Viaţa de cuplu renaşte după ce copiii pleacă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Relaţiile dintre soţi se îmbunătăţesc după ce copiii se mută la casa lor, arată studiile făcute de cercetătorii americani. Şi în România, din ce în ce mai multe cupluri redescoperă fericirea. Elena şi Constantin au trecut uşor peste plecarea copiilor de acasă. Atât fata, cât şi băiatul s-au căsătorit şi s-au mutat la câteva blocuri de ei.

De când au rămas „singuri acasă” au început să-şi facă mai des poftele unul altuia. „După ce au plecat copiii, soţia a început să gătească mai ales felurile mele preferate de mâncare. Până atunci ţinea mai mult cont de gusturile copiilor”, spune Constantin.

Cei doi au deja nepoţi. „Plimbările în parc cu nepoţii ne-au făcut să ne apropiem din nou, la fel ca atunci când eram tineri şi copiii noştri erau mici”, crede Elena.

Ea pune relaţia de acum cu soţul ei pe seama bucuriei oferite de nepoţi.

„După plecarea copiilor, soţul meu devenise mai ursuz. La câteva luni au apărut nepoţii şi de atunci este vesel, se pune la mintea celor mici şi mă înveseleşte şi pe mine. Am început să mergem împreună la cumpărături, după ce o viaţă întreagă am făcut piaţa de una singură”, povesteşte Elena.

Cei doi locuiesc în Capitală, iar concediile le petrec de obicei la Cheia, acolo unde unul dintre copii şi-a cumpărat o casă de vacanţă.

image

Am început să mergem împreună la cumpărături, după ce o viaţă întreagă am făcut piaţa de una singură

image


Elena
59 de ani

image

Acum soţia găteşte felurile mele prefarate de mâncare. Înainte ţinea cont de gusturile copiilor.

image


Constantin
63 de ani

Mariana şi Ilie au trecut greu peste sentimentul care i-a cuprins atunci când au văzut casa goală.

„Cel mai greu a fost atunci când am aflat că băiatul nostru va pleca pentru doi ani în Franţa. La început eram îngrijorată, iar eu şi soţul meu ne certam mereu”, povesteşte Mariana. Îngrijorarea soţiei l-a scos din minţi pe Ilie câteva luni.

„Ajunsesem să ne certăm mereu. Mariana îmi spunea că eu sunt vinovat pentru că l-am susţinut pe Dragoş să plece în Franţa”, îşi aminteşte Ilie. De atunci au trecut trei ani, iar cei doi şi-au revenit. Merg în concedii să-şi viziteze fiul care s-a stabilit definitiv la Paris.

„Acum un an ne-am mutat la ţară şi de atunci ne simţim mult mai bine. Cred că principalul factor care ne-a apropiat a fost faptul că am avut mai mult timp pentru noi şi că am început să avem mai multă grijă unul de altul”, crede Mariana.

Soţul său are însă o altă versiune – crede că faptul că sunt mai liniştiţi i-a făcut să redescopere fericirea. „Îngrijorările nu au dus la nimic bun. De când soţia mea s-a liniştit şi nu a mai fost aşa îngrijorată ne înţelegem mai bine. Mergem cu alte familii la pescuit şi vin cumnaţii la noi la ţară”, adaugă Ilie.

image

De când ne-am mutat la ţară ne înţelegem mai bine. Avem mai multă grijă unul de celălat.

image


Mariana
53 de ani

image

Mergem cu alte familii la pescuit şi facem grătar la ţară. Avem mai mult timp pentru noi şi suntem mai liniştiţi.

image


Ilie
55 de ani

image


Secretele unui cuplu durabil: mai mult timp împreună  Foto: Mediafax

Şi Ioana şi Viorel au versiuni diferite pentru motivele care i-au făcut să se simtă din nou tineri.

Cei doi au două fete. „Nu sunt căsătorite încă, dar sunt pe cont propriu. Cea mare se mărită anul acesta”, povesteşte Ioana.

Dacă femeia îşi pune şi fericirea de acum pe seama realizărilor copiilor ei, soţul său crede că timpul petrecut împreună i-a apropiat din nou.

„În ultimii doi ani am fost la mare împreună şi am vizitat şi câteva oraşe din Europa.

Excursiile au fost cadou de la fete”, spune Viorel, care îşi aminteşte că pe vremea când erau copiii acasă îşi programau concediile în funcţie de examenele acestora.

Ioana crede însă că tot copiii îi ţin legaţi şi la această vârstă.

„Respectul reciproc pe care ni-l purtăm a crescut de când ne-am văzut copiii realizaţi. Acest lucru ne face să ne iubim ca la început”, adaugă Ioana.

Recunosc că nu mai au acelaşi chef de viaţă ca în tinereţe, dar au început să se ducă mai des în vizită la prieteni, iar când vin copiii acasă nu lipsesc micii de pe grătar şi muzica. Sărbătorile de iarnă le petrec tot cu copiii.

image

Ne uităm la copiii noştri şi îi vedem fericiţi. Acest lucru ne face să ne iubim mai mult pentru că am realizat ceva împreună.

image


Ioana
51 de ani

image

În ultimii ani am călătorit mai mult şi cred că acest lucru ne-a apropiat. Am redescoperit plăcerile vieţii.

image


Viorel
54 de ani

image


Rămaşi singuri, soţii au mai mult timp să călătorească

Sentimentul „cuibului părăsit”

Potrivit unui studiu făcut de Universitatea din California, relaţiile dintre adulţi se îmbunătăţesc după ce copiii se mută de acasă. Cercetătorii arată că soţii au mai mult timp pentru ei, chiar dacă pentru unii primul sentiment după ce pleacă copiii este că ar fi pierdut scopul vieţii lor. Din 123 de „mămici” supuse studiului, majoritatea au răspuns că relaţiile lor de cuplu merg mai bine de când au rămas „singuri acasă”.

Totuşi, cei mai mulţi adulţi depăşesc cu greu sentimentul „cuibului părăsit”. Psihologii spun însă că cel mai important lucru este ca o relaţie să fi trecut prin toate etapele - de la luarea deciziei de a avea copii şi îndrumarea acestora până la plecarea tinerilor.

„Dacă familia s-a dezvoltat semnificativ în cadrul ciclului vieţii, copiii vor fi pregătiţi să plece şi să facă faţă provocărilor vieţii. Cheia acestei etape este stabilirea unor relaţii mature cu copiii şi eliminarea unor griji”, spune psihologul Ioana Lungu.

O problemă care apare cel mai des în cuplurile vârstnice este îmbolnăvirea unuia dintre soţi. „Dacă relaţia nu este îndeajuns de solidă, soţii ar putea avea probleme de comunicare şi se pot simţi neîncrezători în persoana de lângă ei”, adaugă specialiştii. În plus, unii bărbaţi pot trece prin criza vârstei a doua, stare ce se poate accentua atunci când scapă de responsabilitatea copiilor.

Între dragoste şi obişnuinţă

Cercetătorii din New York susţin că dragostea adevărată durează o viaţă. Un studiu  bazat pe scanarea creierului mai multor voluntari care au petrecut peste 20 de ani alături de partenerul lor de viaţă arată că o zecime din participanţi au aceleaşi reacţii chimice atunci când au privit fotografii cu perechea lor ca şi cuplurile aflate la început de drum.

În cazul cuplurilor care au avut o viaţă plină, lucrurile pot sta diferit. Pentru cei care au avut probleme cu copiii sau probleme în căsnicie, depăşirea acestora poate consolida relaţia. Pentru unii însă, relaţia de cuplu devine doar o obişnuinţă, spun psihologii.

Foarte multe dintre probleme pot fi rezolvate dacă tinerii cer ajutorul psihologului sau consultantului în probleme de familie. Numărul adulţilor care au redescoperit a doua tinereţe alături de soţ este în creştere de când există astfel de metode de consiliere.

Aceştia susţin că în ultima vreme din ce în ce mai multe cupluri care au reuşit să treacă de perioada critică – cea a descoperirii defectelor partenerului la 1-2 ani de la căsătorie - au rămas împreună şi la bătrâneţe.

Mituri false despre vârstnici

Pe măsură ce îmbătrânim sexul va înceta pur şi şimplu să mai conteze. Fals: conform unui studiu britanic, 64% din femeile chestionate au declarat că viaţa lor sexuală şi-a păstrat cursul sau chiar s-a îmbunătăţit după ce au ajuns la menopauză.

Criza vârstei a doua este tipic masculină. Fals: specialiştii susţin că indiferent de sex, toţi oamenii trec printr-o reevaluare la un moment dat.

Atunci când copiii părăsesc casa nu mai rămâne nimic care să ţină căsnicia în picioare. Fals: psihologii spun că adulţii pot redescoperi o libertate benefică pentru relaţia de cuplu.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite