Cum şi mai ales cât trebuie să mâncăm de Paşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După 40 de zile de abţinere de la mâncare şi băutură, tentaţia de a face abuzuri de alimentele tradiţionale (ouă roşii, cozonac, drob de miel, iepuraşi de ciocolată) este foarte mare.

După 40 de zile de abţinere de la mâncare şi băutură, tentaţia de a face abuzuri de alimentele tradiţionale (ouă roşii, cozonac, drob de miel, iepuraşi de ciocolată) este foarte mare. Pentru a trece cu bine peste acest "maraton" culinar, medicii ne recomandă cumpătare şi cât mai multă mişcare în aer liber.

Carnea de miel poate fi periculoasă chiar şi pentru cei care nu au probleme de sănătate. Potrivit prof. Dan Olteanu, şeful Clinicii de Gastroenterologie de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, carnea de miel se digeră greu, indiferent de modul în care se prepară: friptură, drob, stufat. Ideal ar fi ca aceasta să se consume în cantităţi mici, asezonată cu legume sau cu verdeţuri condimentate natural (nucşoară sau cuişoare). "Carnea de miel este contraindicată celor care suferă de gastrită sau ulcer. O alternativă ar fi carnea de pui sau de vită, fiartă sau înăbuşită la cuptor, fără condimente", explică dr. Dan Olteanu.

Oul este plin de vitamine şi sărac în calorii

Se poate spune că oul este o altă "vedetă" a meniului de Paşte. El este bogat în nutrimente (proteine, zinc, fier şi vitamine A, D, E şi B12) şi sărac în calorii (un ou are 85 de calorii). Un om sănătos poate mânca, în perioada Sărbătorilor de Paşti, între două şi patru ouă pe zi, de preferat cu câteva felii de pâine graham sau integrală. În schimb, ouăle sunt interzise persoanelor care au pietre la colecist, deoarece pot declanşa colicile. Atenţie! Cu cât creşte timpul de prepare a oului, cu atât el va fi mai greu de digerat. De exemplu, oul fiert tare se digeră în trei ore, în timp ce oul fiert moale este digerat într-o oră şi jumătate. Un ou conţine 29 gr. calciu, 6,5 gr. proteine, 211 mg. colesterol, 5,6 gr. grăsimi, 0,6 gr. carbohidraţi, vitamine şi minerale. Valoare energetică: 85 de calorii.

Vinul roşu înlocuit cu sucul de portocale

Băut cu măsură, vinul roşu poate însoţi fără niciun risc o friptură de miel. Dacă persoanele sănătoase pot bea între două şi trei pahare de vin pe zi, cele care au suferinţe gastrice, hepatice sau cardiace ar trebui să evite alcoolul. Acesta poate fi înlocuit cu apă minerală neacidulată, sucuri de fructe şi de legume, lapte bătut sau ceaiuri (gălbenele, sunătoare, tei).

Dacă ţineţi la sănătatea voastră, nu încheiaţi o masă consistentă cu mai mult de o felie de cozonac sau de pască. Fructele constituie un alt desert delicios, nu numai după mesele principale, dar şi la micul dejun. Portocala şi grepfrutul sunt excelente surse de vitamine, în special C.

De reţinut!

- Mâncaţi regulat trei mese pe zi;

- Evitaţi mâncatul în grabă;

- Cina ar trebui luată cu trei ore înainte de culcare;

- Mestecaţi bine şi evitaţi alimentele prea fierbinţi sau prea reci;

- Nu vă întindeţi în pat imediat după ce aţi terminat de mâncat.

- După fiecare masă, plimbaţi-vă cel puţin 20 de minute.

- Cei care sunt sub tratament medicamentos nu trebuie să-l întrerupă.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite