Veninul de albine, remediu pentru reumatism

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unguentele şi soluţiile injectabile pe bază de venin de albine sunt alternative excelente, în special pentru tratamentul afecţiunilor reumatismale. Ce conţine acest venin şi cum poate fi

Unguentele şi soluţiile injectabile pe bază de venin de albine sunt alternative excelente, în special pentru tratamentul afecţiunilor reumatismale. Ce conţine acest venin şi cum poate fi aplicat, ne-a explicat cercetătorul ştiinţific principal, dr. biochimist Cristina Mateescu, de la Institutul de Cercetare - Dezvoltare pentru Apicultură din Bucureşti.

"Veninul de albine este un produs de secreţie folosit de albine atât pentru apărarea individuală, cât şi pentru apărarea coloniei şi conţine un complex de substanţe foarte active. Apitoxina este substanţa ce rămâne după ce partea volatilă a veninului de albine dispare în contact cu aerul. Diversele preparate (sub formă injectabilă, soluţii fizioterapeutice sau unguente) care au ca principiu activ veninul albinelor pot fi folosite pentru tratarea afecţiunilor reumatismale (artrite)", afirmă dr. Mateescu.

"Odată ajuns în organism, veninul de albine stimulează hipofiza să secrete ACTH, care la rândul lui stimulează cortexul glandelor suprarenale să secrete cortizol. Pe scurt, veninul de albine stimulează secreţia internă de cortizol. De asemenea, veninul este şi un important imunostimulant pentru organismul uman", mai spune dr. Mateescu. În SUA, terapia cu venin de albine (prin înţepături directe) sau injectarea de apitoxină se aplică pe scară largă, pentru tratarea afecţiunilor reumatismale, a sclerozei multiple, a unor forme de fibromialgie şi a altor afecţiuni ale sistemului locomotor.

Aplicarea externă a veninului presupune folosirea unor forme farmaceutice precum unguentele, soluţiile sau aplicarea veninului în cadrul unor proceduri fizioterapeutice (fonoforeză, ultrasonoforeză). Unguentele pe bază de venin sunt printre cele mai agreate de pacienţi, însă înainte de aplicare trebuie făcut un test pe o porţiune mică de piele, pentru a evita o reacţie alergică.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite