Cum ne imunizăm împotriva răcelilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alimentaţia bogată în fructe şi legume, şedinţele de acupunctură şi produse pe bază de Echinaceea ne fortifică organismul Slăbirea sistemului imunitar, care joacă un rol important

Alimentaţia bogată în fructe şi legume, şedinţele de acupunctură şi produse pe bază de Echinaceea ne fortifică organismul

Slăbirea sistemului imunitar, care joacă un rol important în păstrarea echilibrului organismului, ne lasă dezarmaţi în faţa viruşilor şi a bolilor. Cei mai vulnerabili sunt vârstnicii, copiii şi persoanele care lucrează mai mult de 10 ore pe zi.

Stimularea sistemului imunitar este necesară mai ales toamna, când răcim mai des. "Evitarea excesului de antibiotice, schimbarea stilului de viaţă şi renunţarea la fumat sunt câţiva factori care cresc imunitatea", spune dr Ovidiu Chiriac, de la Centrul Medical de Diagnostic şi Tratament Ambulatoriu din Bucureşti.

Acesta ne recomandă să mâncăm legume şi fructe proaspete, în special morcovi, roşii, usturoi, mere şi grepfrut. Un alt aliat ar fi şi exerciţiile fizice regulate. Studiile arată că persoanele care merg cel puţin 30 de minute, cinci zile pe săptămână, îşi diminuează cu 30% riscul de a suferi de răceală sau gripă.

Terapiile complementare, un ajutor în plus

Reflexoterapia activează circulaţia sangvină, stimulează procesele de oxigenare a ţesuturilor şi ne face mai rezistenţi în faţa bolilor. Potrivit reflexoterapeutului Antoneta Haşcău, 10 şedinţe de reflexoterapie, combinate cu cele de drenaj limfatic sporesc rezistenţa sistemului imunitar. Remediile homeopate sunt şi ele utile în combaterea oboselii.

Iată câteva remedii: Kali phos - eficient în stări de surmenaj şi epuizare fizică şi mentală; Phosphoric acid - indicat în stări de slăbiciune; Picric acid - util celor care petrec mult timp la birou. Potrivit dr George Gearavela, de la un centru medical de acupunctură din Bucureşti, acupunctura creşte imunitatea corpului dacă se fac cel puţin şapte şedinţe, la un interval de două zile.

Vaccinarea antigripală, din 15 octombrie

O măsură eficientă de imunizare împotriva gripei sezoniere este vaccinarea antigripală, recomandată cu precădere persoanelor în vârstă, celor cu boli cronice şi copiilor. Campania naţională de vaccinare antigripală a populaţiei aflate la risc va începe pe 15 octombrie.

Remedii naturale

Polenul este un tonic general pentru toate vârstele. Dimineaţa şi la prânz, adulţii trebuie să combine câte trei linguriţe de polen cu ceai de Echinaceea sau cu 25 picături de propolis.

Coacăzele negre contribuie şi ele la întărirea sistemului. Sub formă de suc, de "gem nefiert", adică preparate cu miere - în straturi succesive (folosit cu succes toată iarna), coacăzele negre conţin de cinci până la 10 ori mai multă vitamina C decât lămâia.

Preparatele pe bază de Echinaceea pot fi folosite ca terapie adjuvantă sau preventivă în guturai, stări gripale, dar şi în afecţiuni cronice ale aparatului respirator.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite