Viaţă şi moarte, tot în doi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Edward Downes (85 de ani), un celebru dirijor britanic, şi soţia lui, Joan (74 de ani), şi-au găsit sfârşitul în cadrul clinicii elveţiene Dignitas (Zürich) specializată în sinucideri asistate. Familia celor doi a făcut ieri anunţul, preluat ulterior de presa britanică. Conform copiilor cuplului, Edward şi Joan ar fi murit la 10 iulie în circumstanţe alese chiar de ei.

Sir Edward, fost dirijor principal al Filarmonicii BBC în perioada 1980-1991 şi al Royal Opera House, aproape că-şi pierduse vederea în ultimii 15 ani şi surzise, scrie „The Daily Mail“.

Pe de altă parte, soţia lui avea cancer în fază terminală, iar bărbatul declarase în repetate rânduri că nu poate trăi fără ea. În tinereţe, Joan a fost balerină, iar apoi a lucrat ca producător TV şi coregraf. Ultimii ani ai vieţii i-a dedicat soţului ei, pentru care a lucrat ca asistentă personală.

„După 54 de ani fericiţi împreună, Edward şi Joan au decis să-şi ia zilele, în loc să se lupte în continuare cu problemele grave de sănătate pe care le aveau“, se mai arată în comunicatul familiei.

Gestul celor doi redeschide dezbaterea asupra eticii sinuciderii asistate şi readuce în atenţia publicului din Marea Britanie controversata clinică elveţiană. Sursele citate de „The Daily Mail“ vorbesc despre 115 britanici care ar fi apelat până acum pentru asistenţă la această clinică.

Luna trecută, peste 800 de britanici - de zece ori mai mulţi decât în urmă cu şapte ani - aveau deja statut de membru al clinicii Dignitas. Dintre aceştia, 34 primiseră acordul medicilor pentru a-şi pune capăt zilelor. Tot în ultima lună, cinci britanici cu statut de membru şi-au fixat data morţii.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite