Vremea caldă a adus pelicani în Siberia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În vârstă de un an, pelicanii nu şi-au pierdut încă penajul gri. Abia mai târziu le vor apărea penele roz
În vârstă de un an, pelicanii nu şi-au pierdut încă penajul gri. Abia mai târziu le vor apărea penele roz

Un stol de pelicani roz africani au ajuns săptămâna trecută în Siberia, uimindu-i pe locuitorii din satul Suslovo, regiunea Altai, din Rusia. Potrivit Reuters, apariţia păsărilor este o consecinţă a încălzirii globale.

Rusia, renumită pentru temperaturile foarte coborâte, a înregistrat un record cu vremea anormal de caldă din luna noiembrie, temperaturile în Altai situându-se în jur de 5 grade Celsius. În alte părţi ale ţării, a fost raportat că urşii şi aricii au întârziat intrarea în hibernare.

Vizitatori neaşteptaţi

„Am plecat devreme de-acasă şi ce privelişte am avut!", a spus Vladimir Pyagin, unul dintre locuitorii din Suslovo. „M-am apropiat şi am realizat imediat că erau pelicani. Toţi cei din sat au sărit să-i prindă, ca să-i salveze de câini", a adăugat el. Localnicii au prins patru dintre păsări, celelalte trei reuşind să zboare. Pelicanii capturaţi au fost mutaţi la grădina zoologică din Barnaul, la 200 de kilometri de Suslovo.

Conservaţioniştii din Rusia spun că păsările migrau înapoi în Africa natală, din Kazakhstan. „Acesta este un caz unic. Unele rapoarte sugerează că pelicanii nu au mai trecut pe-aici de peste 100 de ani", precizează Alexei Ebel, şeful conservaţioniştilor.

Directorul grădinii zoologice spune că păsările vor rămâne acolo, momentan, fără să aibă probleme.

„Le-am pregătit deja aviariu încălzit, iar în primăvara anului viitor le vom construi un iaz", a declarat acesta. Pentru a le îngriji cum trebuie, cei de la Zoo Barnaul le vor cere sfaturi colegilor din Moscova. 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite