De ce se dau în vânt bărbaţii după sport?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

>> Dorinţa de a face mişcare sau de a urmări o competiţie sportivă îşi are originea în comportamentul urban al bărbatului. Satisfacţia şi sentimentul de bine pe care le induce o emisiune

>> Dorinţa de a face mişcare sau de a urmări o competiţie sportivă îşi are originea în comportamentul urban al bărbatului.

Satisfacţia şi sentimentul de bine pe care le induce o emisiune sportivă contribuie şi la construirea masculinităţii bărbatului, susţin psihologii. Un studiu al Fundaţiei de Atletism pentru Amatori din Los Angeles arată că aproximativ 98% din băieţii cu vârste între opt şi 17 ani sunt mari consumatori de emisiuni şi de presă sportivă. Ei se transformă treptat, la maturitate, în mari microbişti.

Plăcerea bărbaţilor de a urmări, dar şi de a practica un anumit sport îşi are rădăcinile în trecut, în Vechea Grecie. În acea perioadă se organizau olimpiade sportive în care bărbaţii trebuia să îşi arate aptitudinile şi forţa, aceasta fiind o formă de manifestare a bărbăţiei. "În prezent, sportul este o formă socializată, rafinată, de manifestare a forţei fizice.

Chiar dacă în epoca modernă nu se mai pune accentul pe forţa fizică, fiind căutate mai mult capacităţile intelectuale, sportul a rămas în prim-plan pentru majoritatea bărbaţilor", a afirmat psihologul Andrei Chiriac.

Nu contează atât sportul în sine cât atmosfera

Pasiunea pentru sport este greu de înţeles pentru majoritatea femeilor. Bărbaţii o asociază cu plăcerea partenerei de a face cumpărături. Aşa că, de cele mai multe ori, există o înţelegere tacită între soţi. Când soţul se uită la un meci, soţia îşi petrece timpul cu prietenele sau poate merge la cumpărături. Este o situaţie în care ambii parteneri au de câştigat.

Pentru alţi bărbaţi, urmărirea unor programe sportive este singura cale de a rămâne în contact cu pasiunea pentru un anumit sport, pasiune pe care nu o pot valorifica din cauza lipsei de talent, de resurse financiare sau de timp.

"Nu contează atât de mult sportul în sine cât contează atmosfera. Un meci nu poate fi privit alături de soţie sau de prietenă. Este importantă ideea de a petrece o seară în compania prietenilor, la un pahar de bere, glumind şi comentând fiecare fază a jocului", ne-a povestit un împătimit al manifestărilor sportive.

Urmărirea unei competiţii sportive creează iluzia mişcării

Pentru mulţi bărbaţi, pasiunea pentru sport şi pentru o anumită echipă este moştenită, fiind o formă de legătură între tată şi fiu. În acest caz, tânărul nu se va dezvolta pentru a ajunge un înfocat microbist, ci îşi va manifesta interesul pentru sport doar în cazul unor competiţii semnificative. "Dorinţa de a face sport sau de a urmări o competiţie sportivă îşi are originea în comportamentul urban al bărbatului.

Caracteristica oraşului este sedentaritatea, aceasta consumând o mare cantitate de energie psihică. De aceea, bărbaţii simt nevoia de a face mişcare în clipele libere sau măcar să aibă iluzia de mişcare urmărind un meci. Sportul este şi un mijloc de evadare din gândurile care creează angoasă, deoarece pentru a elimina aceste temeri este bine să te avânţi într-o activitate, fie ea muncă sau sport", a conchis psihologul.

Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite