Ziua de luni, 18 ianuarie 2010, este cea mai stresantă din an

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vasco Rossi cânta pentru italieni "Urăsc lunea", englezii au binecunoscutul cântec "Blue Monday" iar românii îl ascultă de drag, sau dor pe Florin Chilian, care are la rându-i celebra melodie "Luni".

Există zile şi zile ... dar ziua de luni 18 ianuarie este cea mai proastă zi din an. Asta potrivit profesorului Cliff Arnall de la Centrul pentru Învăţare Continuă din Londra, o organizaţie care efectuează studii referitoare la calitatea vieţii.

Cauzele sunt numeroase: contextul economic, datoriile acumulate, depresia de după sărbatori, timpul nefavorabil, lumina diurnă insuficientă în această perioadă a anului. Posibilitate de evadare nu prea există, potrivit aceleiaşi eminenţe cenuşii, care aduce argumente solide: un studiu bazat pe formule matematice.

Nu trebuie să ai cunoştinte temeinice de algebră sau să înţelegi algoritmii, trebuie doar să conştienizezi că W, D, T, Q, M sau N sunt mai mult decât simple abrevieri.

Ele reprezintă elementele luate în calcul de Arnall: w este parametrul care indică vremea, D se referă la datoriile suportate în perioada sărbătorilor, T este timpul scurs de la Crăciun, Q indică salariul urmator şi M este un factor emoţional legate de factori N, adică necunoscutetele care pot apărea.

Iar pentru că omul este fiinţă socială, acest studiu este important nu doar pentru fiecare în parte, ci şi pentru firme şi companii. Profesorul mai arată că nu trebuie trecut cu vederea acest aspect.

Dacă omul este afectat de aceasă zi, dacă îi vine greu să iasă din casă, comunică anevoios şi are randament scăzut, cu siguranţă acestea se răsfrâng şi la locul său de muncă. Astfel, li se recomandă angajatorilor să aibă mare grijă, măcar de acum înainte, cu zilele de luni ale fiecarei luni ianuarie.

Află aici când pică ¨Blue Monday¨ în 2011

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite