Cum să mâncăm sănătos de Crăciun

0
Publicat:
Ultima actualizare:

>> Nutriţioniştii propun un meniu alternativ: carnea de curcan şi fructele de mare pot fi combinate cu preparatele tradiţionale. Fără excese alimentare! Aceasta este recomandarea medicilor

>> Nutriţioniştii propun un meniu alternativ: carnea de curcan şi fructele de mare pot fi combinate cu preparatele tradiţionale.

Fără excese alimentare! Aceasta este recomandarea medicilor pentru românii care se pregătesc să pună pe masa de Crăciun toate bunătăţile tradiţionale: sarmale, tobă, cârnaţi, piftie şi cozonac. Ei avertizează că aceste mâncăruri pot deveni periculoase, mai ales după o perioadă îndelungată de post. Pentru acest an, nutriţioniştii propun o schimbare în meniu: înlocuirea cărnii de porc cu fructele de mare, bogate în proteine şi minerale şi mai uşor de digerat.

După experienţa anilor trecuţi, când camerele de gardă ale spitalelor au fost luate cu asalt de cei care au dat iama în bunătăţile specifice Crăciunului, medicii ne recomandă pentru aceste zile de sărbătoare un meniu mai moderat. "Pentru persoanele care au respectat postul religios, trecerea la un meniu abundent, tradiţional românesc trebuie să fie lentă, nu brutală.

În caz contrar, pot apărea sindroame dispeptice (n.r. - disconfort abdominal), determinate de suferinţe ale vezicii biliare, pancreasului sau ale stomacului. În plus, afecţiuni existente precum diabetul sau bolile de inimă se pot agrava", ne-a spus Stela Dabelea, medic primar medicină internă şi specialist în diabet şi boli de nutriţie, de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti. Potrivit acesteia, Crăciunul nu trebuie sărbătorit prin excese alimentare.

Nu vă umpleţi farfuriile!


Masa de Crăciun este un adevărat festin. "Românii şi-au făcut un obicei din a consuma cantităţi <> " din fiecare fel de mâncare. Ideea este că trebuie să sărbătorim altfel Crăciunul", a adăugat dr. Dabelea. De exemplu, putem înlocui carnea de porc cu fructe de mare (scoici, stridii, calamari, caracatiţe, crevete sau homari), care sunt bogate în proteine şi minerale. Alte variante ar fi carnea de curcan, cea de pui sau de peşte. Acestea sunt mult mai uşor de digerat decât carnea de porc.

Alte surse de proteine mai sunt nucile şi seminţele. Dacă sunteţi conservatori şi nu puteţi renunţa totuşi la carnea de porc, nutriţionistul vă recomandă să optaţi pentru o friptură "modestă" ca dimensiune, asezonată cu legume fierte sau cu o salată stropită cu ulei de măsline. Indiferent de ora la care mâncaţi sau de bunătăţile de pe masă, să nu vă umpleţi farfuria, deoarece riscaţi să ajungeţi la spital.

"Cei care acuză dureri abdominale nu trebuie să mai consume carne de porc, sarmale, maioneză, alimente prăjite sau dulci, cozonac şi produse de patiserie", potrivit dr. Dabelea. Dacă medicii impun restricţii când vine vorba de alimentele considerate periculoase pentru sănătate, ei ne dau undă verde atunci când vine vorba să consumăm fructe şi legume.


Sărbătorile ne îngraşă cu trei kilograme


În medie, susţin specialiştii, o persoană câştigă în greutate aproximativ două kilograme şi jumătate în perioada sărbătorilor de iarnă. "Vinovaţi" sunt carbohidraţii, regăsiţi cu generozitate în prăjiturile şi produsele de patiserie.


Fumătorii sunt cei mai expuşi, deoarece efectele alcoolului sunt mai puternice la aceştia. Pentru a avea un Crăciun lipsit de evenimente medicale neplăcute, este bine să vă încheiaţi fiecare zi cu o plimbare de 30 de minute.

Hidratarea previne mahmureala

Multe persoane sunt tentate să consume de Crăciun mai mult alcool decât în orice altă perioadă a anului. Înainte de a închina un pahar, nu uitaţi că alcoolul trebuie băut cu măsură. Nu depăşiţi limita de două unităţi de alcool pe zi (la bărbaţi) şi o unitate de alcool pe zi la femei. O unitate de alcool este echivalentă cu o sticlă de bere (500 ml). Este bine să mâncaţi ceva înainte de a bea, deoarece acesta face poftă de mâncare.

Alternaţi băuturile alcoolice cu cele nonalcoolice. Şpriţurile cu vin alb, apa plată şi sucurile dietetice sunt recomandate celor care ţin cure de slăbire. Pentru a evita mahmureala de după Crăciun, beţi suc de portocale între două băuturi alcoolice şi asiguraţi-vă că mergeţi la culcare după ce aţi consumat suficiente lichide.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite