Ce analize trebuie să faci atunci când aştepţi un copil

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ginecologii susţin că în astfel de cazuri trebuie urmate strict indicaţiile medicului specialist Specialiştii spun că există două tipuri de viitoare mame: cele reticente, care nu ar

Ginecologii susţin că în astfel de cazuri trebuie urmate strict indicaţiile medicului specialist

Specialiştii spun că există două tipuri de viitoare mame: cele reticente, care nu ar face prea multe analize pentru a nu pune în pericol fătul, şi cele exagerate, care îşi fac analize după analize.

1.000 lei, preţul investigaţiilor prenatale

Dr. Gabriel Lemnete, medic primar obstetrică-ginecologie la Spitalul Clinic Polizu, ne-a explicat că, în afară de confirmarea ecografică a testului de sarcină, "atunci când nu există nicio patologie care să afecteze sarcina şi niciunul dintre parteneri nu lucrează cu substanţe toxice şi radiaţii, se fac analize hematologice şi biochimice de două ori în cele nouă luni de sarcină. În săptămânile 12 şi 14 şi 28 şi 34. Aceste analize se cumulează cu explorarea citologică şi bacteriologică a colului şi vaginului, iar între săptămânile 16 şi 26 se face o ecografie de patologie fetală". Dacă sarcina prezintă factori de risc, adică femeia este pentru prima oară însărcinată şi are peste 35 de ani, se efectuează un triplu test, asociat sau nu cu amniocenteza. La toate aceste teste se adaugă monitorizarea morfologiei fetale, din săptămâna 16 până în săptămâna 32, din trei în trei săptămâni, a detaliat dr. Lemnete.

Ginecologul a adăugat că preţul investigaţiilor prenatale poate ajunge şi la 1.000 de lei.

Unii specialişti au început să susţină că ultrasunetele cu care funcţionează ecografiile fetale dăunează bunei dezvoltări a copilului, mai ales din punct de vedere neurologic. "Deşi durează între 20 şi 45 de minute, nu s-a demonstrat până acum că aceste ecografii prezintă un risc semnificativ pentru copil. În schimb, este demonstrat că radiaţiile de la telefonul mobil sau de la laptopul ţinut în braţe în timpul sarcinii reprezintă un mare factor de risc", a mai explicat dr. Gabriel Lemnete.

Sunt permise tratamentele stomatologice

Dacă este neapărată nevoie, în caz de accident, de exemplu, după 60 de săptămâni de sarcină, este permis şi un examen de rezonanţă magnetică (RMN). Tratamentele stomatologice sunt admise şi ele acum, deoarece nu se mai foloseşte arseniul, care era toxic pentru copil. Se poate efectua şi o explorare ortopedică, pentru că energia de la aparatele moderne nu conduce la malformaţii fetale. "Este permisă până şi anestezia generală, iar în centre speciale de performanţă se intervine deja chirurgical asupra procesului de concepţie intrauterină", a adăugat dr. Lemnete. În schimb, analizele făcute de mame de capul lor, pe lângă faptul că sunt suportate din buzunar, dau naştere şi stresului psihic, care ajunge să afecteze sarcina.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite