Creativitatea imită schizofrenia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Creativitatea este similară nebuniei, spun cercetătorii care au studiat modalitatea de funcţionare a creierului uman, scrie BBC News.

Oamenii creativi şi cei care suferă de schizofrenie prezintă anumite similarităţi în ceea ce priveşte traseul de transmitare a gândurilor, susţin cercetătorii de la Institutul Karolinska din Suedia. Ambelor grupuri le lipsesc receptori importanţi care filtrează şi direcţionează gândurile.

Lipsa acestor filtre le permite unora să gândească neconvenţional, în timp ce altora le pot provoca adevărate boli psihice. de multe ori geniul a mers mână în mână cu nebunia, cazul pictorului Vincent van Gogh şi a matematicianului John Nash (întruchipat de Russell Crowe în filmul "A Beautiful Mind") nefiind deloc excepţii.

Potrivit cercetătorilor, creativitatea este asociată cu un risc crescut de a dezvolta depresii cronice şi schizofrenie. De asemenea, cei care au rude care suferă de boli psihice sunt mai creativi decât cei care au o familie normală.

Creativitatea nu este confortabilă

Profesorul Fredrik Ullen crede că a găsit răspunsul pentru care nebunia este adesea asociată cu geniul. Potrivit acestuia, creierul unui om creativ, asemenea celui al unui schizofrenic, are, în talamus (parte a encefalului, n.r) mai puţini receptori însărcinaţi cu managementul gândurilor divergente, ceea ce înseamnă că informaţiile sunt mai puţin filtrate.

Acesta susţine că oamenii creativi, asemenea celo care suferă de tulburări psihotice, au tendinţa de a percepe diferit lumea, ceea ce le oferă posibilitatea de a găsi soluţii inovative la probleme. Persoanele care suferă de schizofrenie au aceeaşi abilitate.

Psihologul britanic Mark Millard precizează că tocmai nemulţumirea creativilor faţă de prezent îi împinge pe aceştia să facă schimbări, să caute soluţiii. "Creativitatea nu este confortabilă", susţine Millard.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite