VIDEO Tipii din bar care ne provoacă să râdem

0
Publicat:
Ultima actualizare:
VIDEO Tipii din bar care  ne provoacă să râdem
VIDEO Tipii din bar care ne provoacă să râdem

 Despre stand-up comedy se tot spune că e la început în România. Practicanţii contrazic însă ipoteza: ei trăiesc tot mai bine din glumele spuse în tot mai multe baruri. Se urcă pe scenă şi vorbesc fără perdea nu doar despre sex, ci şi despre moarte, valori naţionale sau despre Dumnezeu. Găsesc ei cum să te facă să râzi de lucruri serioase.

Toma începe primul show al trupei Aristocraţii din Studio Martin cu o glumă despre accidentul de motocicletă al colegului Radu. E cel mai proaspăt material, pentru că Radu a stat cinci ore la spital cu un weekend înaintea spectacolului, după ce un Touareg i-a tăiat calea, pe drumul de la Snagov la Bucureşti.

Citiţi şi:

Cum se fură glumele în stand-up

„Cu cât e mai actual ceea ce spui, cu atât e mai amuzant“, explică Sergiu, cel de-al treilea membru al trupei. „Oamenii râd cel mai tare când simt că este o chestie pe moment.“ Dar şi râsul ăsta nu e mereu un semn bun. Cel mai uşor îl obţii dacă te strâmbi sau spui glume vulgare, şi asta pentru că românii nu sunt obişnuiţi cu stand-up comedy şi faptul că-s şocaţi de cel de pe scenă îi amuză grozav.

Începuturile de la Deko

În noiembrie se împlinesc de-abia şase ani de când Dan Chişu şi actorul Radu Gheorghe au iniţiat primul show permanent de stand-up comedy din România, cu studenţi la teatru şi actori, în Cafe Deko, un bar din clădirea Teatrului Naţional. Pe acea scenă s-au cunoscut şi cei trei „aristocraţi“, care n-aveau însă nicio legătură cu actoria. Toma şi Sergiu s-au întâlnit la sfârşitul lui 2005, când s-a organizat şi prima seară a amatorilor în Deko, iar Radu a apărut la finalul lui 2006.

Sprijinit de un perete, Sergiu l-a urmărit pe Toma de la etajul barului, zâmbind pe sub mustaţă. Când i-a venit rândul, şi-a dat jos ochelarii, şi-a potrivit sticla cu apă pe scaunul de pe scenă, a luat microfonul şi a zis: „Eu sunt Sergiu, aplaudaţi-mă!“ Şi publicul l-a aplaudat, râzând. A făcut glume cu leneşi şi cu Dumnezeu, „cel mai mare leneş“, cu gelozie şi sex, cu morţi şi „artişti ai esteticii urâtului“.



Lecţia publicului

image

„Nu te învaţă nimeni cum să faci stand-up“, spune Sergiu (25 de ani). El a studiat comunicare şi a lucrat în publicitate, Toma (25 de ani) studiază arhitectura, iar Radu (23 de ani) s-a lăsat de Academia de Studii Economice. Toţi au învăţat să facă show ghidându-se după reacţiile publicului, din cărţi şi din interviuri ale unor comici legendari din SUA. Idolii lor au la activ câte 20, 30 de ani de show-uri şi, pentru că îi dau dreptate lui Jerry Seinfeld care spune că experienţa în stand-up echivalează cu vârsta umană, Aristocraţii se simt încă în scutece. Sergiu a ieşit repede de pe scenă pentru că, după un an în care s-a lăsat de stand-up, în parte din cauza emoţiilor care-l chinuie înainte de fiecare spectacol, a decis să-şi schimbe total show-ul şi acum are „material puţin“. „M-am întors din frustrare. Sunt chestii pe care le-am scris şi vreau eu să le zic.“

Radu a intrat direct de la bar, cu o sticlă de bere în mână. A mai primit una până la finalul show-ului pe care l-a început, desigur, cu glume despre accidentul de motocicletă. „Îs amuzant, aţi văzut şi voi, nu tre’ să fac mare lucru“, spune el cu un uşor accent de Vaslui, oraşul natal. Pe scenă el e „vedeta“, bogat, arogant, sarcastic, cu glume despre Ilie Năstase şi Nadia Comăneci „care făcea tumba perfect“.

Strategia show-ului

„Am improvizat mai mult la început şi spre sfârşit am stricat o glumă care era bună“, crede Radu despre prestaţia ce a inaugurat serile de miercuri dedicate trupei Aristocraţii în clubul bucureştean. I-a plăcut mult publicul din prima seară, la fel şi lui Toma.

Publicul a zâmbit, a chicotit şi chiar a hohotit pe parcursul show-ului de două ore. La vreo două glume porcoase s-a auzit câte un „aaaa“ din partea unei domnişoare. Diana (26 de ani) spune însă că a fost în limite acceptabile de vulgaritate - a văzut show-uri mult mai porcoase. I s-a părut însă un pic cam lung, la fel şi lui Dan (24 de ani), pe care Radu l-a plictisit un pic.

Sergiu analizează mereu spectacole la final şi crede că Radu a greşit pentru că a „terminat jos“. „Trebuie să se gândeascăla cea mai bună glumă a lui şi cu aia să termine. Pentru că e lucrul care rămâne în minte”.



Biletul de intrare

image

Un bilet la un show de stand-up costă între 15 şi 25 de lei în Bucureşti. În provincie ajunge până la 10 lei, dar şi până la 30, 40 de lei, explică Sergiu. Există şi baruri care preferă să impună consumaţie minimă, „dar dacă lumea nu plăteşte să te vadă pe tine, nu ai un minimum de autoritate şi de respect din partea publicului“, crede el.

Cum se scriu şi cum se spun glumele

La baza oricărei forme de umor stau exagerarea şi contradicţia - poanta care stârneşte râsul pentru că surprinde, explică Teo de la trupa care a luat numele barului în care s-a format, Deko. În show-ul lui Teo, supriza vine din faptul că merge mereu contra curentului. Acelaşi principiu îl au şi Aristocraţii, care nu scriu glume despre criză pentru că „toată lumea face asta“, şi nici despre personaje mondene pentru că „e o chestie ieftină“. „Clar se râde dacă faci referinţă la Nichita, e o victimă uşoară“, explică Toma. „Dar gluma cu Nichita, peste doi ani s-ar putea să nu mai aibă nicio valoare. Pe când dacă faci o glumă despre Dumnezeu, e oricând valabilă. N-o să meargă la orice public, dar e oricând valabilă.

„Iar publicul ar trebuie să înţeleagă că stand-up nu e pentru toată lumea, spune Teo. Există şi aici genuri, ca şi în muzică, nu e umor universal valabil. „Omul extraordinar de pudic care se va duce la un show se va indigna pentru că s-au vorbit prostii şi ne va ţine morală. Alegerea e a ta dacă vii sau nu şi ar trebui să vii la oamenii care-ţi plac.“

Vulgarităţile sunt aproape nelipsite dintr-un show de stand-up, iar Aristocraţii nu fac excepţie, dar spun că nu le folosesc niciodată „gratuit“ „Dacă sunt mai obscen pe scenă decât sunt în viaţa de zi cu zi înseamnă că am depăşit limita şi că folosesc înjurăturile doar ca să obţin un râset“, spune Sergiu. La fel explică şi Patricia Nedelea, singura femeie care face stand-up în România, lipsa vulgarităţilor din show-ul ei.



Umorul femeilor

image

„În viaţa de toate zilele nu vorbesc urât sau vulgar, deci ar fi nefiresc să încep să fac asta pe scenă“. Glumele ei sunt inspirate din viaţa ei şi a prietenilor, dar şi din reclame, inscripţii din baruri şi magazine sau din prospectele medicamentelor. Îşi scrie singură textele, la fel ca toţi ceilalţi, şi spune că e nevoie de multă autoironie pentru glume reuşite. Şi apoi de curajul de a „te face de râs“. Şi pentru o femeie este mai greu, poate, din cauza prejudecăţilor care spun că ele nu au cum să fie comice, crede Patricia.

Are mereu emoţii înainte să urce pe scenă, dar le uită după primele două minute. La fel i se întâmplă şi lui Sergiu. Toma a mai reuşit să scape de ele - „cel mai nasol la emoţii nu e că-ţi uiţi materialul, ci că nu poţi să gândeşti“ - dar dacă ar dispărea cu totul „adrenalina“, s-ar lăsa de stand-up. 

Glumele care trec de pe scenă la televizor

În SUA, un comic de stand-up ştie că a trecut la categoria grea dacă a apărut într-un Special la postul HBO. Anul trecut, stand-up-ul românesc a trecut şi el la nivelul următor când HBO România a lansat „Stand-Up Café“, pentru că nicio altă televiziune nu avea un astfel de show, dar şi pentru că HBO „are o tradiţie în materie şi o reputaţie pe măsură“, explică Andrei Creţulescu, On Air&OP Creative Manager. Protagoniştii sunt Dan Badea, „descoperit“ într-un bar din Bucureşti, şi cei trei clujeni din trupa ESUA, Patricia Nedelea, Dragoş Pop şi Adrian Cucu. Al treilea sezon al producţiei care şi-a propus să descopere şi să impună nume noi începe la 31 octombrie.

image

Se scrie greu, cam jumătate de oră de show pe an. Dacă vii peste o lună la spectacol vei auzi doar două-trei glume noi.

image


Toma
25 de ani

image

E important să vorbeşti pe scenă aşa cum vorbeşti cu prietenii.

image


Sergiu
25 de ani

image

 În formula asta de trupă ne potrivim şi tragem toţi în aceeaşi direcţie. Nu ştim care e, dar ştim că-i aceeaşi.

image


Radu
23 de ani

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite