Zona conformismului a fost izolată în creier

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O echipă formată din cercetători ai universităţilor din Ulm-Germania şi Zurich-Elveţia au identificat zona din creierul uman care activează sentimentul de teamă faţă de o eventuală

O echipă formată din cercetători ai universităţilor din Ulm-Germania şi Zurich-Elveţia au identificat zona din creierul uman care activează sentimentul de teamă faţă de o eventuală pedeapsă, în condiţiile încălcării regulilor sociale, informează AFP.

Descoperirea deschide noi căi de înţelegere a comportamentelor psihopate. În cadrul acestui studiu, savanţii au urmărit cu ajutorul unor scanere activitatea cerebrală a voluntarilor.

Scopul experimentului a fost acela de a afla în ce fel reacţionează oamenii în cazul încălcării unei norme sociale. Cercetarea a implicat două etape: prima în care erau aplicate pedepse şi o a doua, în care nu viza nicio sancţiune.

În primul scenariu, în care două persoane urmau să împartă banii puşi într-un borcan, cercetătorii au cerut primei persoane (A) să decidă suma pe care o va oferi celei de-a doua persoane (B). Persoana B a fost apoi pusă la curent cu decizia partenerului de teste. Acestei persoane i s-a cerut să ia la rândul ei o decizie în privinţa împărţirii banilor, fapt care a avut ca rezultat reducerea câştigurilor persoanei A.

În cel de-al doilea scenariu, persoana B a rămas pasivă şi nu a putut sancţiona persoana A, indiferent de partea din suma de bani care i-a fost atribuită. În cazul persoanei A, cercetătorii au remarcat că anumite regiuni din cortexul prefrontal se activau în momentul în care aceasta lua o decizie despre care ştia că este susceptibilă de a fi sancţionată.

Această zonă din creier este cunoscută pentru rolul pe care îl joacă în controlul deciziilor, în termeni de echitate, şi în evaluarea stimulilor negativi, precum pedepsele.

Normele sociale, localizate în zona prefrontală

La voluntarii care prezentau o accentuare a unor trăsături de caracter, precum egoismul şi oportunismul, activitatea din această zonă din creier se activa mai mult în momentul în care oamenii ştiau că merită să fie pedepsiţi.

Descoperirea poate ajuta la o mai bună înţelegere a comportamentelor psihopate.
Anumiţi indivizi care suferă leziuni în zona prefrontală a creierului sunt incapabili să respecte normele sociale, deşi le cunosc şi le înţeleg. Disfuncţiile anumitor zone din creier ar putea sta la baza "unor tulburări psihopatologice caracterizate prin egoism excesiv şi incapacitatea de a respecta normele sociale de bază", spun cercetătorii.

Ei sunt de părere că sistemul judiciar ar trebui să trateze copiii, adolescenţii şi tinerii adulţi în mod diferit faţă de persoanele mai în vârstă, pentru că mecanismele din creier care se ocupă cu definirea normelor sociale nu sunt dezvoltate total la acest grup de persoane. (Magda Şerban)

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite