Cum să alegem mâncărurile sănătoase

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Citirea listei de ingrediente a produselor şi a compoziţiei mâncărurilor din meniul restaurantelor este esenţială dacă vrem să avem o alimentaţie corectă şi să ne menţinem o greutate

Citirea listei de ingrediente a produselor şi a compoziţiei mâncărurilor din meniul restaurantelor este esenţială dacă vrem să avem o alimentaţie corectă şi să ne menţinem o greutate constantă

Există numeroase cărţi de bucate şi emisiuni culinare care ne tentează cu imagini apetisante şi preparate frumos puse în evidenţă. Nu tot ce arată bine este şi bun pentru sănătatea noastră, avertizează nutriţioniştii australieni, preluaţi de ABC Health& Welbeing.

Ei au stabilit o serie de reguli simple pe care trebuie să le urmăm atunci când alegem o reţetă din cartea de bucate sau mâncăm în oraş.

Trierea reţetelor din cartea de bucate

Există numeroase cărţi de bucate şi emisiuni culinare care ne tentează cu imagini apetisante şi cu preparate frumos puse în evidenţă. Dar ceea ce arată bine poate să nu fie bun pentru sănătatea noastră, excepţie făcând momentele ocazionale când ne putem permite să ne răsfăţăm simţurile cu ceva apetisant dar nu tocmai indicat de nutriţionişti. Iată câteva sfaturi ale specialiştilor:

Folosiţi numai carne slabă, pui fără piele, peşte proaspăt sau peşte conservat în saramură

Apelaţi la ingredientele cu conţinut redus de grăsimi precum laptele, caşcavalul sau iaurtul degresate

Grăsimile nesaturate sunt de preferat celor saturate, adică margarina în locul untului sau uleiul de măsline şi de floarea-soarelui în locul celui din nucă de cocos

Preparaţi mâncarea la grătar, fiartă sau la cuptor, cu foarte puţin ulei

Evitaţi să adăugaţi prea multă sare în timp ce gătiţi. Folosiţi în schimb multe mirodenii precum coriandru, piper, usturoi, ghimbir, busuioc, oregano, chimion sau pătrunjel

Nu folosiţi zahăr, în cantităţi mari sau alte alimente care conţin multă miere, fructoză sau sirop

Adăugaţi multe legume şi verdeţuri la gătit.

Citirea etichetelor de pe produsele din supermarket

Atunci când sunteţi la cumpărături trebuie să verificaţi cu atenţie informaţiile oferite de etichetele produselor.

Cele mai întâlnite informaţii incluse pe etichetele produselor sunt cele referitoare la conţinutul de grăsimi şi sare. Produsele etichetate ca având un conţinut scăzut în grăsimi au de regulă până în 3% grăsime sau chiar 1,5 %, în cazul laptelui. Eticheta de produs cu conţinut redus de grăsimi saturate sugerează că produsul respectiv are mai puţin de 1,5% grăsimi saturate.

Majoritatea alimentelor proaspete nu au multă sare, de aceea sarea este adăugată în timpul procesului de procesare şi ambalare a mâncărurilor. Produsele pe ale căror etichete scrie că au în compoziţie puţină sare trebuie să conţină de regulă 120 mg de sodiu la 100 de grame.

Tabelul nutriţional de pe eticheta alimentelor ne oferă informaţii referitoare la conţinutul de grăsimi, proteine, carbohidraţi, zăhăr, sodiu şi conţinutul energetic al produsului respectiv. Tabelul poate prezenta de asemenea şi conţinutul de fibre, vitamine şi minerale.

Alegerea preparatelor din meniul restaurantelor

O seară în care luăm cina în oraş este binevenită pentru fiecare dintre noi, însă atunci când mâncăm prea des la restaurant riscăm să pierdem controlul asupra caloriilor, a grăsimilor şi a cantităţii de sare din preparate. De aceea, atunci când alegem un preparat din meniul unui restaurant trebuie să ţinem cont de:

Primul fel de mâncare, precum şi desertul trebuie să vină într-o porţie medie, sau să fie împărţite între două persoane

Mâncaţi încet şi opriţi-vă atunci când vă simţiţi sătui. Rezistaţi tentaţiei de a termina tot din farfurie

Alegeţi sosuri uşoare sau legume care să vă dea senzaţia de saturaţie

Beţi cu moderaţie. Prea mult alcool creşte apetitul.

Mâncaţi carne la grătar, salate, cartofi fierţi şi alte mâncăruri care includ multe legume. Diminuaţi-vă porţia pentru a adăuga sosuri slabe alături.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite