O persoană din trei are nevoie de vitamine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statisticile arată că, la nivel mondial, o persoană din trei suferă de pe urma lipsei de vitamine şi minerale. Absenţa acestora se resimte mai ales sub forma unei oboseli accentuate şi a

Statisticile arată că, la nivel mondial, o persoană din trei suferă de pe urma lipsei de vitamine şi minerale. Absenţa acestora se resimte mai ales sub forma unei oboseli accentuate şi a scăderii rezistenţei organismului în faţa bolilor.

Deficienţa de vitamine şi minerale afectează sistemul imunitar, dar şi… inteligenţa, spun specialiştii. De exemplu, lipsa iodului determină naşterea de copii cu deficienţe mentale, lipsa vitaminei A slăbeşte imunitatea, în timp ce absenţa zincului ne lasă vulnerabili în faţa pneumoniei. "Vitaminele se împart în două grupe: hidrosolubile-solubile în apă, grupă din care fac parte vitamina C şi cele din grupul B, şi liposolubile, care grupează vitaminele A, D, E si K. De obicei, vitaminele solubile existente în unele alimente nu sunt stocate de organism, aşa că avem nevoie de o suplimentare medicamentoasă. În schimb, vitaminele liposolubile sunt depozitate în ţesuturile adipoase şi în ficat. Acolo aşteaptă momentul în care corpul va avea nevoie de ele. Poate fi vorba de câteva zile sau chiar luni", explică dr. Iordan Magdalena, medic de familie.

În ce alimente le găsim...

Vitamina A (indispensabilă vederii): ouă, lapte, nectarine, cartofi dulci şi spanac.

Complexul de vitamine B (B1, B2, B6, B 12, acidul folic, biotina, vitamina PP): cereale integrale, peşte şi fructe de mare, carne, ouă, produse lactate, legume, citrice.

Vitamina C (menţine sănătatea muşchilor): legume şi fructe crude, cartofi.

Vitamina D (întăreşte oasele): lapte şi derivate, peşte, gălbenuş de ou

Vitamina E (protejează plămânii): uleiuri şi margarine vegetale, sardine, fructe uscate

Vitamina K ( fixează calciul şi joacă un rol important în coagularea sângelui): legume verzi, varză murată.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite