Cum alegem cosmeticele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Recunoaşterea ingredientelor periculoase conţinute în produsele de înfrumuseţare ne fereşte de leziuni ale pielii. O femeie absoarbe în decursul a 60 de ani peste un kilogram de substanţe

Recunoaşterea ingredientelor periculoase conţinute în produsele de înfrumuseţare ne fereşte de leziuni ale pielii.

O femeie absoarbe în decursul a 60 de ani peste un kilogram de substanţe conţinute în produsele cosmetice. Studiile făcute în domeniul produselor de înfrumuseţare şi al efectelor pe care acestea le pot avea asupra organismului au arătat că există temeri reale referitoare la posibilele efecte pe termen lung pe care combinaţia de chimicale o are asupra corpului uman. Câteva dintre aceste substanţe chimice sunt cunoscute ca fiind iritante şi chiar cancerigene.

În urma mai multor studii s-a constatat că o femeie absoarbe în decursul a 60 de ani peste un kilogram de substanţe conţinute în produsele cosmetice. Pentru că multe dintre acestea s-au dovedit a avea un efect nociv asupra organismului, specialiştii recomandă citirea etichetelor şi recunoaşterea ingredientelor periculoase înainte de a cumpăra un produs cosmetic.

"De regulă, toate aceste produse sunt testate dermatologic înainte de a intra pe piaţă. Cu toate acestea există persoane mai sensibile, alergice la anumite substanţe. Nu există un test anume care să determine exact la ce substanţe apare reacţia alergică, fiecare dintre noi trebuie să testăm pe propria piele. Astfel, se aplică produsul pe o zonă mai ferită şi se urmăreşte reacţia epidermei", a explicat dr. Corina Zigu, medic dermatolog la o clinică din Capitală.

Specialiştii avertizează că preţul nu reprezintă un indicator de încredere al calităţii cosmeticelor. Explicaţia este că majoritatea antiperspirantelor, fardurilor sau cremelor, scumpe sau ieftine, prezintă în compoziţie aceleaşi ingrediente de bază.

Substanţe nocive în compoziţia cosmeticelor

Aluminiul - Sub formă de săruri este conţinut de majoritatea antiperspirantelor şi funcţionează prin blocarea glandelor sudoripare. Poate provoca tumori mamare.
Culorile artificiale - Sunt derivate din cărbune şi prezintă risc pentru persoanele astmatice, cu eczeme sau sensibile la aspirină. Provoacă hiperactivitate copiilor, dureri severe de cap şi mâncărimi la nivelul ochilor şi nasului.

Benzoaţii - Au rol de conservanţi în industria cosmetică. Provoacă iritaţii gastrice şi amorţeală la nivelul gurii.
Unele uleiuri esenţiale - Rozmarinul este dăunător epilepticilor, în timp ce pelinul este contraindicat gravidelor.
Hidroxilul şi acidul
retinoic - Sunt folosite în produsele de peeling, de curăţare a pielii moarte. Acţionează distrugând stratul epitelial superficial, făcând pielea mult mai sensibilă în faţa razelor solare.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite