De ce fug băieţii de acasă?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Navigarea pe internet şi părăsirea domiciliului sunt forme de manifestare a dromomaniei Plecarea bruscă de acasă a adolescenţilor este un semn care nu trebuie trecut cu vederea de

Navigarea pe internet şi părăsirea domiciliului sunt forme de manifestare a dromomaniei

Plecarea bruscă de acasă a adolescenţilor este un semn care nu trebuie trecut cu vederea de părinţi, deoarece avertizează asupra existenţei unor nereguli în viaţa tânărului. Dacă aceste plecări se fac fără o motivaţie anume, sunt impulsive şi instinctive, atunci putem vorbi chiar de posibilitatea manifestării unei afecţiuni de natură psihică.

Afecţiunea, cunoscută sub numele de dromomanie, este un simptom al bolnavilor psihic, manifestat printr-un impuls irezistibil de a vagabonda. Se mai numeşte şi manie ambulatorie. "Dromomania apare în special la tinerii aflaţi la vârsta adolescenţei, 16-17 ani, ca rezultat al ineficienţei mecanismului de reglare cerebrală.

Este rezultatul lipsei unei legături între acţiune şi motivaţie, a nefuncţionării mecanismului care ne opreşte să facem anumite acţiuni", ne-a explicat prof. Florin Tudose, medic psihiatru la Spitalul Universitar de Urgen-
ţă din Bucureşti.

Cleptomania poate fi asociată dromomaniei

Cauzele apariţiei acestei afecţiuni psihice sunt în primul rând imaturitatea afectivă şi incapacitatea de a realiza consecinţele propriilor fapte. Tânărul care suferă de dromomanie nu se gândeşte la nimic, el pleacă sub un impuls irezistibil."Navigatul pe internet este tot o manifestare a dromomaniei, o boală a cărei unică diferenţă este manifestarea sa într-un spaţiu virtual. Adolescenţii care abia aşteaptă să deschidă calculatorul imediat ce se trezesc, sau seara cum ajung de la şcoală, suferă de o formă a dromomaniei, şi anume navigatul pe internet fără ţintă", a afirmat prof. Florin Tudose. Afecţiunea este considerată un prag al perioadei adolescenţei, asociată de cele mai multe ori cu alte tulburări precum cleptomania. "Este doar o furtună, o manifestare care dispare fără să lase urme asupra psihicului tânărului. Se poate încerca aplicarea unui tratament complex, însă acesta nu este absolut necesar", a conchis psihiatrul Florin Tudose.

67% din tinerii care fug de acasă ajung să fie abuzaţi

Statisticile din Marea Britanie arată că trei sferturi din copiii care pleacă de acasă ajung să doarmă în locuri dubioase, suferă de foame şi sete. Doar un sfert din aceştia recunosc că s-au simţit singuri şi speriaţi. 67 la sută din cei care fug de acasă ajung să fie subiectul abuzurilor fizice şi psihice, în timp ce unu din patru trece prin experienţe precum furtul, cerşitul, vânzare de droguri şi prostituţie. Tinerii care au fugit o dată de acasă prezintă o probabilitate mult mai mare de a repeta fuga pe viitor.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite