De ce ne cade părul?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Excesul de alcool, alimentaţia dezechilibrată şi intoxicaţiile cu medicamente ne lasă fără podoaba capilară Stresul, curele de slăbire drastice, dar şi predispoziţia genetică ne

Excesul de alcool, alimentaţia dezechilibrată şi intoxicaţiile cu medicamente ne lasă fără podoaba capilară

Stresul, curele de slăbire drastice, dar şi predispoziţia genetică ne pot lăsa fără păr. Medicii spun că este normal să pierdem zilnic între 70 şi 150 de fire de păr, deoarece acesta se regenerează. Există însă şi situaţii în care părul ne cade din abundenţă, semn că avem o problemă de sănătate.

Estimările la nivel mondial arată că doi bărbaţi din trei şi o femeie din opt se confruntă cu o pierdere excesivă a părului. Doar în SUA, 40 milioane de bărbaţi şi 20 milioane de femei au această "suferinţă".

Potrivit dr. Daniel Popescu, de la Policlinica Şerban Vodă din Capitală, cauzele căderii părului sunt diverse: alimentaţia dezechilibrată, din care lipsesc vitaminele şi mineralele, tulburările de digestie, afecţiunile tiroidiene, şocurile psihice, consumul excesiv de alcool, intoxicaţiile cu medicamente, lipsa aerului (atunci când suntem nevoiţi să purtăm, timp îndelungat, şepci, baticuri sau căciuli). Mai există însă şi alte cauze care favorizează căderea părului, cum ar fi unele boli de piele (psoriazis), tratamentele împotriva cancerului (chimioterapia) sau factorii ereditari. La femei, mai spune dr. Daniel Popescu, pierderea părului este mai accentuată în perioada sarcinii sau după un chiuretaj.

Cum îl păstrezi, aşa îl ai!

Firul de păr creşte lunar cu circa un centimetru, datorită activităţii rădăcinii, care se află la trei-patru mm în profunzimea pielii. Este adevărat, nu putem interveni atunci când căderea părului se datorează unor factori asupra cărora nu avem control. În schimb, putem păstra sănătatea şi culoarea naturală a părului dacă îl îngrijim "ca la carte". Pielea capului, care reprezintă un strat nutritiv pentru păr, trebuie să fie ţinută la distanţă de sebum (grăsime revărsată din foliculii pilosebaceici, vinovată de căderea părului) sau mătreaţă. Specialiştii spun că tocmai de prezenţa sau absenţa acestei "grăsimi" trebuie să ţinem cont atunci când ne spălăm părul.

Părul uscat

Se spală o dată la două săptămâni, cu şamponuri pe bază de gălbenuşuri de ou şi extracte de plante. Nu se recomandă spălatul cu săpun, deoarece acesta usucă excesiv părul. Pentru hrănirea firelor de păr, înainte de spălare se recomandă o împachetare cu ulei (de ricin sau de măsline). Părul se spală după trei ore şi se clăteşte circa 10 minute. În apa de clătit se poate adăuga o linguriţă de oţet sau zeama unei jumătăţi de lămâie.

Părul gras

Se spală o dată pe săptămână. Obiceiul de a ne spăla pe cap la două-trei zile este nesănătos, deoarece acesta stimulează secreţia glandelor sebacee. Se recomandă un şampon sau săpun destinat acestui tip de păr. Dacă spălarea se face cu săpun, acesta nu se va freca direct de păr. Se va face o spumă, cu care se va freca pielea capului. În apa de clătit se va adăuga oţet, pentru a neutraliza urmele de săpun.

Sfaturi care previn pierderea părului

Mâncaţi fructe, legume şi carne roşie, bogate în vitamine, minerale
şi fier

Evitaţi folosirea excesivă a uscătorului, deoarece căldura distruge părul

Părul gras trebuie periat mai puţin, începând de la rădăcină. Persoanele cu părul scurt pot renunţa la pieptene, în favoarea periei. Nu se recomandă periatul în timp ce părul este ud, deoarece acesta este mai fragil şi se poate rupe mai uşor.

Masaţi-vă pielea capului în fiecare seară, pentru a conferi vitalitate firelor de păr. Masajul se va executa cu buricele degetelor şi cu palmele, circa 10 minute, până veţi simţi o senzaţie de căldură.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite