Ce a mai rămas din tradiţia logodnei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din vechiul ritual prenupţial s-a păstrat doar inelul, cu diamant pentru cei care şi-l permit. În urmă cu câţiva ani, logodna se oficia cu 6, chiar 12 luni înainte de nunta religioasă, iar mirii aveau timp să se cunoască mai bine, spun preoţii.  

Graba vremurilor face ca multe dintre obiceiurile care altădată erau obligatorii să fie trecute cu vederea. Antropologii şi preoţii spun că întreg ritualul căsătoriei este mult simplificat în prezent.

“Taina logodnei avea loc în urmă cu zeci de ani cu câteva săptămâni sau chiar luni înainte de nuntă. Era un întreg ritual: peţitul, acordul familiilor în legătură cu condiţiile nunţii şi cu zestrea fiecărui mire, logodna şi abia apoi nunta”, povesteşte cercetătorul Şerban Anghelescu de la Muzeul Ţăranului Român. Acesta spune că logodna este promisiunea solemnă a celor care se vor căsători şi că în Bucovina are valoarea unei jumătăţi de cununie.

Tot graba tinerilor şi calculele pur financiare ale nunţilor din ziua de azi îi fac pe tineri să treacă şi peste petrecerea de logodnă. Ospăţul şi dansul erau obligatorii în urmă cu câţiva ani şi pentru logodnă, însă nunţile luxoase de astăzi nu mai lasă loc şi de petrecere de logodnă. Preoţii au “mutat” şi ei slujba de logodnă chiar înainte de cea religioasă de nuntă.

De la simbol la diamante

Acum este aproape o regulă ca cele două slujbe să fie oficiate  în aceeaşi zi, iar cuplurile care fac logodna cu 2-3 luni înainte sunt considerate excepţii, spune preotul Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.

“În momentul în care vin la Biserică pentru a solicita şi programa taina cununiei, foarte mulţi tineri solicită şi slujba de logodnă în aceeaşi zi”, afirmă acesta.

Chiar dacă tradiţia logodnei s-a pierdut, multe dintre tinere primesc încă un inel atunci când sunt cerute în căsătorie. Motiv de mândrie, inelul de logodnă a devenit mai mult o “fală” cu pietre preţioase. “Înainte, inelul de logodnă era fie din aramă, fie din argint sau aur şi indica statutul social al celui care îl oferea”, afirmă cercetătorul Şerban Anghelescu. În zilele noastre, inelul de logodnă este obligatoriu cu diamante.

Foarte multe dintre cupluri aleg împreună inelul. Poadoaba se poartă pe mâna dreaptă la început, iar la slujba religioasă a cununiei se trece pe mâna stângă.

“Unul dintre cele mai vechi obiceiuri spunea că odată cu logodna băiatul îi dădea alesei sale un inel, iar fata oferea o năframă de buzunar”, mai spun etnografii. De multe ori, în cazul tinerilor care trec prin slujba logodnei în acelaşi timp cu cea a cununiei, inelul este înlocuit de verighetă.

Şi vedetele au uitat de logodnă

În timp ce unele dintre vedete se laudă cu inele de logodnă de mii de euro, altele nici nu au primit unul. Amalia Năstase, soţia fostului tenismen Ilie Năstase, crede că obiceiul logodnei este împrumutat de la alte popoare. “N-am primit un inel de logodnă şi nici n-a contat”, afirmă Amalia Năstase.

Nici Andra n-a primit un inel special de logodnă de la proaspătul ei soţ, vedeta Pro TV Cătălin Măruţă. “Am primit mai multe inele, dar niciunul de logodnă”, mărturiseşte Andra.

Andreea Bănică a primit un inel de logodnă la 18 ani (în urmă cu 12 ani), însă nu unul de valoare. “Era unul mic, din aur, cu o pietricică albă”, spune Andreea.

Ce se mai poartă

În România, inelul de logodnă se cumpără încă după o singură reţetă: un inel din aur cu o singură piatră preţioasă, de obicei diamant.

Cunoscătorii au început să ştie diferenţa între mai multe tipuri de diamante, susţin bijutierii. Metalul preţios pe care este pus diamantul nu mai este aşa important. De obicei se foloseşte aur alb sau platină.

Dacă în România imaginea inelului de logodnă este asociată cu cea a unei bijuterii cu o singură piatră, în Statele Unite inelele cu mai multe pietre preţioase sunt la mare căutare.

Americanii nu se dau în lături nici de la inelele cu pietre colorate. Mai multe site-uri din Statele Unite le oferă posibilitatea clienţilor de a-şi crea singuri inelul de logodnă după propriile gusturi.

Cum alegi inelul

“Cel mai ieftin inel de logodnă din magazin este unul de 1.500 de lei (aproximativ 400 de euro)”, spune Bogdan Aanicăi, reprezentantul firmei Micri Gold.

Preţul unui inel variază în funcţie de diamantul aplicat: ţine cont de câte carate are, de claritatea diamantului şi de numărul de faţete şlefuite ale acestuia.

“Cel mai scump inel vândut a fost unul de 20.000 de euro”, mai spune Bogdan Aanicăi.  Un inel cu diamant autentic poate ajunge lejer la câteva zeci de mii de euro. În România astfel de inele sunt aduse de firme de lux precum “Bvlgari”, “Damiani” sau “de Grisogono”. Se poartă şi verighete care au încrustat un mic diamant.

Pentru cei care nu-şi permit diamante, există şi alternative mai ieftine: inel de logodnă de la Swarovski (dreapta). Un inel din seria Weddings costă 200-300 de euro. Inelul are mai multe cristale Swarovski, de dimensiuni şi culori diferite.

pro

De dragul tradiţiei

Tradiţia spune că inelul de logodnă este simbolul dragostei nesfârşite. Biserica recunoaşte însemnătatea logodnei şi le recomandă tinerilor să nu sară peste etapele tradiţiei.

contra

Cheltuieli duble

Logodna oficiată separat de cununie presupune o cheltuială suplimentară pentru petrecere, dar şi pentru inel, care, în caz contrar, poate fi înlocuit cu verighetele.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite