Un indian printre câştigătorii crizei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un indian printre câştigătorii crizei
Un indian printre câştigătorii crizei

Manager al unei companii la 24 de ani, Nelvin Joseph spune că recesiunea a fost pentru el marea şansă. În copilărie Nelvin visa să studieze inteligenţa artificială. La 24 de ani a ajuns să conducă una dintre puţinele companii din domeniu în India şi să inventeze un produs care să bată criza.

Compania lui Joseph, Artin Dynamics, s-a înfiinţat în aprilie 2008, cu câteva luni înainte ca lumea să intre în criză financiară. Proiectul cu care s-a lansat l-a făcut să transforme asta într-un avantaj.

A inventat un sistem unic, SPARA, care opreşte automat computerele care nu sunt utilizate pentru economisirea energiei. După calculele lui, invenţia ajută o companie să economisească 50 de euro pe an la fiecare computer folosit. Iar la o mie de computere, asta înseamnă o economie de 50.000 de euro pe an.

„Recesiunea a fost cea mai importantă şansă pentru noi“, povesteşte Joseph. De la patru angajaţi, compania pe care o conduce are acum aproximativ 90 şi s-a mutat din primul birou, de 400 de metri pătraţi, într-unul de 6.000 de metri pătraţi.
Povestea lui Nelvin Joseph este însă departe de a fi una de succes, spune el.

Cum de mic a fost curios şi a contestat orice teorie, era mereu ţinta răutăţilor colegilor săi, din generală până a terminat facultatea. S-a refugiat în bibliotecă şi în laboratorul de informatică. Aşa a ajuns să-şi dorească să studieze inteligenţa artificială şi, din cauză că nu putea face asta în India, a dat la facultatea de electronică cu gândul să-şi continue studiile în Scoţia.

Accidentul care i-a schimbat viaţa

În ziua examenului de licenţă însă a avut un accident. Îşi ajutase prietenii să înveţe toată noaptea, iar pe la ora 3 i se făcuse foame. A ieşit să mănânce, dar pe drumul de întoarcere, prietenul care conducea motocicleta cu care plecaseră a pierdut controlul asupra vehiculului, pe autostradă.

Ambii au ajuns la spital. Joseph s-a lovit grav la cap, are şi acum o cicatrice în formă de semicerc, dar s-a luptat cu personalul spitalului pentru a i se permite să dea examenul. A leşinat însă înainte să apuce să scrie. A pierdut licenţa şi şansa de a studia inteligenţa artificială.

„Ai fi putut crede că am pierdut totul. Dar n-a fost aşa“, explică el. La câteva luni de la accident, după ce şi-a dat demisia din mai multe locuri de muncă, Nelvin Joseph a realizat că are cunoştinţele necesare pentru a-şi înfiinţa propria companie. Iar prietenii pe care i-a sunat pentru a-şi transforma visul în realitate s-au dovedit a fi şi ei la fel de visători.

Artyn Dinamics a fost înregistrată oficial în aprilie 2008. Cu o lună înainte, în timp ce-şi conducea motocicleta, Joseph a avut ideea care s-a materializat, în octombrie 2008, în prototipul SPARA. În ianuarie 2009, compania care a finanţat prototipul devenea primul client Artyn Dinamics. Apoi a venit criza, iar produsul lui Nelvin, care promitea să economisească, a convins.

Tot răul e spre bine

„Dacă oricare element din acest scenariu ar fi fost diferit, n-aş mai fi ajuns aici“, spune Joseph. A crezut mereu că tot răul e spre bine şi încearcă să-i molipsească şi pe alţii cu optimismul lui. Aşa a ajuns pe lista invitaţilor de la conferinţa TED din Bucureşti, un eveniment care adună minţile sclipitoare din întreaga lume pentru a împărtăşi idei şi inspiraţie.

Invitaţia din România a fost prima ocazie pentru Nelvin Joseph de a ieşi din India. A acceptat-o bucuros, convins că va crea o reacţie în lanţ. Şi a generat cel puţin una, pentru că plănuieşte să se întoarcă aici, de plăcere dar, foarte posibil, şi pentru afaceri.

Electricitate irosită

Studiile realizate în mai multe ţări ale lumii demonstrează că aparatele electronice consumă curent cât timp sunt conectate la o sursă de electricitate, chiar dacă sunt oprite. Acest tip de „energie-fantomă“ reprezintă între 2 şi 10% din consumul aparatului respectiv. Per total însă, 26% din pierderile de electricitate din întreaga lume se datorează acestui fenomen, potrivit site-ului companiei lui Nelvin Joseph.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite