Un minicalculator la purtător monitorizează non-stop bătăile inimii
0Fiecare dintre noi am avut momente în viaţă în care inima a început să ne bată "aiurea". O emoţie puternică, un examen, un efort sau o cafea în plus, toate au făcut ca motoraşul nostru să
Fiecare dintre noi am avut momente în viaţă în care inima a început să ne bată "aiurea". O emoţie puternică, un examen, un efort sau o cafea în plus, toate au făcut ca motoraşul nostru să o ia razna.
Uneori, palpitaţiile pot însemna mai mult decât o emoţie. Ele pot anunţa existenţa unor afecţiuni cardiace, care trebuie tratate imediat. Însă, nu întotdeauna ne aflăm la medic atunci când inima începe să bată neregulat.
Pentru a afla exact care este natura palpitaţiilor, este bine să apelăm la monitorizarea Holter. Este vorba despre un minicalculator pe care trebuie să-l purtăm asupra noastră 24 de ore, indiferent dacă muncim sau ne odihnim. Pus în buzunar, în jurul gâtului sau al taliei, el înregistrează, graţie unei memorii digitale, activitatea electrică a inimii. La aparat sunt conectaţi şapte electrozi care sunt aplicaţi pe piept.
Dispozitivul trebuie ţinut cât mai aproape de corp
Aparatul este returnat medicului cardiolog după 24 de ore, acesta urmând să verifice dacă s-au înregistrat bătăi anormale ale inimii. În cazuri excepţionale, aparatul poate fi purtat chiar şi o săptămână. "Monitorizarea Holter se indică atunci când începi un tratament cu medicamente pentru boli cardiace, după un infarct sau pentru a diagnostica tulburările în activitatea inimii.
Dacă la unele persoane palpitaţiile nu reprezintă ceva grav, la altele ele semnalează prezenţa unei boli ce trebuie tratată imediat", explică prof. Mircea Cinteză, şeful Clinicii de Cardiologie de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.
Potrivit acestuia, holterul trebuie ţinut cât mai aproape de corp, chiar dacă pentru unele persoane este incomod. Atenţie! Aparatul nu trebuie să se ude. Purtarea acestuia implică evitarea magneţilor, detectoarelor de metale sau a pernelor electrice.