VIDEO Cum poţi vorbi „cu cap“ la mobil

0
Publicat:
Ultima actualizare:
VIDEO Cum poţi vorbi „cu cap“  la mobil
VIDEO Cum poţi vorbi „cu cap“ la mobil

„Adevărul“ îţi arată cum să te descurci în noianul de oferte ale companiilor de telefonie. Acum îţi poţi personaliza abonamentul în funcţie de propriile nevoi. În urmă cu câţiva ani, românii îşi făceau un abonament pentru mobil fără să analizeze ofertele. Cerinţele au crescut, iar opţiunile sunt cântărite bine înainte de a lua o decizie.

Citiţi şi:


Suntem mult mai informaţi cu privire la oferta fiecărui operator de telefonie mobilă. În plus, atunci când alegem un furnizor, în balanţă atârnă greu ofertele promoţionale şi planurile tarifare preferenţiale.

În general, contractele se pot încheia pe perioade care se întind de la câteva luni la unul sau doi ani, în funcţie de preferinţele fiecăruia dintre utilizatori. Operatorii de telefonie mobilă spun însă că actele semnate pe o perioadă mai mare aduc mai multe beneficii.

Delfin, Panteră sau Fluture

Orange România oferă atât abonamente simple de voce, cât şi abonamente complexe cu servicii de voce fixă şi mobilă, alături de internet fix şi mobil. De curând, compania a repoziţionat oferta de abonamente, grupându-le sub trei simboluri care definesc tipologii diferite de clienţi cărora li se adresează: Delfin, Panteră şi Fluture. Pachetele Delfin sunt abonamente de voce, ideale pentru cei care au nevoie de cât mai multe minute pentru convorbiri.

Pantera include toate tipurile de servicii pentru cei interesaţi de apeluri, mesaje, e-mail şi navigare pe internet.



Abonamentul Fluture este destinat celor care au nevoie de flexibilitate şi de un control cât mai bun al costurilor, care sunt atraşi de ofertele PrePay, dar îşi doresc şi beneficiile unui abonament. Una dintre cele mai avantajoase oferte este abonamentul Delfin 12, care, la un tarif de 12 euro lunar (TVA inclus), asigură 1.100 de minute în reţea şi 150 de minute naţionale.

Vodafone Familia

Cel mai nou abonament din oferta Vodafone include două mii de minute în familie, sute de minute individuale, naţionale şi în reţea, precum şi telefoane la preţuri speciale. Se poate alege între două pachete, de 10,99 sau de 12,99 euro (TVA inclus).

Totodată, abonamentele promoţionale Vodafone Complet oferă pachete între 4,99 şi 11,99 Euro (TVA inclus), precum şi unul din pachetele Vodafone Complet Internet Mobil, între 9,99 şi 14,99 Euro. Vodafone Avantaj este ceva mai avantajos din punct de vedere al preţului, costul lunar fiind de 3,57 euro.

De asemenea, prin programul Vodafone pentru tineri, se poate beneficia de avantaje precum 1 cent pe minut fără TVA pentru apelurile în grupul de tineri, tarif redus pentru SMS-uri şi MMS-uri în reţea, oferte speciale de Internet pe mobil, precum şi reduceri la telefoane şi la laptopuri.



Full Options

Portofoliul de abonamente al Cosmote - Full Option Plus -, include zece planuri tarifare şi oferă între 30 şi 2.000 de minute naţionale şi internaţionale, SMS-uri gratuite în reţea, precum şi convorbiri nelimitate şi gratuite în reţea. Abonamentele au un cost lunar între 4,17 euro şi 163 de euro ( TVA inclus), în funcţie de planul tarifar ales. Totodată, cei care fac un abonament pot opta şi pentru achiziţionarea unui telefon mobil la ofertă, care, în multe cazuri, ajunge să fie gratuit.

Comunicare pentru firme

„Orange funcţionează foarte mult pe comunicarea internaţională, pe cea corporatistă. Dar chiar când face adaptări, stilul rămâne emoţional, înveselitor. Operatorul a fost încă de la început deschis publicului tânăr, venind cu foarte multe oferte. Şi în prezent publicul a rămas tânăr şi, nu întâmplător, Iphone-ul adus de operator în România se potriveşte structurii şi personajului întruchipat de Orange“, explică Sorin Psatta, director de comunicare integrată la agenţia de publicitate Graffiti BBDO.

Client familist, dar nu plicticos

Vodafone s-a poziţionat la lansare ca o companie serioasă al cărei client era unul familist, dar nu în sensul plicticos, spune Psatta. „Clientul era un om ceva mai aşezat, nu obligatoriu căsătorit. Recent, Vodafone a lansat o serie de campanii în care apar aşa zise personalităţi-model pentru targetul tânăr. Un public neinteresant din punct de vedere financiar, însă Vodafone ţinteşte mărirea numărului de clienţi. Fenomenul interesant este de întinerire a brandului, care devine viu şi atrăgător chiar şi pentru cei în vârstă.“

10,4  milioane de utilizatori activi raporta Orange la jumătatea anului, cu 2,6% în plus faţă de prima jumătate a lui 2008.

9,6  milioane de utilizatori avea Vodafone România după primele şase luni din 2009. Clienţii cu abonament reprezintă 38,4% din total, iar cei ai serviciilor preplătite, 61,6%.

Cine şi unde „a fugit“ cu numărul de telefon

image

În ultimul an, mai bine de o sută de mii de români au ales să îşi păstreze numărul de telefon mobil, dar au schimbat furnizorul de telefonie. Datele Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii arată că, dintr-un total de 157.041 de portări realizate până în luna octombrie, 67% (105.745) sunt numere de telefonie mobilă.

Cei mai mulţi utilizatori au ales Cosmote România (în număr de 38.024), urmată de Vodafone (37.653) şi Orange (cu 28.154). Potrivit datelor ANCOM, cele 34.900 de numere care au fost portate în reţelele de telefonie mobilă de la ultima raportare (30 iunie 2009) până în prezent au fost aproximativ egal împărţite între Cosmote, care a câştigat 11.920 de noi utilizatori, Vodafone - 11.300 şi Orange - 10.832. Din totalul numerelor portate, aproximativ 800 au fost reveniri la furnizorul iniţial.

Din datele oficiale aflăm că 75% din numărul total de utilizatori de telefonie mobilă care s-au portat sunt cei cu abonamente, restul de 25% fiind utilizatori pe bază de cartelă preplătită.

Totodată, potrivit datelor ANCOM, 1.395 de utilizatori de telefonie mobilă, din cei peste 157.000 care au optat pentru portarea numărului şi-au portat numărul de mai multe ori. Cătălin Marinescu, preşedintele ANCOM, instituţia care stabileşte regulile pentru piaţa de comunicaţii din România, susţine că portabilitatea şi-a atins scopul, prin faptul că operatorii şi-au adaptat ofertele, au venit în întâmpinarea nevoilor clienţilor lor oferindu-le acestora diverse avantaje, fie pentru a-i păstra în propria reţea, fie pentru a atrage noi consumatori.

Efectele portabilităţii

„Astăzi românii vorbesc mai mult la telefon, plătind însă mult mai puţin, una dintre cauzele acestui fapt fiind şi introducerea portabilităţii pe piaţa din România“, spune el.

Portabilitatea a adus însă nu doar concurenţă mai mare pe piaţă, ci şi beneficii reale pentru clienţii operatorilor de telefonie mobilă. „Dincolo de numărul de numere portate trebuie să avem în vedere beneficiile care au apărut pentru utilizatori în ultimul an - oferte mai bune, preţuri mai mici, mai multe minute incluse, în special în afara reţelei, telefoane scumpe oferite gratuit în cadrul pachetelor de servicii“, arată Marinescu.

Preşedintele ANCOM estimează că şi în perioada următoare portabilitatea va continua să aducă avantaje pentru utilizatori, urmându-şi de fapt scopul pentru care a fost introdusă pe piaţă.



Ce este portabilitatea

Trecerea de la un operator la altul se poate face doar la cererea utilizatorului, când se decide să renunţe la un furnizor de servicii de telefonie şi doreşte să folosească reţeaua unei alte companii. Orice număr de telefon se poate porta, însă numai într-o reţea de acelaşi tip. Practic, numărul mobil se poate porta doar spre o altă reţea de telefonie mobilă.

Pentru toate urechile

Primii trei mari operatori de telefonie de la noi se adresează tuturor categoriilor de clienţi. Aceştia s-au aflat încă de la lansare într-o competiţie acerbă, venind spre public cu oferte diversificate. Deşi reprezentanţii oficiali ai fiecăruia susţin că oferă produse şi servicii pentru toate categoriile de clienţi, de la persoane fizice la companii foarte mari, pe măsură ce piaţa a evoluat, se poate spune că fiecare dintre operatori s-a „specializat“ pe un anume tip de public.

Spre exemplu, în campaniile promoţionale recente, Cosmote afişează un client preponderent tânăr, care preferă să comunice mai ales prin intermediul serviciilor de mesaje scrise. Orange ne prezintă în special clienţi „corporate“, care folosesc atât servicii de voce, cât şi servicii complexe de transmisii de date fixe şi mobile, iar Vodafone arată un public familist, care preferă să folosească serviciul de voce.

Potrivit lui Sorin Psatta, specialist în comunicare şi reclamă, există suprapuneri în liniile de comunicare pe care le abordează în prezent companiile de telefonie mobilă. „Mesajele lor au început să se încalece destul de violent“, spune Psatta. El arată că, deşi marile companii din telecom comunică pentru două mari categorii de public, avantajele financiare vin în special dinspre clienţii din segmentul business.

Pentru clientul tânăr şi neliniştit

„Cosmote este  un competitor periculos pentru Orange şi Vodafone. S-a lansat prin nişte oferte uneori incredibile, dar notorietatea a fost maximă. Acest fapt le-a strâns foarte rapid masa critică, în serviciile de telefonie mobilă fiind cunoscut faptul că cea mai dificilă e lansarea. Am senzaţia că nu şi-au găsit o linie de comunicare, însă încearcă să fie sprinţară, neaşteptată, comică“, explică Sorin Psatta. Cosmote se adresează tinerilor fără multe posibilităţi financiare. „Strategia poate să dea roade pe termen scurt.“

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite