Cum combatem " bolile" biroului bolnav

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru fiecare dintre noi, locul de muncă reprezintă un spaţiu cu o semnificaţie aparte. Timpul petrecut în această incintă are efecte pozitive sau negative asupra sănătăţii noastre. Unii

Pentru fiecare dintre noi, locul de muncă reprezintă un spaţiu cu o semnificaţie aparte. Timpul petrecut în această incintă are efecte pozitive sau negative asupra sănătăţii noastre. Unii dintre noi ne simţim excelent la serviciu datorită ambianţei. Alţii, mai sensibili, sunt sufocaţi de epuizare şi nu au niciun chef de viaţă.

Psihologii cred că această stare de spirit se datorează substanţelor toxice care se împrăştie în aer de la covoare, mobilier, corpurile de iluminat.

Desigur, surplusul de hârtie existent în încăpere coboară nivelul energiei şi vom fi înconjuraţi de o energie vitală (chi) care stagnează.

Birourile moderne vin în contact, adesea, cu substanţele toxice. Pentru a ne proteja de factorii care ne agresează sănătatea trebuie să eliminăm riscurile.

Specialiştii ne dau câteva sugestii:

l Să lucrăm, pe cât posibil, la lumina zilei l Biroul trebuie aşezat lângă fereastră şi să optăm pentru o sursă de lumină cu un spectru complet l Să evităm iluminatul fluorescent, deoarece această sursă de lumină este înconjurată de puternice câmpuri magnetice care produc insomnii, hipertensiune arterială, nelinişte şi pesimism l Aerisirea joacă un rol esenţial asupra randamentului zilnic. De aceea trebuie să aerisim biroul cel puţin de trei ori pe zi: dimineaţa, la ora prânzului şi după masa de prânz. Sunt importante şi sursele de ionizare a aerului l S-a constatat că ventilatoarele reuşesc să purifice mai bine aerul fără să dăuneze sănătăţii l Dacă ne propunem să redecorăm biroul este ideal să optăm pentru mochete sau mobile care nu au fost tratate chimic; panourile frumos ilustrate, graficele de lucru să fie rezolvate cu ajutorul solvenţilor şi al vopselelor ecologice l Plantele decorative sunt o soluţie pentru menţinerea energiei şi echilibrului psihic la un nivel apreciabil; unele dintre acestea au puterea să absoarbă substanţe poluante generate de mobilier şi de detergenţii sau solvenţii folosiţi împotriva prafului şi a petelor de vopsea. Plantele cele mai eficiente, în acest sens, sunt: Filodendronul, Limba soacrei, Planta-Păianjen şi Pothosul auriu. Pentru ca puterea noastră de concentrare să se menţină la un nivel apreciabil, putem apela la aromoterapie: în lipsa aparatului clasic de aromoterapie, uleiul de rozmarin să fie picurat chiar într-un pahar cu apă aşezat pe birou. Dacă trebuie să ne reîncărcăm bateriile, uleiul de pin este un tonic excelent! Mirosul său ne înviorează şi ne redă optimismul de care avem atâta nevoie.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite