într-un cerc vicios. Uneori avem senzaţia că suntem înconjuraţi de oameni deprimaţi şi ajungem să ne simţim la fel. Şi nu realizăm de ce.

În fiecare zi vedem în jurul nostru feţe mohorâte, oameni care par supăraţi şi fără chef de viaţă.

Arată de parcă li s-au înecat toate corăbiile. Alţii încearcă, de ochii lumii, să schiţeze câteva zâmbete, dar după ce au senzaţia că nu-i mai vede nimeni, amarul li se citeşte pe chip.

Dacă îi întrebă cineva “Ce s-a întâmplat?”, răspunsul este, de obicei, acelaşi: “Mă simt uşor deprimat. Dar nu ştiu din ce cauză”. De ce ne simţim deprimaţi?

Captivi într-un cerc vicios

Oamenii funcţionează pe principiul răspunsului la propriile lor nevoi. Şi au o serie de nevoi fizice, biologice – să doarmă suficient, să se hrănească sănătos. În aceeaşi măsură, oamenii au şi o serie de nevoi emoţionale: nevoia de a fi apreciat, nevoia de a fi în siguranţă.

Iar acestea dau sănătatea emoţională a persoanei. În momentul în care contextul de viaţă nu le mai permite să răspundă acestor nevoi, sănătatea emoţională suferă. Iar prima reacţie este cea de deprimare.

“Motivul pentru care oamenii se simt deprimaţi este că, practic, ei nu au acces la întăriri. Adică la lucrurile care răspund la nevoile lor emoţionale.

De pildă, au un loc de muncă unde primesc foarte multe sarcini, foarte multe critici, sunt ameninţaţi pentru a fi motivaţi să termine sarcinile în timp util. Este vorba de o suprasolicitare a resurselor emoţionale.

Totodată, pentru că petrec foarte mult timp în aceste împrejurări, le rămâne foarte puţin timp de petrecut în împrejurări care răspund nevoilor lor emoţionale. Adică alături de familie sau de prieteni, un context care să-i facă să se simtă bine.

Din cauza acestei scăderi a energiei, oamenii nu mai sunt capabili să se implice de bună voie în activităţi reconfortante. Şi atunci intră într-un cerc vicios”, a explicat pentru “Adevărul” psihologul Bogdana Bursuc de la Mind Institute.

Depresia poate fi generată şi de un eveniment de viaţă traumatic. Oamenii pot ajunge în această stare nu numai din cauza unui conflict cu un superior ierahic, ci şi din cauza unor certuri cu partenerul de viaţă, a pierderii unei persoane dragi sau chiar din cauza unui cure de slăbire prea severe.

Semne: Tristeţea şi lipsa de iniţiativă

Medicii spun că, de obicei, oamenii nu prea îşi dau seama de ce au ajuns în această stare. Au tendinţa să generalizeze, altminteri o caracteristică a celor deprimaţi. Încep să-şi spună că viaţa e grea, că la serviciu atmosfera este neplăcută, că nu li s-a mai întâmplat nimic bun de foarte multă vreme.

Consideră că pur şi simplu viaţa nu mai are sens, dar nu identifică adevăratele cauze. Şi de foarte multe ori dau vina pe alţii pentru modul în care se simt.

Semnele care indică o stare depresivă sunt, de obicei, tristeţea şi pierderea încrederii în sine. De asemenea, un depresiv nu se mai bucură nici măcar atunci când este implicat în activităţi care înainte îi făceau o reală plăcere.

De la caz la caz, pot apărea sentimente de neajutorare, vinovăţie, agitaţie, dificultăţi de concentrare, lipsa poftei de mâncare, disfuncţii sexuale sau oboseală cronică. Psihiatrii atrag atenţia că şi copiii pot face depresii. În cazul lor, această afecţiune se manifestă prin schimbarea dispoziţiei. Sunt mai irascibili, mai dezinteresaţi, mai indiferenţi.

Depresia, boala secolului

Depresia este caracterizată, în general, de tristeţe şi de diminuarea tonusului. Anxioşi, obosiţi, descurajaţi, oamenii deprimaţi sunt incapabili să înfrunte până şi cea mai mică dificultate. De aici rezultă un sentiment de inferioritate, care le accentuează starea de melancolie.

Există mai multe tipuri de depresie – de la cea constituţională, de care suferă un număr relativ redus de persoane, la cea reactivă, care apare în faţa dificultăţilor vieţii, altminteri cea mai întâlnită. Statisticile arată că aproape 10% dintre români sunt diagnosticaţi cu depresie.

Potrivit unui raport al Federaţiei Mondiale pentru Sănătatea Mintală, peste 450 de milioane de persoane din întreaga lume suferă de afecţiuni comportamentale precum depresia sau schizofrenia. Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că până în anul 2020 depresia va deveni cea mai răspândită boală în lumea Occidentală.

Oamenii îşi cultivă singuri stările proaste

Depresiile pot fi accentuate de mediul în care trăieşte persoana respectivă. Dacă aceasta nu găseşte niciun motiv care să îi readucă speranţa, situaţia riscă să se complice. La un moment dat, sentimentul de vinovăţie, de inutilitate şi ideea că viaţa nu mai are sens pot să culmineze chiar cu o tentativă de suicid.

“Boala se poate agrava fără să-ţi dai seama. Astăzi nu ai chef de nimic, nu te întâlneşti cu prietenii, la un moment dat ajung să nu te mai caute, atunci te simţi şi mai singur şi te afunzi în această stare. Fiind atât de lipsiţi de energie, oamenii nu mai caută sprijinul. Sunt foarte puţine persoane care se duc la un medic de familie, la un psiholog sau la un psihiatru să spună: «Mă simt deprimat, am nevoie de ajutor».

De obicei, la cabinete, pacienţii cu depresie sunt aduşi de familie. Iar când se ajunge în această fază, pacienţii sunt în stare gravă. Sunt oameni care refuză să se mai ridice din pat, să mai meargă la serviciu, chiar să se mai spele”, a explicat Bogdana Bursuc.

Bărbaţii se manifestă furios

Psihologul a adăugat că, în cazul bărbaţilor, depresia se poate manifesta prin accese de agresivitate.

“Pentru că există această normă socio-culturală potrivit căreia bărbaţii nu stau să plângă şi să zacă, în cazul lor depresia se poate manifesta prin furie.

Totodată, poate lua forma consumului excesiv de alcool. Sunt forme mai bine acceptate social”, a afirmat psihologul. Dacă depresia poate apărea sezonier, primăvara sau toamna, determinată fiind în aceste cazuri de o serie de tulburări metabolice, de sărbători oamenii singuri pot ajunge să aibă episoade depresive.

Boală de sezon

“Este adevărat că acum ne confruntăm cu această depresie legată de sărbători, în care singurătatea persoanei respective poate să ducă în final chiar la tentativa de sinucidere.

La noi, numărul de cazuri de depresie de sărbători este mare. Ne dăm seama de acest fapt pentru că unii dintre aceşti oameni solicită în această perioadă internarea în spital pentru ca să nu fie singuri”, a declarat medicul psihiatru Alexandru Paziuc.

În cazul celor care suferă din cauza pierderii unei persoane dragi, dacă starea depresivă se menţine mai mult de două luni, medicii spun că este posibil să fie nevoie de terapie medicamentoasă.

Prizonierii propriilor gânduri negre

Cei care sunt deprimaţi au tendinţa să se gândească la aceleaşi lucruri. Neplăcute. Au aceleaşi idei obsedante, chiar fixaţii. Sunt convinşi că în viaţa lor nu mai există nicio coerenţă, că lucrurile bune li se întâmplă doar altora. În aceste condiţii, nu fac altceva decât să-şi agraveze starea.

Tocmai din această cauză, spun psihiatrii şi psihologii, terapia are două mari componente: una de activare comportamentală, în care omul trebuie implicat în activităţi pentru a avea mereu o ocupaţie şi pentru a nu se mai gândi la aspectele negative, şi o a doua, în care pacientul trebuie să fie ajutat să devină conştient de faptul că toate ideile şi fixaţiile lui trebuie înlăturate, întrucât îi agravează starea emoţională.

image

Depresia nu trebuie confundată cu astenia, care este doar o stare de oboseală

image


Alexandru Paziuc,
psihiatru

Păzeşte-te singur de depresii!

Specialiştii spun că oamenii se pot feri singuri să devină depresivi. De pildă, un concediu de odihnă luat la timp, deconectarea de la problemele profesionale, o ambianţă plăcută acasă sunt factori-cheie care ajută la preîntâmpinarea unor astfel de probleme.

Pentru unii dintre cei care nu sunt într-o stare gravă, muzica şi filmele preferate pot fi o soluţie pentru a ieşi din starea de impas, la fel cum cumpărăturile pot fi pentru alţii. Implicarea în acţiuni care să le ocupe timpul şi să le schimbe gândurile e bine-venită.

Totodată, psihiatrii atenţionează că oamenii trebuie să-şi schimbe mentalitatea în ceea ce priveşte psihoterapia. Depresia se tratează, iar tratamentul nu ţine numai de medicaţie, mai ales că aceasta nu este recomandată în stadiile iniţiale ale bolii.

Cei care suferă de această boală trebuie să conştientizeze acest lucru, să ceară ajutor chiar şi atunci când forma afecţiunii este uşoară. O boală în stadiu avansat se tratează mai greu.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite