VIDEO Îşi poartă chelia cu demnitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
VIDEO Îşi poartă chelia  cu demnitate
VIDEO Îşi poartă chelia cu demnitate

Aimee Blinkhorn a început să chelească la 12 ani. În adolescenţă a purtat şepci şi peruci, dar acum s-a decis să nu se mai ascundă. Britanica Aimee (26 de ani) este acum mândră de chelia ei. Şi nu pentru că n-ar mai simţi ruşinea, ci pentru că, după 14 ani, şi-a acceptat boala.

Aimee a văzut că i-a căzut un smoc de păr de mărimea unei monede pe când avea 12 ani şi se pregătea să plece la o petrecere disco organizată la şcoală, scrie „Daily Mail“. Mama ei îi aranja buclele bogate când a descoperit că, la spate, lângă ceafă, Aimee rămăsese fără păr. S-a gândit că l-a smuls când şi-a desfăcut elasticul şi nu i-a dat importanţă.

Peste câteva luni însă, au început să apară tot mai multe zone fără păr, din ce în ce mai extinse. Creşteau atât ca număr, cât şi ca dimensiune.

„Nu puteam să le mai acopăr cu bentiţa“, povesteşte Aimee. „Şi am fost nevoită să port şapcă la şcoală, ca ­să-mi ascund ruşinea.“ Nu înţelegea deloc ce i se întâmplă, mai ales că avea un păr lung, brunet şi sclipitor şi nu mai avusese până atunci probleme de sănătate. Părul strâns în coadă era mândria ei.

Pierderea podoabei capilare a fost o tragedie pentru Aimee. „Plângeam noaptea. Voiam să fiu normală şi uram faptul că asta mă făcea diferită“, povesteşte ea.

Creme şi steroizi, fără rezultat

A consultat numeroşi specialişti, care i-au prescris steroizi şi apoi creme care să-i irite scalpul şi să stimuleze creşterea părului. Nimic nu a dat rezultate.

Doi ani mai târziu însă, la vârsta de 14 ani, părul ei a început să crească din nou, din senin. Însă bucuria nu a durat decât un an. Părul a căzut din nou, de data asta nu numai de pe scalp. În două luni, Aimee a pierdut tot părul din cap şi de pe corp, inclusiv genele şi sprâncenele.

„Mă simţeam neputincioasă. Într-o zi, pe când mă uitam în oglindă, am observat că-mi lipsesc şi o parte din gene, pentru ca a doua zi să dispară toate. Şi la fel mi s-a întâmplat şi cu sprâncenele“, povesteşte ea. Cu toate că prietenii ei îi spuneau că încă este frumoasă, Aimee se simţea ca un monstru. Şi-a cumpărat o perucă din păr sintetic, care arăta „total falsă“ şi pe care nu a purtat-o niciodată.

Perucă de 2.000 de euro

Doi ani mai târziu, nu a mai avut energia să se lupte cu boala şi a decis că e timpul să înveţe s-o accepte. Şi-a tatuat sprâncene şi a dat 2.000 de lire sterline (2.200 de euro) pe o perucă din păr natural care a făcut-o să arate din nou ca un om normal şi să se uite cu plăcere în oglindă.

Adolescenta le spunea prietenilor ei că poartă o perucă, iar aceştia s-au dovedit înţelegători şi nu au rugat-o niciodată să şi-o dea jos. Cu excepţia unuia dintre ei, Neil, care îi este acum soţ.

Şi-a acceptat boala

„N-am vrut s-o dau jos la început - simţeam că este un pas uriaş - şi când am făcut-o ­m-am simţit îngrozitor de expusă“, îşi aminteşte Aimee. „Dar Neil m-a privit direct în ochi, m-a mângâiat uşor pe cap şi mi-a spus că sunt frumoasă. A fost un moment incredibil de emoţionant.“

Deşi recunoaşte că nu ar ieşi din casă fără perucă, Aimee speră că gestul ei de a accepta să fie fotografiată fără păr le va inspira pe alte femei care suferă de aceeaşi boală. „A învăţa să trăiesc cu alopecia a fost un drum lung şi dificil pentru mine. Simt în sfârşit că am ajuns la capătul lui.“

Sfaturi online

Aimee Blinkhorn are un site cu sfaturi de înfrumuseţare pentru persoanele care, la fel ca şi ea, şi-au pierdut părul de pe întregul corp. De pe site-ul ei, www.alopeciabeautytips.com, poate fi cumpărat şi un DVD pe care l-a înregistrat cu povestea ei şi sfaturi pentru a alege şi înfrumuseţa perucile şi fizionomia şi a obţine un aspect cât mai natural.

Boală fără remediu

Alopecia este o boală care se manifestă prin căderea părului, iniţial în câteva zone care se extind în timp. Medicii nu au găsit cauza exactă a acestei boli şi, ca urmare, nu există un tratament specific. Formele sunt diferite, de la persoane care îşi pierd parţial părul la cele care chelesc complet şi cele cărora părul începe din nou să le crească, după o perioadă.

În Marea Britanie, de exemplu, un milion de persoane suferă de această boală. Stresul e considerat drept o posibilă cauză, pentru că slăbeşte sistemul de apărare al organismului. Părul începe să cadă deoarece organismul îl respinge, ca şi când ar fi un corp străin, potrivit medicului Nick Lowe de la British Skin Foundation. Specialiştii spun că există şi o predispoziţie genetică pentru această afecţiune.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite