Zgomotosul, vecinul care te torturează cu boxele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acest personaj este tipul petrecăreţului prin definiţie. El găseşte mereu un motiv să sărbătorească gălăgios, cu muzica la maximum, indiferent de oră, nepăsător faţă de ceilalţi. Din categoria vecinilor zgomotoşi, cel mai deranjant e petrecăreţul.

image

Este individul care dă muzica la maximum şi zbiară dedicaţii pe geam, fără să-i pese că deranjează. Când n-are prilej de bucurie, caută unul de tristeţe şi bea de supărare, dar e la fel de gălăgios. De regulă, spun psihologii, cu astfel de personaje este foarte greu să negociezi. Este prost-crescut, needucat şi poate deveni agresiv şi periculos. Nici poliţia nu-l sperie, dovadă fiind teancul gros de amenzi încasate, dar neplătite. În aceeaşi categorie a „zgomotoşilor" intră şi surdul. Care, fireşte, nu aude deloc sau aude prost. În consecinţă, la telefon zbiară, iar televizorul merge cu volumul la maximum. Adeseori adoarme cu televizorul pornit.

Petrecăreţul dăunează grav carierei

Bucureşteanul Bogdan Oancea, în vârstă de 34 de ani, lucrează la o firmă de contabilitate, stă la bloc şi are o problemă serioasă cu vecinul petrecăreţ. Constanţa cu care vecinul său chefuieşte i-a afectat în primul rând odihna, apoi puterea de concentrare în timpul zilei şi, în final, randamentul la locul de muncă. „Nu ştiu ce să mai fac, sunt disperat. Noapte de noapte sunt nevoit să suport manelele vecinului de deasupra. Dă muzica atât de tare, încât mi-e imposibil să dorm. Se potoleşte abia spre dimineaţă, doar ca s-o ia de la capăt seara. Insomniile acestea provocate m-au transformat într-un car de nervi. Sunt mereu obosit şi irascibil. La serviciu am început să fac greşeli din ce în ce mai des, iar şefii mei mi-au atras atenţia de câteva ori. Risc să-mi ­pierd locul de muncă din cauza acestui individ. Am încercat să stau de vorbă cu el. Degeaba, am vorbit cu pereţii, nici nu mi-a deschis uşa. De câteva ori am chemat poliţia. Muzica se opreşte o jumătate de ceas, apoi porneşte din nou, parcă şi cu mai multă voiciune. Până la urmă am renunţat şi la ajutorul poliţiei", spune Bogdan Oancea.

Beţivan şi agresiv

Necazul cel mare este că acest tip de vecin este de regulă şi violent. Obişnuieşte să bea mult şi devine agresiv atunci când i se cere să păstreze liniştea. ­Mihai Udrescu, 45 de ani, povesteşte: „Aseară, pe la ora 22.30, vecinul meu de deasupra a «binevoit» să dea muzica la maximum. Mai mult, lăsase uşa la apartament deschisă, iar el se plimba pe palier. Eu am trei copii, doi se duc dimineaţa la grădiniţă, iar cel de-al treilea are 14 zile de când s-a născut. Am ieşit şi am încercat să vorbesc cu el, dar mirosea de la o poştă a băutură şi nu m-am putut înţelege cu el. M-am întors în casă cu gândul să chem poliţia dacă nu se potoleşte cu muzica. N-au trecut zece minute că mă trezesc cu cineva care încerca să intre la mine-n apartament, apăsa pe clanţă şi suna încontinuu. Deschid uşa, iar vecinul dă buzna peste mine-n casă. Începe să mă înjure şi să ţipe că «am ceva cu el». M-am enervat şi eu, şi până la urmă am ajuns să ne îmbrâncim. Până la bătaie n-a mai fost decât un pas şi ­ne-am ales amândoi cu vânătăi. Abia am izbutit să-l dau pe uşă afară. În cinci minute, a dat din nou drumul la muzică. Şi toată noaptea m-a înjurat în gura mare."

Surdul nu le aude, dar le potriveşte

Un alt vecin zgomotos, dar mult mai paşnic faţă de petrecăreţ, este surdul. Consecinţă a handicapului său, surdul vorbeşte tare, dă televizorul tare. De obicei, este în vârstă şi locuieşte singur. Rutina lui poate deveni extrem de deranjantă. Andreea Vasilescu are un asemenea vecin, despre care a scris pe siteul ziarului „Adevărul". „În fiecare dimineaţă la şase fix se trezeşte şi dă drumul la radio. Mă trezesc din somn ascultând la maximum cotele apelor Dunării. Din fericire pentru mine, toată ziua sunt la serviciu, dar seara când vreau şi eu să mă relaxez vecinul dă drumul la televizor pentru ştiri. Pot sta liniştită cu televizorul fără sonor că aud totul foarte clar de la al lui. Din păcate, câteodată adoarme cu el deschis şi cu sonorul la maximum. Rău e şi când vorbeşte la telefon. Pentru că aude foarte prost, vorbeşte îngrozitor de tare. Şi uite aşa sunt informată despre toate rudele lui de la ţară."

" Vecinul dă muzica atât de tare, încât mi-e imposibil să dorm. Se potoleşte abia spre dimineaţă, doar ca s-o ia de la capăt seara."
Bogdan Oancea
locuitor la bloc

Zgomotul puternic poate cauza accidente cerebrale

Cercetătorii britanici de la Colegiul Universitar din Londra au descoperit că muzica ascultată cu sonorul la maximum este un important factor de stres şi poate duce la infarct sau accident cerebral.

Studiul a dezvăluit faptul că 3% din decesele survenite în urma accidentelor cerebrale sau atacurilor cardiace au fost cauzate de expunerea pe termen lung la poluarea fonică. Mai precis, s-a constatat că în toate aceste cazuri victimele au avut ghinionul unor vecini extrem de zgomotoşi, care petreceau noapte de noapte.

„Poluarea fonică poate provoca decese precoce. Oamenii ar trebui să fie conştienţi de efectele nocive pe care le poate avea zgomotul puternic asupra sănătăţii lor", a declarat profesorul Deepak Prasher de la Colegiul Universitar din Londra.

Cum îi tai cheful petrecăreţului

În primul rând, informaţi-vă temeinic înainte de-a vă muta într-o locuinţă nouă. Faceţi cercetări asupra cartierului, blocului, vecinilor de scară şi, mai ales, de palier. Interesaţi-vă de existenţa vecinilor problematici.

Dacă aveţi deja de-a face cu vecinul petrecăreţ, încercaţi să staţi de vorbă cu el cu binişorul. În cazul probabil în care refuză dialogul, strângeţi-vă mai ­mulţi locatari care au aceeaşi ­problemă şi abordaţi-l ­într-un grup mai mare. Este posibil ca astfel să-l impresionaţi. Dacă n-a mers cu vorba bună, apelaţi la autorităţi. Prezenţa poliţiştilor în uniformă îl poate determina pe vecinul-problemă să renunţe la obiceiurile lui. Sau amenzile.

Amenda, de la 500 la 1.500 de lei

Potrivit Legii nr. 61/1991 privind „sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice", republicată la 31 ianuarie 2011, „constituie contravenţie săvârşirea oricăreia dintre următoarele fapte: tulburarea liniştii locatarilor între orele 22.00 şi 8.00 şi 13.00 şi 14.00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuinţele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinaţia de locuinţe ori situat în imediata vecinătate a acestora". Amenda este cuprinsă între 500 şi 1.500 de lei.

Prost-crescuţi şi needucaţi



De regulă, acestor personaje nu le pasă de nimic şi de nimeni. Aceşti indivizi cred că totul li se cuvine, că toată lumea e a lor şi că modul lor de-a se comporta în societate - deşi este deranjant pentru toţi ceilalţi care au ghinionul de-a locui în preajma lor - este perfect legitim. Sunt în general prost-crescuţi, needucaţi şi este foarte greu să negociezi cu ei. De asemenea, pot fi extrem de agresivi şi periculoşi.

De obicei este inutil să-i ameninţi cu poliţia pentru că ştiu că nu li se poate întâmpla nimic. Fapta lor nu este penală, ci doar o contravenţie. În consecinţă, încasează o amendă pe care oricum n-o plătesc. Ca dovadă, pe Legea nr. 61/1991 privind „sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice", cuantumul amenzilor plătite este mai mic de 20%. Cum metodele de coerciţie sunt mai degrabă inofensive, comportamentul deviant  al acestor indivizi va continua. Cu asemenea metode, astfel de indivizi nu pot fi educaţi.

Aceste personaje ştiu că sunt protejate de lipsa de vigoare cu care se aplică legea şi vor face mereu ceea ce au chef şi ceea ce s-au obişnuit să facă. Din păcate, ne obligă pe noi să fim martori la dezordinea lor comportamentală. Iar dacă legea e absentă sau, în acest caz, prea blândă n-avem decât să intrăm în horă cu ei.

"Aceşti indivizi cred că totul li se cuvine, că toată lumea e a lor şi că modul lor de-a se comporta în societate este perfect legitim."

"Aceste personaje ştiu că sunt protejate de lipsa de vigoare cu care se aplică legea şi vor face mereu ceea ce au chef şi ceea ce s-au obişnuit să facă."

image
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite