VIDEO „Virusul“ piercingului se transmite în gaşcă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Perforatul“ buricului şi al sprâncenelor e o modă care câştigă tot mai mulţi adepţi şi la noi în ţară. Tinerii de până în 22 de ani sunt cei mai atraşi de piercinguri. Psihiatrii spun că ei apelează la astfel de accesorii pentru a impresiona sau pentru a-şi marca apartenenţa la un grup.

Vivi are 25 de ani şi primul piercing şi l-a făcut în urmă cu patru ani, în nas. Între timp şi-a mai pus un cercel în sprânceană şi unul în buză. „Strasul din nas mi l-am pus pentru că mi se pare foarte sexi şi pentru că mi-a plăcut cum îmi stă, mi-am mai pus un cercel în buză şi, acum un an, mi-am făcut ultimul piercing, în sprânceană, care cred că va fi şi ultimul", spune tânăra, care atrage destule priviri pe stradă. „Când merg cu mijloace de transport în comun, unii se uită ciudat la mine pentru că nu sunt obişnuiţi să vadă oameni diferiţi, dar nu mă deranjează", explică Vivi. Ea susţine totuşi că nu şi-a făcut piercingurile ca să atragă atenţia, ci pur şi simplu pentru că îi plac şi crede că i se potrivesc. „Le consider nişte accesorii. Unii îşi pun brăţări sau lănţişoare, eu îmi pun cercei, pentru că îmi plac", încheie tânăra din Buzău. 

Şi bucureştencei Laura îi plac cerceii. Pe lângă cei patru din urechi, mai are unul în sprânceana stângă, pe care şi l-a pus în urmă cu aproximativ un an şi jumătate. Tânăra, în vârstă de 27 de ani, spune că a ales să-şi facă piercing pentru că i s-a părut că se potriveşte foarte mult caracterului ei. „M-am gândit şi la unul în nas, dar nu cred că mi se potriveşte şi nici nu prea mi se pare atrăgător. Nici în sprânceană nu mi se pare atrăgător, doar că îl găsesc foarte interesant", spune Laura.

„Mi se potriveşte şi mă completează"

Cu toate că ascultă muzică rock şi că în cercul ei de prieteni mai sunt persoane care au sau au avut piercinguri, bucureşteanca afirmă că nu a fost influenţată nici de anturaj şi nici de stilul de muzică pe care îl îndrăgeşte.

„Nu am vrut să copiez nicio vedetă rock, nici nu mi-am făcut piercingul ca să-mi arăt vreo preferinţă muzicală sau stilistică şi nici atât ca să atrag atenţia. Pur şi simplu mi s-a părut că mi se potriveşte ca accesoriu şi că îmi completează oarecum înfăţişarea", explică Laura. Ea mai spune că foarte mulţi dintre amicii ei au observat cercelul la mai bine de două săptămâni după ce şi l-a pus şi că unii dintre ei credeau că îl are de foarte mult timp, „aşa de mult i se potriveşte". În prezent, piercingul nu o deranjează în niciun fel, dar la început, spune ea, a avut destule probleme.

„Am avut o infecţie care a durat vreo trei luni. Dar numai din cauza mea, pentru că nu am stat cuminte şi am tot umblat la el, iar rana nu a apucat să se închidă. Acum nu mai am niciun fel de problemă", povesteşte Laura. Şi astea, cu toate că nu-l dă aproape  niciodată jos. „Atunci când mă duc la coafor să-mi tund bretonul îl mai scot, pentru că le cam incomodează pe stiliste", spune ea.

Clienţi cu vârste de 16-22 de ani

Proprietarii de saloane de tatuaje şi de piercinguri spun că cei mai mulţi dintre clienţii care vor să-şi pună cercei în diferite zone ale corpului, mai puţin în urechi sunt tineri cu vârste cuprinse între 16 şi 22 de ani.

„Pentru tatuaje vin şi clienţi cu vârste de peste 45 de ani, dar pentru piercinguri vin numai tineri, cu vârste de până în 22-23 de ani. Sunt destui clienţi care vor să-şi pună un piercing, noi avem cel puţin doi-trei în fiecare zi", spune Elisabeta Ittu, proprietara primului salon de tatuaje şi piercinguri din Bucureşti, Fashion Tattoo - salon deschis de fotbalistul dinamovist Marius Niculae în 2003.

Ce vor tinerii

Zonele în care tinerii preferă să fie „perforaţi" sunt buricul, buza şi sprânceana, mai spune Elisabeta Ittu. „Cele mai multe fete care vin la noi vor cercei în buric. Piercingurile în buză sunt, de asemenea, destul de solicitate, iar cele în sprânceană sunt apreciate şi de fete şi de băieţi", explică Elisabeta. Ea spune că cei mai mulţi dintre tinerii care îşi fac piercinguri sunt influenţaţi de anturaj. „Văd la un coleg sau la un prieten, le place cum îi stă şi vin să-şi pună şi ei. Nu am auzit pe niciunul că vrea să copieze vreun cântăreţ sau vreun actor. Cu toate acestea, este o modă care câştigă din ce în ce mai mulţi adepţi şi la noi în ţară."

Preţuri rezonabile

Preţurile practicate de saloanele de piercing nu sunt foarte mari şi nici nu diferă mult de la un centru la altul. Pentru un piercing în buric, în buză, în sprânceană sau în cartilagiul urechii, doritorii trebuie să plătească între 80 şi 100 de lei, iar cercelul este inclus în preţ.    

" Mi s-a părut că cercelul mi se potriveşte ca accesoriu şi că îmi completează oarecum înfăţişarea."
Laura
27 de ani

Englezii, cei mai „blindaţi"

John Lynch are faţa acoperită de „fiare“   Foto: Facebook



Un pensionar în vârstă de 78 de ani din Marea Britanie figurează în Cartea Recordurilor drept bărbatul cu cele mai multe piercinguri din lume. John Lynch are nu mai puţin de 241 de cercei şi alte accesorii pe tot corpul, dintre care 150 sunt aplicate numai pe cap şi pe gât. În tinereţe a fost manager la o bancă din Hertfordshire (Anglia), iar în prezent locuieşte în Apsley, o regiune din sudul Angliei. Acum, singura lui mare supărare este că nu poate călători prin lume pentru că aparatele de securitate de pe aeroporturi nu-i permit să urce în avion.

Femeia cu mii de piercinguri

image

Elaine Davidson are peste 6.000 de cercei pe tot corpul   Foto: Reuters



De partea celaltă, Elaine Davidson este „Femeia cu cele mai multe piercinguri", potrivit Cărţii Recordurilor. În 1997, Elaine Davidson avea 280 de piercinguri, însă odată cu trecerea anilor numărul lor a crestut simţitor: 462 în 2000, 720 în 2001, 3.950 în 2005, 5.920 în 2008. În luna februarie 2009, Elaine a ajuns la un total de 6.005 piercinguri şi se pare că s-a oprit aici. Zona cea mai acoperită de cercei şi alte metale este cea intimă, unde are 500 de piercinguri. Elaine Davidson este născută în Brazilia, dar locuieşte în Edinburgh (Marea Britanie), unde lucrează ca asistentă medicală. „Îmi place la nebunie să fiu aşa! Este distractiv şi nu aş renunţa la modul în care arăt. Unii oameni se uită la mine şi cred că port o mască. Dar mie îmi place la nebunie. Îmi voi face şi mai multe piercinguri", a declarat femeia după ce a primit distincţia.

Moduri extreme de a ieşi în evidenţă

- Pasionaţii de piercinguri recurg şi la alte metode pentru a ieşi în evidenţă.
- Umflături saline - se injectează o soluţie salină sub piele, în general sub scalp, şi se modelează cu degetele în funcţie de preferinţe, modificând astfel forma capului.
- Implanturile sub piele sunt alese de cei care vor să iasă cu adevărat în evidenţă. În general aleg să-şi pună coarne sau creste pe sub pielea capului.
- Tatuaje în globul ocular - se injectează un tuş special în ochi pentru a colora albul ochiului.

„Înţepăturile", numai la salonul specializat

Acele care se folosesc la efectuarea piercingurilor pot transmite boli precum hepatita B sau C şi SIDA. Presa internaţională a scris în mai multe materiale despre persoane care au suferit complicaţii în urma piercingurilor. Printre ele, şi cazul unei italience care nu s-a vaccinat împotriva hepatitei şi un piercing i-a provocat o comă profundă. Viaţa i-a fost salvată doar printr-un transplant de ficat. Specialiştii spun însă că, atât timp cât bijuteriile sunt montate de un profesionist într-un salon special amenajat, riscurile sunt minime. „Dacă piercingul este făcut în alte condiţii - acasă sau în scara blocului, de prieteni «care se pricep» - riscurile sunt enorme. Cei care aleg ultima variantă pot face o suprainfecţie, cu tot cortegiul de complicaţii pe care le presupune aceasta. Dacă nu sunt sterilizate instrumentele, orice germeni prezenţi pe aceste obiecte pot reprezenta sol microbian pentru diferite infecţii", spune chirurgul plastician Ioan Lascăr.

Părerea Specialistului
Elisabeta Ilie
Psiholog

Cu aceste podoabe vor să compenseze lipsa stimei de sine

Motivele pentru care tinerii apelează la aceste podoabe sunt numeroase şi diferă de la un individ la altul. Mulţi o fac din nevoia de atenţie, alţii îl consideră un mod de exprimare sau, prin piercing, îşi arată apartenenţa la un grup.

Dar cei mai mulţi o fac pentru că este la modă şi este «cool». Nici ei nu ştiu de ce o fac. Nu au un motiv anume, îşi pun cercei la întâmplare, la recomandarea prietenilor sau din nevoia de identificare cu grupul din care vor să facă parte. Indiferent că vorbim de podoabe, machiaj, tunsoare sau stil vestimentar atipic, este clar că facem asta pentru că dorim să fim altfel, pe de o parte, şi la fel cu «ai noştri», pe de altă parte. De regulă, cei care se acoperă cu tot felul de astfel de accesorii sunt indivizi care vor să compenseze stima de sine scăzută, sunt persoane nesigure pe ele, nemulţumite de propria personalitate, care se consideră «şterse», anonime şi care încearcă să se ascundă, de fapt, în spatele acestor măşti. Cu cât apelează mai mult la aceste podoabe, cu atât mai mult vor să scoată în evidenţă această latură şi mai puţin ceea ce înseamnă ca persoană dincolo de aceste aparenţe.

" Cei mai mulţi îşi pun cercei la recomandarea prietenilor sau pentru identificarea cu grupul din care vor să facă parte."

image
Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite