Veriga lipsă din evoluţia dinozaurilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul dintre cele mai mici cranii de dinozauri descoperite vreodată ar putea explica în ce mod dinozaurii amatori de carne s-au transformat în ierbivori. Cercetătorii au analizat craniul unui pui

Unul dintre cele mai mici cranii de dinozauri descoperite vreodată ar putea explica în ce mod dinozaurii amatori de carne s-au transformat în ierbivori. Cercetătorii au analizat craniul unui pui de Heterodontosaurus, creatură despre care unii spuneau că ar fi fost carnivoră, iar alţii, ierbivoră, relevă “The Daily Telegraph”.

Craniul a fost găsit recent la South African Museum din Cape Town, într-o colecţie de fosile, alături de cele ale unor exemplare adulte, descoperite în cursul anilor 1960. Fosilele de astfel de dinozauri pitici sunt extrem de rare, majoritatea aparţinând unor exemplare adulte. Cercetătorii nu au fost intrigaţi de dimensiunile reduse ale dinozaurului, care cântărea aproximativ cât un MP3player, ci de dinţii acestuia. 

Micul dinozaur avea colţi în partea din faţă a maxilarului şi dinţi specializaţi în mestecarea plantelor în spatele maxilarului, specifici ierbivorelor, amănunt care dovedeşte faptul că el se hrănea cu ambele tipuri de hrană. Heterodontozaurii adulţi, care au trăit în Jurasicul timpuriu, erau de mărimea unui curcan şi cântăreau circa 2,5 kilograme.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite