Nu ne mai ajunge somnul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oamenii nu mai profită de intervalul ideal de odihnă, încearcă să recupereze în weekend orele de somn pierdute în timpul săptămânii şi riscă să aibă probleme de sănătate. Muncim tot mai mult şi ne rămâne tot mai puţin timp să dormim. Adesea, somnul nostru nu mai este odihnitor.  

Duminică trecem la ora de iarnă. Ora 4.00 va deveni ora 3.00 şi astfel, cel puţin în această zi, vom dormi cu o oră mai mult. Ceea ce nu poate decât să ne bucure. Dar cât de mult dormim, de fapt? Şi, mai ales, cât de bine?

Uneori, am vrea ca ziua să aibă mai mult de 24 de ore pentru a putea face tot ce
ne-am propus şi pentru a ne mai rămâne timp să şi dormim.

Adulţii, în special, trec somnul în plan secund, considerând că înainte de toate trebuie îndeplinite îndatoririle legate de serviciu, de gospodărie şi de familie. Iar cei mai tineri preferă să se distreze mai mult. Orele alocate somnului nu sunt întotdeauna cele mai potrivite.

“Când vorbim de somn, contează atât cantitatea, cât şi calitatea. Informaţia negativă pe care o acumulăm peste zi, stresul, problemele cu care ne confruntăm ne împiedică, adesea, să avem un somn de calitate. Şi nu toate orele sunt bune pentru somn.

În intervalul 22.00 – 24.00, putem avea un somn de calitate. Dar pentru cei mai mulţi, să dormi în acest interval este un lux”, a explicat pentru “Adevărul” medicul neurolog şi psihiatru Eugen Păunescu. Potrivit lui, adulţii, dar şi copiii se culcă tot mai târziu, după ora 22.00.

Munca şi familia,pe primul loc

Astfel, apar tulburări ale calităţii somnului, iar după perioade mai lungi de timp în care oamenii nu ajung să se odihnească suficient, încep să se resimtă în plan psihic şi fizic. Cu toate acestea, consideră că nu au de ales.

“Dorm trei-patru ore pe noapte, în perioade aglomerate. Şi cam cinci-şase, când nu sunt foarte prins. Am multe de făcut la serviciu şi trebuie să mă ocup şi de familie”, a spus Alex D., un director de firmă, în vârstă de 40 de ani.

“Eu aş dormi măcar opt ore. Dar n-apuc mereu. Trebuie să stau la muncă peste program, acasă trebuie să fac curat, mâncare”, a spus Mihaela I., în vârstă de 33 de ani, vânzătoare la un minimarket.

“Mie îmi place să dorm. Dacă nu sunt în sesiune, dorm şi 10 ore. Numai că mă culc şi târziu, mai ales la sfârşit de săptămână, când merg prin cluburi. În sesiune, în schimb, pierd nopţile învăţând cursurile”, a relatat Gabi V. o tânără de 21 de ani.

Programul regulat de somn ne ajută

Oamenii care îşi pierd nopţile muncind, învăţând sau distrându-se trebuie să fie conştienţi de faptul că orele de somn peste care au trecut nu pot fi recuperate dormind peste zi.

Somnul de zi nu are acelaşi efect precum somnul de noapte. “Studiile au arătat că o noapte pierdută se recuperează după şapte sau opt nopţi în care individul respectiv doarme foarte bine, iar calitatea somnului din această perioadă este foarte bună”, a afirmat medicul Eugen Păunescu.

Simptomele se pot identifica uşor

Specialiştii atenţionează că excesele de orice natură pot crea probleme. De asemenea, aceştia spun că o persoană poate avea diverse afecţiuni legate de somn. Dacă în general o persoană se trezeşte vioaie şi odihnită, înseamnă că somnul său este sănătos.

Însă dacă o persoană se trezeşte în mod constant iritată şi fără putere de concentrare, înseamnă că are o astfel de afecţiune, indiferent cât timp stă în pat.

Secretul unui somn odihnitor constă în menţinerea unui program regulat pentru dormit. Dacă se elimină şi sursele de lumină din cameră, somnul va fi odihnitor întrucât întunericul stimulează secreţia de melatonină, un hormon care are rol în reglarea ceasului biologic al organismului.

Normal, prea puţin, prea mult

Un somn benefic organismului nu poate fi cuantificat într-un număr de ore, susţin specialiştii. Mulţi adulţi au nevoie să doarmă între şapte şi nouă ore pe noapte.

Pentru alţii sunt suficiente şi şase. Cheia unui somn sănătos constă în a-ţi găsi propriul ciclu ideal de somn/stare de veghe şi să-l păstrezi, a explicat Carol Ash, director medical al Centrului Somn pentru Viaţă din Hillsborough, notează Health.com. ero.

O persoană care nu reuşeşte să doarmă atât timp cât îi este necesar organismului este mai nervoasă, mai agitată, iar performanţele sale intelectuale sunt mai scăzute.

Medicii afirmă că dacă situaţia se prelungeşte, individul în cauză are toate şansele să devină un pacient al secţiilor de psihiatrie. Totodată, aceste persoane riscă să facă diabet, să aibă tensiunea arterială mărită şi probleme cardiovasculare.

 Cei care dorm prea mult riscă să aibă probleme de sănătate.  Somnul peste măsură este asociat cu depresia şi obezitatea, relevă studii de specialitate, citate de “Time”.

 Totodată, poate provoca dureri de cap şi o stare permanentă de oboseală. Unii experţi sunt de părere că mai multe ore de somn decât cele necesare pot reprezenta un pericol mai mare pentru sănătate decât mai puţine ore de somn.

Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite