Cum să faceţi faţă geloziei în cuplu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Psihologii afirmă că acest sentiment ia naştere ca urmare a temerilor constante că partenerul va abandona relaţia Chiar şi cea mai solidă relaţie de cuplu se confruntă, la un moment

Psihologii afirmă că acest sentiment ia naştere ca urmare a temerilor constante că partenerul va abandona relaţia

Chiar şi cea mai solidă relaţie de cuplu se confruntă, la un moment dat, cu perioade în care unul dintre parteneri este gelos.

Referitor la această situaţie, psihologii afirmă că etapele pasagere de gelozie reprezintă un lucru foarte normal într-o relaţie, o dovadă a atenţiei pe care o acordăm persoanei de lângă noi. Cu toate acestea, gelozia dusă la extrem nu are nimic de-a face cu sentimentele de iubire, ea fiind doar semnul nesiguranţei partenerului.

Primul lucru pe care psihologii îl subliniază este faptul că gelozia nu trebuie tratată ca o problemă a ambilor parteneri, deoarece ea este, în realitate, o problemă a unuia dintre ei.

"Gelozia nu este legată de iubire. Ea sugerează doar prezenţa unui sentiment pregnant de nesiguranţă, rezultatul unei imagini de sine scăzute, a subestimării şi a temerilor constante că partenerul va fugi", a explicat psihologul Andrei Chiriac.

"Principala soluţie de prevenire şi de combatere a geloziei este negocierea şi stabilirea unor limite încă din primele stadii ale relaţiei. Dacă nu se stabilesc de la bun început aceste limite, este foarte probabil că va apărea gelozia.

Cauzele pot fi două: fie persoana geloasă nu este îndeajuns de sigură pe sine şi are în permanenţă sentimentul că pierde hăţurile, fie are o personalitate mult prea puternică şi încearcă să domine în relaţie", a continuat psihologul.

Teamă + furie = gelozie

Gelozia este, de cele mai multe ori, o combinaţie de teamă şi furie; teama de a pierde ceva sau pe cineva şi furia că cineva încearcă să vă răpească un lucru sau o persoană asupra căreia simţeaţi că aveţi drepturi depline. Nu uitaţi să faceţi distincţie între gelozie şi invidie. Gelozia presupune dorinţa de a păstra ceva ce aveţi deja, în timp ce invidia presupune să tânjiţi după ceva ce nu aţi avut niciodată.

1. Evitaţi gelozia. Permiteţi-vă să trăiţi emoţiile într-o manieră sănătoasă, deoarece gelozia presupune un consum intens de energie. Încercaţi să recunoaşteţi ce parte a corpului este afectată în mod negativ de gelozie.

Dacă simţiţi un nod în stomac, sentimentul resimţit este cel mai probabil unul de teamă. Dacă aveţi o senzaţie de arsură şi de durere la nivelul umerilor şi al maxilarului, atunci se poate vorbi de resimţirea unui sentiment de furie.

2. Exprimaţi-vă trăirile. Împărtăşirea propriilor emoţii cu persoana de lângă, fără a o învinui de ceva, poate deschide calea către o bună dialogare în cuplu. Încercaţi să folosiţi în loc de "tu nu ar fi trebuit să faci asta" expresii precum "m-am simţit foarte rănit/ă când ai făcut asta". De asemenea, încercaţi să înlocuiţi pronumele "tu" cu pronumele "eu".

3. Gelozia în limite moderate vă poate alerta referitor la ceea ce vreţi şi ceea ce este cu adevărat important pentru voi. Dacă sunteţi geloşi atunci când un străin vorbeşte cu un prieten apropiat, înseamnă că puneţi mare preţ pe relaţiile personale.

Dacă sunteţi geloşi pe situaţia financiară a unei alte persoane, înseamnă că aveţi o nevoie constantă de siguranţă şi libertate. Întrebaţi-vă mereu de ce o persoană vă face să fiţi gelos, deoarece, imediat ce înţelegeţi acest lucru, veţi putea acţiona fără a fi dominat de emoţiile negative care însoţesc sentimentele de frustrare şi de gelozie.

Sfaturi pentru o relaţie de durată

Ţineţi minte că gelozia nu este acelaşi lucru cu dragostea. Gelozia nu înseamnă iubire, ci reprezintă teama şi furia resimţite la gândul pierderii iubirii.

Învăţaţi să fiţi mulţumiţi cu ceea ce aveţi. Realizaţi că aveţi posibilitatea de a vă îmbunătăţi viitorul.

Încercaţi să vorbiţi cu cineva atunci când gelozia începe să se transforme într-o stare cronică. Nu îi învinuiţi pe ceilalţi de sentimentele dumneavoastră, deoarece acestea apar tocmai ca urmare a insecurităţii şi nesiguranţei care vă apasă.


>> Principala soluţie de prevenire şi de combatere a geloziei este negocierea şi stabilirea unor limite încă din primele stadii ale relaţiei

Andrei Chiriac
psiholog

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite