Zmeura, recomandată în bolile renale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zmeura face parte din categoria fructelor apreciate pentru aromă şi efectele sale medicinale. Fructul conţine un procent considerabil de apă - 85%. În privinţa celorlalte elemente componente,

Zmeura face parte din categoria fructelor apreciate pentru aromă şi efectele sale medicinale. Fructul conţine un procent considerabil de apă - 85%. În privinţa celorlalte elemente componente, se poate spune că fructul este bogat în săruri minerale: 170 mg potasiu, 40 mg calciu, 45 mg fosfor, 1 mg fier, dar şi hidraţi de carbon şi vitamine (A, B1, B2, C). Nutriţioniştii americani şi japonezi recomandă zmeura în peste 80 de afecţiuni printre care cele cardiace, dermatologice, renale, urinare, antrax, avitaminoze, bronşită, cefalee, răguşală, prostată, gastrită hiperacidă, reumatism, enterocolite, gută, febră, febră tifoidă. Consumată sub formă de fruct sau suc, de savoarea zmeurei se pot bucura şi diabeticii.

Zmeura este recomandată şi în situaţii critice: stări febrile, rujeolă, scarlatină, viroze şi inflamaţii urinare. Frunzele sunt renumite prin efectul lor antidiareic şi antigripal.

S-a dovedit salutară acţiunea lor în anghină şi în boli de piele. În afara zmeurei cultivate în grădini, aromatele fructe pot fi recoltate din tufişurile adăpostite în păduri şi la poalele munţilor.

Vafe umplute cu cremă de zmeură

Ingrediente pentru vafe: 130 g margarină, 150 g făină, 200 g zahăr, esenţă de vanilie, 4 ouă de prepeliţă, 150 g lapte, 100 g nucă de cocos, ulei pentru tapetat forma.

Preparare: Se tapetează forma cu margarină, se lasă la răcit, apoi amestecăm toate ingredientele, iar aluatul obţinut se păstrază la rece, cel puţin 30 de minute. Coca se coace pe aparatul pentru vafe, uşor de procurat din comerţ, iar în lipsa acestuia îl coacem pe fundul tăvii.

Ingrediente pentru cremă şi ornamente: 500 g zmeură, 4 plicuri de gelatină, 3 linguri zeamă de lămâie, 150 g zahăr pudră, 200 g iaurt, 150 g frişcă lichidă, 100 g ciocolată menaj.

Preparare: Vom înmuia gelatina în 100 ml apă, apoi o topim în bain-marie. Fructele vor fi amestecate cu mixerul. În acest piure din zmeură vom introduce zeama de lămâie, iaurtul, gelatina (călduţă) şi frişca bine bătută. După omogenizarea ingredientelor, vom turma o bună parte din cremă în vafe, păstrând şi pentru ornament. Deasupra vafelor vom turna ciocolata topită, peste care vom presăra câteva fructe de zmeură.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite