Şi reumatismul se tratează!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cercetările ultimilor ani s-au concretizat prin apariţia unor noi tratamente împotriva poliartritei reumatoide. Chiar dacă este o boală redutabilă care afectează peste 21 milioane de

Cercetările ultimilor ani s-au concretizat prin apariţia unor noi tratamente împotriva poliartritei reumatoide.

Chiar dacă este o boală redutabilă care afectează peste 21 milioane de persoane din toată lumea, poliartrita reumatoidă poate fi tratată în prezent destul de bine. Cu ajutorul unor medicamente noi, medicii încearcă să salveze articulaţiile bolnave de distrugere şi de protezare. Societatea franceză de reumatologie a întocmit un set de recomandări privind prescrierea noilor terapii.

Poliartrita reumatoidă este o boală autoimună (organismul fabrică anticorpi împotriva propriilor celule) ce afectează în special femeile. Cu dureri ce apar mai ales noaptea şi dimineaţa la trezire, boala atacă în special articulaţiile mâinii şi ale pumnului. Ultimele cercetări au dezvăluit faptul că tratamentele cele mai bune sunt cele care intervin asupra proteinelor responsabile de inflamaţia articulaţiilor, aşa numitele TNF (Tumor Necrosis Factor - factorii de necroză tumorală).

Principalii "actori" ai mecanismului de distrugere articulară sunt citokinele, în special citokinele TNF alfa. Genetica a permis realizarea unor medicamente (bioterapii) capabile să blocheze aceste cytokine. Printre aceste medicamente se numără infliximab (Remicade) sau etanercept (Enbrel). Acestea sunt medicamente care pot fi prescrise doar în cazul poliartritelor care nu mai răspund tratamentului de bază al bolii, acela cu metotrexat. Acesta rămâne în continuare tratamentul de bază al poliartritei, primul la care se recurge după stabilirea exactă a diagnosticului.

Precauţie înainte de a începe tratamentul

Obiectivul principal îl reprezintă remisiunea clinică, adică dispariţia simptomelor bolii şi evitarea distrugerii osoase. În cazul în care tratamentul cu metotrexat nu dă rezultatele scontate în primele luni de tratament, se pot asocial cu acesta şi cele două medicamente menţionate înainte. Însă, din cauza faptului că acestea blochează mecanisme ce asigură apărarea imunitară a organismului (scad imunitatea), se impun măsuri suplimentare de precauţie înainte de a le prescrie.

Înainte de a introduce bioterapia ca tratament asociat metotrexatului, trebuie făcut un examen amănunţit şi trebuie excluse riscurile unor infecţii (antecedente de tuberculoză, infecţii respiratorii etc.), a unor probleme cardiace, scleroză în plăci, boli de ficat, tumori. Pe lângă acestea, trebuie făcute şi câteva analize: hemograma, electroforeza proteinelor serice, transaminazele, serologia hepatitelor (A, B, C), test HIV, o radigrafie de torace şi intradermoreacţia la tuberculină şi o evaluare a pacientului în ceea ce priveşte vaccinările antigripală şi antipneumococică. În cele din urmă dacă toate aceste teste sunt normale, se alege unul dintre cele două medicamente.

Pacienţii care urmează acest tratament trebuie consultaţi în prima lună după începerea tratamentului, apoi trimestrial. Eficienţa tratamentului se face după aproximativ 12 săptămâni de la începerea tratamentului.

Ghidul reumatismului

 Pentru a proteja articulaţiile bolnave, evitaţi mişcările bruşte, dar şi imobilitatea prelungită. Cel mai bine este să "rotiţi" puţin articulaţiile bolnave prin câteva mişcări uşoare înainte de a le "pune la treabă". Evitaţi mişcările care necesită un efort muscular prea mare.  Kinetoterapia (terapia prin mişcare - gimnastica medicală) menţine supleţea articulaţiilor afectate şi tonusul muşchilor din jurul articula-ţiei.  Înotul, mersul pe jos şi exerciţiile de yoga sunt cele mai indicate pentru menţinerea articulaţiilor în stare bună şi previn anchiloza.

Ce putem face când apar durerile?

 În primul rând, o perioadă de repaus, de câteva zile, până la dispariţia durerilor, este absolut necesară.  Căldura locală este extrem de benefică.  Pentru tratamentul local, se pot utiliza creme sau geluri (fenilbutazonă, diclofenac etc.) care se aplică local, prin fricţionarea blândă a încheieturilor dureroase.  Pentru evitarea anchilozării articulaţiilor sunt indicate mişcările uşoare, efectuate eventual în apă caldă.  Pe măsură ce durerile scad în intensitate, este bine să măriţi perioada de timp alocată exerciţiilor şi balneofizioterapiei.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite