Cum putem renunţa la fumat fără să ne îngrăşăm

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Specialiştii spun că însuşirea unor reguli de viaţă ne poate ţine departe de kilogramele în plus Renunţarea la fumat presupune şi schimbarea stilului de viaţă. Însă, în mod

Specialiştii spun că însuşirea unor reguli de viaţă ne poate ţine departe de kilogramele în plus

Renunţarea la fumat presupune şi schimbarea stilului de viaţă. Însă, în mod inevitabil, o persoană care doreşte să scape de acest viciu îşi pune întrebări în legătură cu ce se va întâmpla după ce ia această hotărâre.

Cele mai frecvente temeri sunt legate de surplusul de greutate, dar şi de alimentaţia pe care ar trebui să o aibă un fost fumător.

Studiile au arătat că persoanele care au acest obicei scapă zilnic de 200 de calorii pe zi, deoarece nicotina suprimă pofta de mâncare. Specialiştii spun că, atunci când renunţi la fumat, în prima lună de abstinenţă vei lua în greutate, inevitabil, între două şi patru kilograme, surplus care poate fi uşor îndepărtat, printr-un stil de viaţă sănătos.

Odată ce ai stabilit regulile alimentare pe care le vei urma după renunţarea la fumat, este bine să faci schimbări şi în stilul de viaţă. Începe prin a-ţi impune să iei în fiecare zi un mic dejun sănătos. Prima masă a zilei ar trebui să conţină alimente cu un conţinut mic de calorii (salata).

Paşii unui stil de viaţă sănătos

Chiar dacă ai un program de lucru foarte încărcat, este bine să îţi faci timp pentru cele trei mese principale ale zilei. Cu 30 de minute înainte de fiecare masă, bea un pahar de apă, care îţi va diminua pofta de mâncare, dar şi setea care ar putea apărea în timpul mesei.

Învaţă să faci diferenţa între pofta de mâncare generată de stresul renunţării la fumat şi foamea adevărată. Mănâncă pentru a-ţi potoli foamea şi nu pentru a scăpa de stres. Asta presupune să mănânci încet, savurând alimentele. Astfel îi vei lăsa creierului creierului timpul necesar pentru a primi semnalele de saţietate transmise de stomac.

Pentru a scăpa de stresul acumulat din momentul în care ai hotărât să spui adio ţigărilor, apelează la diferite metode de relaxare: respiră adânc, plimbă-te, citeşte o carte. Răbdarea trebuie să fie cel mai important aliat al tău, deoarece renunţarea la fumat este un proces care nu are loc peste noapte.

Nu evita alimentele preferate. Dimpotrivă, include-le în dieta zilnică. Dacă le mănânci în cantităţi moderate, în niciun caz nu te vei îngrăşa. Având în vedere că renunţarea la fumat încetineşte metabolismul, exerciţiile fizice sunt foarte importante în menţinerea unei greutăţi corporale normale. Dacă nu reuşeşti să faci sport de cel puţin cinci ore pe săptămână, o plimbare de 30 de minute, zilnic, te va scăpa de orice problemă cu greutatea.

Ştiaţi că … ?

Fumul de ţigară conţine peste 4.000 de substanţe chimice diferite. Peste 300 dintre acestea (nicotină, arsenic, radon, azbest, benzen, monoxid de carbon etc.) sunt toxice pentru om. Alte 43 sunt cancerigene. Cei mai toxici compuşi sunt nicotina, gudroanele şi monoxidul de carbon.

Sfaturi pentru o nutriţie sănătoasă

Alege un plan de dietă pe care să ţi-l însuşeşti ca stil de viaţă

Mănâncă zilnic cel puţin cinci porţii de fucte şi legume (în special struguri, morcovi şi ţelină)

Pâinea, cerealele şi seminţele nu trebuie să lipsească din meniul zilnic (fiecare masă trebuie să aducă un aport de 1,5 - 2,5 grame de fibre)

Evită sau limitează pe cât posibil aportul de carne şi de alimente procesate

Consumă alcool cu moderaţie (două-trei unităţi de alcool pentru femei şi patru-cinci pentru bărbaţi, pe zi - o unitate de alcool conţine 10 ml de alcool pur)

Bea cel puţin opt pahare de apă pe zi.

Diminuează consumul de grăsimi saturate

Evită băuturile care conţin cofeină. Acestea pot fi înlocuite cu ceaiuri din plante medicinale

Mănâncă alimente bogate în calciu, produse lactate (cu un conţinut scăzut de grăsimi) şi peşte.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite