10 mituri despre dietele de slăbire

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nutriţioniştii avertizează că războiul declarat kilogramelor în plus ne poate îmbolnăvi de constipaţie şi gută. Curele de slăbire drastice nu reprezintă cea mai bună soluţie de a

Nutriţioniştii avertizează că războiul declarat kilogramelor în plus ne poate îmbolnăvi de constipaţie şi gută.

Curele de slăbire drastice nu reprezintă cea mai bună soluţie de a scăpa de kilogramele în plus. Faptul că ele se bazează pe excluderea unor alimente sau pe limitarea aportului de calorii nu face decât să le transforme în ţinte imposibile. Mulţi dintre cei care apelează la ele se plictisesc şi renunţă pe parcurs, reuşind performanţa de a acumula rapid kilogramele pierdute. Iată câteva lucruri pe care trebuie să le ştiţi înainte de a face acest pas. (Mirela Dădăcuş)

1. Dieta bogată în proteine şi săracă în carbohidraţi este o metodă de slăbit sănătoasă Realitate: Efectele pe termen lung ale acestei cure nu sunt cunoscute, însă o dietă zilnică privată de proteinele existente în carne, ouă şi brânză favorizează apariţia bolilor de inimă. Pe de altă parte, spun nutriţionişii, dacă mâncaţi mai puţin de 130 de grame de carbohidraţi pe zi, riscaţi să suferiţi de constipaţie, gută şi litiază renală (pietre la rinichi) Efecte secundare: oboseală, senzaţie de vomă şi stare de slăbiciune.

2. Consumul de amidon trebuie interzis atunci când ne aflăm la dietă Realitate: Multe alimente bogate în amidon (pâine, orez, paste, cereale, leguminoase, fructe, cartofi) au un conţinut scăzut de grăsimi şi calorii. Acestea devin periculoase pentru siluetă dacă sunt consumate în exces sau dacă sunt acoperite cu unt, maioneză sau cu diverse creme. Hrana bogată în amidon este o sursă de energie importantă pentru organismul nostru. Recomandare: între 6 şi 11 porţii pe zi (o porţie echivalează cu o felie de pâine sau cu o jumătate de cană de orez sau cereale).

3. Ciorba de varză, grepfrutul şi ţelina slăbesc Realitate: Nu există niciun aliment care să ardă depozitele de grăsime din corp. Unele produse pe bază de cofeină accelerează metabolismul, însă nu slăbesc.

4. Cina luată după ora 20.00 îngraşă Realitate: Nu contea- ză ora la care mân- căm. Important este consistenţa meselor de peste zi şi activitatea fizică pe care o depunem, deoarece de aceste aspecte depinde menţinerea unei greutăţi corporale normale.

5. Mese fără grăsimi, mese fără calorii Realitate: Un produs sărac în grăsimi ar trebui să conţină mai puţine calorii decât o porţie normală, însă multe dintre alimentele "light" sau fără grăsimi au la fel de multe calorii ca şi cele normale. Caloriile sunt aduse de aportul de zahăr, făină sau amidon.

6. Produsele naturiste de slăbit sunt sigure şi eficiente Realitate: Preparatele pentru slăbit pe bază de plante nu sunt întotdeauna sigure pentru sănătate. Acestea nu sunt testate suficient pentru a li se demonstra eficienţa şi siguranţa.

7. Carnea roşie dăunează sănătăţii şi siluetei Realitate: Consumată în cantităţi moderate, carnea roşie este o componentă importantă a unui plan de slăbit sănătos. Indiferent dacă vorbim despre carnea de porc, de pui sau de peşte, trebuie să ştim că aceasta conţine anumite nutrimente necesare organismului, printre acestea numărându-se proteinele, fierul şi zincul. Cantităţi reduse de grăsimi găsim în friptura de vită, preparată la grătar, şi în muşchiul de vită.

8. Produsele lactate sunt bogate în grăsimi şi nesănătoase Realitate: Laptele, iaurtul şi brânza "light" sunt sărace în grăsimi şi calorii, însă oferă organismului proteine, necesare funcţionării muşchilor, şi calciu, indispen- sabil oaselor sănătoase. Unele sorti- mente de lapte şi iaurt conţin şi vitamina D, care aju- tă la fixarea calciului în organism. Recomandări: Persoanele cu vârste între 9 şi 18 ani şi cele peste 50 de ani trebuie să consume trei porţii de lactate pe zi. Adulţii între 19 şi 49 de ani au nevoie de numai două porţii zilnic, chiar şi atunci când ţin diete de slăbit. O porţie echivalează cu o cană de lapte sau iaurt.

9. A fi vegetarian înseamnă a slăbi rapid şi sănătos Realitate: Cercetările au arătat că vegetarienii consumă mai puţine calorii şi grăsimi decât cei cu o alimentaţie variată. În plus, ei au tendinţa de a consuma alimen- te care, din punct de vedere al conţinutului nutriţional, sunt lipsite de valoare.

10. Nucile îngraşă Realitate: Consumate în cantităţi mici, nucile pot fi incluse cu succes într-o dietă de slăbire, chiar dacă sunt bogate în calorii şi grăsimi. Pe de altă parte, acestea conţin grăsimi sănătoase care nu se depun pe vasele de sânge. Nucile sunt o sursă importantă de proteine, fibre şi minerale. Un sfert de cană de nuci măcinate conţine 270 de calorii.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite