Şi dantura bebeluşilor are nevoie de îngrijire!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Încă de la vârsta de două luni, părinţii ar trebui să se preocupe de igiena bucală a celor mici . Dacă vă întrebaţi de la ce vârstă trebuie să ne preocupe îngrijirea dinţilor

Încă de la vârsta de două luni, părinţii ar trebui să se preocupe de igiena bucală a celor mici .

Dacă vă întrebaţi de la ce vârstă trebuie să ne preocupe îngrijirea dinţilor copilului, răspunsul este: foarte devreme! Începând cu săptămâna a doua după naştere, specialiştii ne sfătuiesc să începem să îngrijim dinţii bebeluşului, prin ştergerea gingiilor şi administrarea unor preparate care să asigure sănătatea danturii acestuia.

Una dintre primele preocupări ale părinţilor trebuie să fie legată şi de curăţarea gingiilor şi gurii bebeluşului. Chiar înainte de apariţia primului dinte, spălarea gurii celui mic se poate face cu ajutorul unor comprese sterile înmuiate în apă călduţă, sau cu o soluţie cu nistatin, ce împiedică formarea micozelor (ciuperci ale mucoasei bucale, favorizate de ingestia de lapte), recomandă dr. Bogdan Bader, medic stomatolog.

Totodată, pot fi administrate şi preparate pe bază de fluor, sub formă de pulbere (se pisează tableta) dizolvată în ceai sau puţină apă, în care se înmoaie compresele sterile. Acest tratament se poate aplica încă de la vârsta de două-trei săptămâni, până la data terminării erupţiei dentare definitive (14-16 ani).

Odată cu apariţia primilor dinţi, igiena bucală va trebui făcută cu seriozitate, respectând aceleaşi reguli care se impun şi copiilor mai mari sau adulţilor. Aceasta înseamnă spălare cu periuţa de dinţi de dimensiuni şi consistenţă adecvată vârstei (mai mică şi cu peri moi - la copiii mai mici), de două ori pe zi (dimineaţa şi seara).

Periuţa de dinţi nu trebuie să fie udă

De asemenea, este bine să ţineţi seama de următoarele recomandări: alternarea pastelor de dinţi folosite (acţiune antibacteriană, dezinfectantă mai eficientă) şi schimbarea periuţei de dinţi la interval de două luni. Nu se udă periuţa de dinţi înainte sau după aplicarea pastei de dinţi, deoarece apare efectul de diluare a pastei. Se spală fiecare regiune dentară insistent, cu mişcări dinspre arcadă spre dinte; în total, spălarea dinţilor trebuie să dureze 3 minute.

Pe durata spălării se ţine pasta cât mai mult timp în gură (nu se scuipă), pentru a creşte contactul acesteia cu bacteriile care contribuie la apariţia cariilor. Regiunea posterioră se spală cu gura întredeschisă, deoarece în acest fel periuţa ajunge mai bine în acea regiune.

Clătirea gurii se face energic, de cel puţin 5-6 ori. Părinţii trebuie să înţeleagă că odată cu apariţia dinţilor apare şi riscul cariilor. Pe lângă sănătatea dinţilor, părinţii trebuie să urmărească şi ritmul în care apar dinţii celor mici şi dacă acesta se înscrie în calendarul normal. De aceea este bine să mergeţi cu copilul la un consult stomatologic încă de la vârsta de 2 ani.

Reguli anticarie pentru copii

Aplicaţi regulat regulile de igienă bucală a copiilor, descrise mai înainte. De la vârste cât mai fragede, învăţaţi-i pe cei mici să se spele pe dinţi cu periuţe speciale, cu mâner rotund.
Dacă în igiena bucală pe care o faceţi bebeluşilor este indicat tratamentul cu fluor, pasta de dinţi pe care o cumpăraţi pentru copiii ce învaţă să se spele singuri nu trebuie să conţină fluor, deoarece micuţii o înghit şi astfel nu poate fi controlată cantitatea ingerată de aceştia.

Din cauza excesului, copiii pot face floroză osoasă. În plus, fiţi atenţi ca pasta de dinţi să fie special concepută pentru cei mici.

Modul de alimentaţie este de asemenea foarte important: la sugarul alimentat cu biberonul - este indicată renunţarea cât mai devreme la biberon.

În cazul copilului mai mare este indicată o alimentaţie bogată în fructe, legume crude şi cât mai puţine dulciuri şi făinoase.
Pentru sănătatea gingiilor sunt indicate fructele bogate în vitamina C (kiwi, citrice) sau preparate farmaceutice.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite