Vaccin experimental anti-SIDA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vaccin experimental anti-SIDA
Vaccin experimental anti-SIDA

Vaccinul obţinut din combinaţia a două produse deja existente reduce cu o treime riscul de infecţie cu HIV. Cercetătorii thailandezi şi americani au reuşit să realizeze un prim produs care poate proteja împotriva infectării.

Citiţi şi:


Un vaccin experimental care reduce cu o treime riscurile de infectare cu virusul HIV a fost pus la punct de o echipă de cercetători americani şi thailandezi, după o serie de teste la care au participat 16.000 de persoane, scrie „The Daily Telegraph“. Studiul a fost coordonat de ministerul thailandez al Sănătăţii şi de Armata SUA.

Chiar dacă nu reprezintă decât un pas mic către producţia unui vaccin cu adevărat eficient, el are o contribuţie semnificativă în ceea ce priveşte ridicarea moralului unei comunităţi ştiinţifice care se îndoia de capacităţile sale după eşecul, în 2007, al testelor laboratorului american Merck.

„Aceasta este prima demonstraţie că un vaccin contra virusului HIV poate proteja împotriva infectării“, a declarat, în cadrul unei videoconferinţe, colonelul american Jérôme Kim, citat de AFP.

Combinaţia de vaccinuri ar putea fi eficientă în faţa mai multor tulpini ale HIV, scrie „The Daily Mail“: virusul de tip E, care circulă în Thailanda şi în sud-estul Asiei, dar şi virusul de tip B, întâlnit în Statele Unite şi în Europa. Vaccinul reprezintă combinaţia a două produse testate anterior, dar care nu s-au dovedit eficiente acţionând independent unul de celălalt. Este vorba de vaccinul ALVAC, fabricat de francezii de la Sanofi-Aventis, şi de AidsVax, produs de compania americană VaxGen şi cedat ulterior organizaţiei Global Solutions for Infectious Diseases.

Cum s-a realizat experimentul

Cercetătorii trebuie să înţeleagă acum care au fost motivele pentru care substanţa rezultată din amestecarea celor două vaccinuri s-a dovedit eficientă.

Experimentul a fost derulat începând din octombrie 2003 pe un număr de 16.400 de voluntari, toţi seronegativi şi cu vârste cuprinse între 18 şi 30 de ani, al căror risc de infectare era calificat drept mediu.

Jumătate dintre subiecţi a primit o substanţă activă, restul, o substanţă placebo. 51 din cei 8.197 de indivizi vaccinaţi au fost ulterior infectaţi, comparativ cu 74 din grupul celor care au primit placebo.

OMS (Organizaţia Mondială a Sănătăţii) şi UNAIDS şi-au exprimat optimismul privind rezultatele de până acum ale cercetării, adăugând că „mai este mult de muncit“, în special în ceea ce priveşte durata protecţiei pe care o oferă vaccinul şi dacă acesta este eficient şi pe alte subtipuri ale virusului HIV.

image
image
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite